Finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd bij de VRT

zondag 29 mei 2022
Foto:© VRT 2022

Na de spannende en hoogstaande halve finale kijken alle liefhebbers van klassieke muziek nu uit naar het eindspel van de Koningin Elisabethwedstrijd. De finale met twaalf finalisten uit acht verschillende landen vindt plaats van maandag 30 mei tot zaterdag 4 juni.

VRT zendt alle finaleavonden integraal en rechtstreeks uit via VRT NU, Klara, het kanaal van Ketnet en Canvas. Telkens vanaf 20.00 uur.


Eén van de finalisten is onze landgenote Stéphanie Huang. Zij is de zus van Sylvia Huang, die in de viooleditie van 2019 eveneens de finale haalde. Verder zijn bij de finalisten vier Koreanen (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon), een cellist uit China (Yibai Chen), een uit Servië (Petar Pejcic), Oekraïne (Oleksiy Shadrin), Estland (Marcel Johannes Kits), Oostenrijk (Jeremias Fliedl), Canada (Bryan Cheng) en Zwitserland (Samuel Niederhauser). ​ Drie van de twaalf zijn vrouwen.

Voor Klara geeft Nicole Van Opstal commentaar in de finale, samen met cellist Benjamin Glorieux en een wisselende tweede gast, eveneens een cellist. Bij Canvas is Katelijne Boon de host van de avondvullende liveshows met gasten en reportages. Clara De Decker gaat als vliegende reporter voor en achter de schermen op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd.

Ook DeZes zijn er uiteraard nog altijd bij: een panel van zes jonge cellisten die de hele wedstrijd op de voet volgen en becommentariëren op hun Facebook-pagina en in de programma’s op radio en tv. ​

Elke avond vertolken twee van de 12 finalisten een celloconcerto naar keuze en een onuitgegeven werk dat speciaal voor de Koningin Elisabethwedstrijd is geschreven door de Duitse componist Jörg Widmann. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic, o.l.v. Stéphane Denève.

Maandag 30 mei
​Taeguk Mun: ​ Robert Schumann, Concerto en la mineur op. 129 ​
​Petar Pejčić: Dmitry Shostakovich, Concerto n. 2 en sol majeur op. 126 ​

Dinsdag 31 mei
​Stéphanie Huang: Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 ​
​Marcel Johannes Kits: ​ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 1 en mi bémol majeur op. 107

Woensdag 1 juni
​Jeremias Fliedl: Robert Schumann, Concerto en la mineur op. 129 ​ ​
​Hayoung Choi: Witold Lutoslawski, Concerto ​

Donderdag 2 juni
​Bryan Cheng: Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 ​
​Oleksiy Shadrin: Sergey Prokofiev, Symphonie concertante op. 125 ​

Vrijdag 3 juni
​Woochan Jeong: Sergey Prokofiev, Symphonie concertante op. 125 ​
​Samuel Niederhauser: Dmitry Shostakovich, Concerto n. 2 en sol majeur op. 126

Zaterdag 4 juni
​Sul Yoon [ Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 ​
​Yibai Chen [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 1 en mi bémol majeur op. 107

De finale op Klara
​maandag 30 mei tot en met zaterdag 4 juni

Nicole Van Opstal is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finaleweek elke avond het gezelschap van de sympathieke en immer nieuwsgierige cellist Benjamin Glorieux. Hij was onlangs nog curator van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, met als motto ‘Normal Gets You Nowhere’. Dat is tekenend voor zijn open visie. Glorieux, zelf oud-student aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgt de wedstrijdkandidaten met veel engagement en plaatst hen in een breder perspectief. Daarnaast komt er elke avond nog een tweede cellist naar de Klara-loge in Bozar. ​ Zij zorgen in de pauzegesprekken telkens voor een andere kijk op het cellospel van de jonge finalisten en allerhande zaken waarmee musici te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (dure) instrumenten, het repertoire en de mentale en fysieke gezondheidsaspecten van een muzikantenleven.

Op zaterdag 4 juni gaat Klara uiteraard door tot de ontknoping van de wedstrijd met de bekendmaking van de prijswinnaars en hun rangschikking.

Dit zijn de panelgasten van Nicole Van Opstal in de finale:

Maandag 30 mei: Benjamin Glorieux en Arne Deforce: ​
​Arne Deforce is een autoriteit inzake hedendaagse muziek en kijkt reikhalzend uit naar de wereldpremière van het verplichte werk van de wedstrijd.

Dinsdag 31 mei: Benjamin Glorieux en Viviane Spanoghe
​Viviane Spanoghe is niet alleen een zeer gewaardeerde pedagoge aan het Brusselse Conservatorium, ze is ook heel actief als concertcelliste met een zeer breed repertoire.

Woensdag 1 juni: Benjamin Glorieux en Jeroen Reuling
​Jeroen Reuling is zowel cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel als aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daardoor kent hij heel wat van de wedstrijdkandidaten.

Donderdag 2 juni: Benjamin Glorieux en Veerle Simoens
​Veerle Simoens ruilde haar carrière als concertcelliste voor die van algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen' en kent alle aspecten van het concertleven.

Vrijdag 3 juni: Benjamin Glorieux en Pieter Wispelwey
​Pieter Wispelwey is een wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam. ​

Zaterdag 4 juni: Benjamin Glorieux en Jaap Kruithof
​Jaap Kruithof is cellist en pedagoog voor zowel jonge kinderen als studenten van de Luca School of Arts. ​ Zijn heldere en respectvolle analyses bieden een mooie houvast voor de muziekliefhebbers.

De finale op Canvas
​Op de eerste rij en achter de schermen

Canvas zendt de finalesessies van maandag tot vrijdag uit op het kanaal van Ketnet, telkens van 20.00 tot ongeveer 23.00 uur. De laatste finaleavond met de proclamatie op zaterdag 4 juni wordt uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal (van 20.00 u. tot na middernacht).

Katelijne Boon en Clara De Decker zijn opnieuw de enthousiaste en warme gastvrouwen die de kijker meenemen doorheen de spannende finale en het unieke universum van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Katelijne Boon heeft haar vaste stek op de TV-set in Bozar, vlak bij de loges. Elke avond schuiven twee gepassioneerde gasten mee aan haar tafel. Clara De Decker is de immer enthousiaste reporter die van de finalisten naar het jongerenpanel DeZes vliegt. En tussendoor een pak fascinerende gasten ontmoet in de wandelgangen van Bozar.

Deze gasten bespreken samen met Katelijne de prestaties van de finalisten:

Maandag 30 mei
Jeroen Reuling: cellist en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ in Nederland en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Anneleen Lenaerts: harpiste bij de Wiener Philharmoniker en docente klassieke harp aan het Conservatorium Maastricht ZUYD .

Dinsdag 31 mei
Frans Grapperhaus: cellist en muziektheatermaker.
Veerle Simoens: celliste en algemeen directeur van 'Gent Festival van Vlaanderen'.

Woensdag 1 juni
Viviane Spanoghe: celliste en docente cello en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Gorges Ocloo: muziektheater- & operaregisseur, componist en acteur.

Donderdag 2 juni
Olsi Leka: cellist, professor Cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij gaf nog les aan de enige Belgische kandidate Stéphanie Huang.
Pascale Van Os: dirigente en de assistente van chef-dirigent Gergely Madaras bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Vrijdag 3 juni
Geert Debièvre: cellist en docent aan de Luca School of Arts.
Marlies De Munck: muziek- en cultuurfilosoof aan de UAntwerpen.

Zaterdag 4 juni
Pieter Wispelwey: wereldwijd gerenommeerde cellist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam
Dirk Brossé : internationaal geprezen dirigent en bekroonde componist
Benjamin Glorieux: veelzijdige cellist, dirigent en componist
Dominique Deruddere : filmregisseur

Tussen de gesprekken door zijn er ook reportages: onder meer portretten van de 12 finalisten; een reportage over de Amerikaanse cello-docent Gary Hoffman (liefst tien van zijn leerlingen doen mee aan de eerste ronde van de wedstrijd. Dat is een op zeven!); het celloconcerto van Saint-Saëns uitgelegd door Victor Julien-Laférrière, de eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017.

Uiteraard is er ook opnieuw het jongerenpanel DeZes. Elke finaleavond geven zij hun ongezouten mening over de prestaties van de 12 finalisten. Maar er is meer: de uitzendingen van de finaleweek worden telkens ook afgesloten met een muzikale outro van DeZes. Zo arrangeerde componist-arrangeur Martin Valcke speciaal voor zes cello’s de soundtrack van de films Fame en Batman, Amsterdam van Kris Debruyne, Ave Cesaria van Stromae, Music van John Miles en For My Lady van Toots Thielemans.

De presentatoren
Vorig jaar presenteerde maakte Nicole Van Opstal haar debuut als Klara-presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd, toen nog samen met de afscheidnemende Lut Van der Eycken. Nu Lut met pensioen is, presenteert en modereert Nicole voor Klara de hele Koningin Elisabethwedstrijd. Musicologe Nicole Van Opstal is al jaren een vertrouwde en deskundige radiostem bij Klara. Ze is een ervaren presentator van liveconcerten in het programma 'Klara Live' en in het Klarafestival. Daarnaast presenteerde ze ook o.a. 'Boetiek Klassiek', het ochtendprogramma 'Klarawakker', 'Café Zimmermann' en programma’s over oude muziek.

Katelijne Boon is al sinds 2008 de vaste presentator van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas. Haar liefde voor de cello is ontvlamd met het stuk ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch, maar ondertussen heeft ze nog heel wat andere concerto’s en stukken in haar hart gesloten. De cellosuites van Bach zoals Casals ze speelde, maar ook de versies van Pieter Wispelwey. Het celloconcerto van Elgar met de weergaloze Jacqueline du Pré, maar ook Rostropovitsj in alle werken die componisten als Dmitri Sjostakovitsj, Benjamin Britten en Sergei Prokofjev voor hem schreven. Als tiener speelde Katelijne trouwens ook zelf cello.

Clara Dedecker was nog studente toen ze in 2017 debuteerde als ‘vliegende Canvas-reporter’ in de eerste cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan uit de coulissen van Bozar. Clara is pas moeder geworden, maar de Koningin Elisabethwedstrijd is toch ook een beetje haar kindje en dus is ze er ook dit jaar weer bij. Clara is een grote fan van de cello. Het is één van haar favoriete instrumenten omdat het met zijn lage en warme klank zo dicht aanleunt bij de menselijke stem. Dat wordt een maand lang genieten volgens Clara. Persoonlijk luistert ze heel graag naar de flamboyante Argentijnse celliste Sol Gabetta, maar dé cello-revelatie van de afgelopen jaren is voor haar de jonge Britse cellist Sheku Kanneh-Mason (over wie VRT NU een documentaire aanbiedt).

De Koningin Elisabethwedstrijd: alles op VRT NU
Wie werkelijk alles van de Koningin Elisabethwedstrijd wil zien, kan daarvoor vanaf 16 mei terecht bij VRT NU. Het mediaplatform van de VRT streamt op zijn speciale themapagina alle uitzendingen van Canvas en bewaart ze daar ook netjes. Daarnaast zijn er allerlei extra’s: interviews, portretten van de finalisten, een documentaire over de beloftevolle cellist Sheku Kanneh-Mason, de muzikale 'outro's' door DeZes in de Canvas-uitzendingen tijdens de finaleweek,....

Extra’s en slotconcerten
Daags na de finale, op zondag 5 juni, blikt Canvas om 21.00 uur terug op de hoogtepunten van het concours in Het beste van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Afsluitend zijn er nog de twee Slotconcerten in Bozar. Op dinsdag 14 juni treden de 4de, 5de en 6de laureaat op met het Antwerp Symphony Orchestra, o.l.v. Giordano Bellincampi. Het concert wordt uitgezonden door Klara (vanaf 20.00u.). De eerste drie laureaten sluiten deze cello-editie af op donderdag 16 juni, samen met het Belgian National Orchestra, o.l.v. Eivind Aadland. Dit concert wordt vanaf 20.00 u. uitgezonden op Klara en het kanaal van Ketnet, met commentaar van respectievelijk Nicole Van Opstal en Katelijne Boon.

De Canvas-Klaraprijs
De kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara kiezen ook zelf hun favoriete finalist. Die wint de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. Stemmen kan via de website van Klara en via Canvas op VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers