Flo Windey maakt drugs bespreekbaar in nieuwe 'faqda'

maandag 19 september 2022
Foto: © VRT 2022

Drugs is een onderwerp waar we niet genoeg over praten. Tijd om iets te veranderen. StuBru-presentatrice Flo Windey doorbreekt het taboe in de nieuwste reeks van 'faqda' op VRT MAX.

Want waarom praten we niet over drugs? Gebruiken we ze verkeerd? En kunnen we iets veranderen aan het drugsbeleid in ons land?


In het nieuwe seizoen van 'faqda' gaat Flo Windey in haar eigen stijl op zoek naar antwoorden op vragen die zij en haar generatiegenoten zich stellen. Daarbij staat ze stil bij enkele relevante thema's. Dit najaar dropt VRT MAX vier reeksen van 'faqda' met telkens één specifiek onderwerp. Eerst op de agenda: drugs. Flo gaat onder meer langs bij Emma Wortelboer ('Spuiten & Slikken'), de spoedafdeling van AZ Sint-Lucas in Gent en bij onze eigen parlementsleden om het over paddo's, slechte trips en the war on drugs te hebben.

Aflevering 1: Waarom praten we niet over drugs?
Over drugs wordt in dit land niet gesproken. Toch zien we dat het drugsgebruik bij jongeren meer en meer toeneemt, wat het taboe rond drugs des te gevaarlijker maakt. Want onze kennis van drugs blijft heel beperkt. Flo Windey trekt naar Pukkelpop om onze drugskennis te testen en gaat praten met Emma Wortelboer van het programma 'Spuiten & Slikken', een Nederlandse reeks waarin Emma allerlei drugs uitprobeert om jongeren te informeren. Samen ontdekken ze waarom drugs nog steeds zo onbespreekbaar zijn en wat je best wel en niet doet als je drugs neemt.

Aflevering 2: Gebruiken we drugs verkeerd?
Flo Windey loopt een avond mee op de spoedafdeling van AZ Sint-Lucas in Gent en ontdekt de gevaren van ongeïnformeerd drugsgebruik. Ze gaat in gesprek met een anonieme getuige over waar het precies kan misgaan als je drugs gebruikt. Want ja, ook van een slechte cannabistrip kan je blijvende gevolgen hebben. Op de spoedafdeling leert Flo ook wat designerdrugs zijn, een nieuwe soort drugs die aan een enorme opmars bezig zijn. Maar wat maakt die designerdrugs zo bijzonder?

Aflevering 3: Time for change! Of niet?
Hoe zit het nu eigenlijk met ons beleid? Flo Windey trekt naar Amsterdam, een plek waar veel meer mag, of lijkt dat maar zo? Ze gaat in dialoog met Joris Hetterscheid, voorzitter van de Jonge Democraten, die graag soft én hard drugs wil legaliseren. Maar hoe denken onze parlementsleden daarover? En hoe zit het met hun kennis over drugs?

'faqda' is een reeks van Studio Brussel voor VRT MAX.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers