Canvas presenteert drie bekroonde Docville-documentaires

zaterdag 26 maart 2022

Van 23 tot 31 maart vindt in Leuven de 18de editie plaats van het documentaire filmfestival Docville. Canvas werkt al jaren samen met Docville. Net zoals het festival wil ook Canvas het publiek laten kennismaken met de allerbeste documentaires uit eigen land en uit het internationale aanbod.

Docville 2022 is voor Canvas dan ook een goede aanleiding om de winnaars van de juryprijzen 2021 in de kijker te zetten:


'Holgut' van Liesbeth De Ceulaer (Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire) combineert documentaire met fictie in het verhaal van twee jagende broers en een wetenschapper die in de Siberische toendra op zoek gaan naar iets dat eigenlijk niet (meer) bestaat: de broers naar een zeldzaam rendier en de wetenschapper naar restanten van een mammoet.

'Some Kind of Heaven' van Lance Oppenheim (Juryprijs in de Internationale Competitie en tevens Canvas-prijs) schetst het leven in The Villages, een dure residentiële buurt in Florida met de grootste concentratie bejaarden ter wereld.

'President' van Camilla Nielsson (Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie) is een portret van jonge politicus Nelson Chamisa, die het als oppositiekandidaat opneemt tegen de gedoodverfde opvolger van Robert Mugabe in de presidentsverkiezingen in Zimbabwe.

Holgut – zondag 27 maart
Het woord 'holgut' komt uit het Jakoets, een taal die in het Noorden van Siberië wordt gesproken. Het verwijst naar een soort mammoet die daar vroeger op de uitgestrekte vlaktes leefde. Het dier speelt nog altijd een belangrijke rol in de plaatselijke mythes.

Nu de permafrost steeds sneller smelt op de Siberische ijsvlakten, komen de restanten van dat mythisch dier uit een ver verleden weer naar boven. Tegelijk worden de wilde rendieren, mythische  dieren van vandaag, met uitsterven bedreigd. Holgut volgt drie mannen in hun zoektocht tussen heden en verleden. De broers Roman en Kyym jagen in de uitgestrekte wildernis van Jakoetië op een zeldzaam rendier, terwijl wetenschapper Semyon speurt naar een levensvatbare cel van de mammoet in de hoop het uitgestorven dier te kunnen klonen. In Holgut verbindt cineaste Liesbeth De Ceulaer legende met wetenschap, ecologie met poëzie en fictie met documentaire.

Het was in 2021 de derde keer dat Liesbeth De Ceulaer de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire won op het Docville Festival.  In 2013 won ze met Behind the Redwood Curtain en in 2020 samen met co-regisseurs Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere met Victoria.  Het tot de verbeelding sprekende Holgut creëert volgens de jury 'een echte cinema-ervaring die niemand koud laat'.

'Docville', vanaf zondag 27 maart omstreeks 22.00 uur op Canvas en VRT NU.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers