En start met nieuwe zondagavondfictie 'Vriendinnen'

dinsdag 18 november 2014

De nieuwe tragikomische fictiereeks 'Vriendinnen' vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de onervaren, conservatieve Eva en de flamboyante Nel.

Het is een verhaal van driekwarteeuw vriendschap met onder meer ruziemaken en elkaar missen, maar ook over liefdes en ontgoochelingen. De twee vrouwen hebben elkaar ontmoet aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen ze pas 18 jaar waren, en worden gevolgd tot in 2014.


In 1945 betrekt Nel (Charlotte De Bruyne/Veerle Eyckermans) samen met haar moeder een duowoonst in de buitenwijk van een Vlaamse provinciestad. Naast haar woont Eva (Anemone Valcke/Veerle Dobbelaere), die al snel haar vriendin wordt. Hun leven ziet er echter heel verschillend uit. Eva trouwt, krijgt kinderen en kijkt weg wanneer haar man vreemdgaat. Nel fladdert van de ene man naar de andere, maar raakt niet van straat. Als Nel op een bepaald ogenblik toch de liefde van haar leven vindt en in het huwelijksbootje stapt, maakt Eva het omgekeerde mee en besluit te scheiden en wordt tevens feministe.

Na de dood van haar man besluit Nel om samen met Eva een lang gekoesterde droom waar te maken, een reis naar het Zwarte Woud. Maar beide vriendinnen zijn door het verstrijken van de jaren veranderd en het komt tot een breuk.

Anemone Valcke en Charlotte de Bruyne kruipen in de huid van de twee jonge vriendinnen Eva en Nel. Veerle Dobbelaere en Veerle Eyckermans vertolken vanaf de vijfde aflevering de rollen van de boezemvriendinnen.

Volgens Eén-netmanager Olivier Goris is 'Vriendinnen' een warme, mooie, nostalgische reeks, die het verhaal vertelt van verschillende mensen in Vlaanderen en trouwens een goed beeld schetst van de tijd. Op een mooie en technisch hoogstaande manier werd in de serie archief-materiaal geïntegreerd.

'Vriendinnen' geeft, naast gekende en getalenteerde acteurs, ook jong talent de kans. In de eerste plaats regisseur Cecilia Verheyden. Zij vond 'Vriendinnen' meteen een ontzettend mooi project dat haar om diverse redenen onmiddellijk aansprak. Uiteraard is ze van oordeel dat een  nostalgische reeks over vrouwen toch in de lijn ligt van een vrouwelijke regisseur. Ook deed het verhaal haar denken aan haar grootmoeders en is zeker voor veel mensen zeer herkenbaar.

'Vriendinnen', vanaf zondag 7 december wekelijks om 21.40 uur op Eén. Gelijktijdig met audioscriptie OP12.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers