Hoe beleven 10 Erasmusstudenten hun sprong in 'Het Grote Onbekende'?

woensdag 5 oktober 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Elk jaar vertrekken duizenden Vlaamse studenten naar het buitenland om daar hun studies verder te zetten of stage te lopen. Zo ook Justine, de dochter van Luc Haekens.

Net als elke ouder valt hem dat behoorlijk zwaar. Daarom besluit hij zijn dochter achterna te reizen om in haar leven en dat van negen andere Erasmusstudenten te duiken, in het nieuwe Het grote onbekende. Van het Schotse Edinburgh waar Justine op uitwisseling is, over Gambia tot Zuid-Korea. Hoe brengen de Erasmusstudenten het ervan af en hoe ervaren zij hun sprong in het onbekende?


Luc boort samen met Vincent gaten in Groenlandse ijsvlaktes om de klimaatopwarming in detail te bestuderen, wordt warm onthaald door de honderd leerlingen van Ashley in haar Oegandese klas en leert dankzij Luna in New York alles over sociale media. Hij stelt vast dat het niet altijd even makkelijk is in het verre buitenland. Hij is erbij wanneer twee studenten vroedkunde een doodgeboren baby mee op de wereld zetten in een ziekenhuis in Gambia, ziet hoe zwaar heimwee kan doorwegen en hoe een jonge student slachtoffer wordt van spiking.

Samen met de kijker ontdekken tien Vlaamse studenten een nieuwe wereld. Ze vertellen hoe het is om in deze tijden jong te zijn en blikken vooruit naar hun toekomst - dat andere, nog grotere onbekende.

Luc Haekens: 'Toen mijn dochter zei dat ze een half jaar op Erasmus ging, ben ik beginnen nadenken hoe ik haar het best zou kunnen controleren. Al snel had ik het gevonden: ik maak er gewoon een televisieprogramma over (lacht). In Het grote onbekende nemen we de kijker mee op reis naar de Erasmusbestemmingen en kijken we in de hoofden van de jonge studenten. Hoe beleven ze deze bijzondere tijd, en wat verwachten ze van hun toekomst?'

Naast 'Het Grote Onbekende' is er vanaf 6 oktober ook de bijhorende podcast Studeren zonder grenzen, te vinden op VRT MAX. Daarin vertellen verschillende bekende Vlamingen, zoals Alexander De Croo en Karolien Debecker, hoe hun eigen buitenlandse studie-ervaring was.

'Het Grote Onbekende', vanaf 6 oktober elke donderdag om 21.30 uur te zien op Eén, en al vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

'Het Grote Onbekende' is een programma van Djangoo voor Eén.

De studenten

Elif en Talia (Heusden-Zolder & Genk)
Elif en Talia zijn twee studentes vroedkunde aan de PXL. Samen zijn ze op buitenlandse stage geweest naar Gambia. Hier gingen ze aan het werk op de materniteit. Een ervaring die voor beide studenten een grote indruk heeft gemaakt. Naast hun stage hebben ze via verschillende initiatieven ook nog eens geld bij elkaar gezameld om het ziekenhuis en de directe omgeving te verbeteren.

'Tijdens onze eerste stagedag op de verloskamer verloren we al meteen baby. Dat kwam hard binnen, maar in het ziekenhuis toonde niemand emoties.'

Bram (Zwijndrecht)
Bram studeert industriële wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Voor het schrijven van zijn thesis trok hij naar het Spaanse Bilbao. Hij heeft in Spanje geleerd en genoten van het alleen zijn. Zo heeft hij ook beseft dat hij met zijn diploma van ingenieur eigenlijk weinig wil doen. Maar dat vindt hij niet erg:

'Mijn plan is om geen plan te hebben. Op je 23ste moet je nog niet weten wat je wilt doen. Nu is het moment om dingen te proberen en daarbij eens tegen een muur te lopen.'

Tuur (Zwijndrecht)
Tuur is de broer van Bram. Hij trok voor zijn studies 'Lichamelijk opvoeding en Bewegingsrecreatie' naar Noorwegen. Hier ging hij samen met de andere studenten op tal van expedities in en rond het berggebied van Noorwegen. Tijdens een van de excursies kwam hij helaas zwaar ten val en moest hij met een helikopter gered worden.

'We hebben niet veel luxe nodig om blij te zijn. We worden gewoon gelukkig van het samenzijn met de groep.'

Ashley (Merksem)
Ashley studeert voor leerkracht lager onderwijs. Voor haar studies ging ze op buitenlandse stage naar Oeganda. Ze vertrok op deze stage om een betere leerkracht te worden, maar ook om zichzelf beter te leren kennen. Zo is Ashley haar moeder van Vlaamse afkomst en haar vader van Nigeriaanse afkomst. Zelf heeft ze haar Afrikaanse kant steeds onderdrukt. Haar grootste wens als kind was om wit te kunnen zijn. De stage in Oeganda was voor Ashley een stap om ook die andere kant van zichzelf te leren kennen. Al heeft deze ervaring voor nog meer verwarring gezorgd:

'In Oeganda zien ze mij als een witte persoon en België als een Afrikaanse persoon. Ik hoor precies nergens thuis en ik word nergens geaccepteerd.'

Arthur (Dikkelvenne)
Arthur studeert Slavistiek aan de hogeschool van Gent. Hij trok naar de stad Plovdiv in Bulgarije. Nadat zijn zus laaiend enthousiast was over haar Erasmuservaring, kon Arthur niet wachten om zelf te vertrekken. Op Erasmus gaan was voor hem nog een extra grote uitdaging aangezien hij, door een zuurstoftekort bij zijn geboorte, cerebrale parese heeft. Arthur heeft zijn buitenlands avontuur intussen succesvol afgerond en is trots op zijn ervaring:

'Bij anderen gaat zelfstandig leven meer op automatische piloot, voor mij is dat niet gemakkelijk. Maar het is een ervaring die mij op termijn wel deugd gaat doen.'

Vincent (Heverlee)
Vincent studeert biologie aan de KU Leuven. Hij kreeg de kans om in Groenland mee onderzoek te doen naar de opwarming van de aarde. Een confronterende ervaring die hij de rest van zijn leven met hem zal meedragen.

'De klimaatopwarming verergert op een veel sneller tempo dan we beseffen.'

Luna (Tienen)
Luna kreeg de kans om haar buitenlandse stage van haar studie communicatiemanagement in New York te volgen. Ze heeft hier ontzettend hard voor gewerkt en al haar moeite heeft dan ook geloond. Luna heeft erg geworsteld met het vinden van de juiste studierichting. Zo koos ze na het middelbaar voor een studie burgerlijk ingenieur om vooral haar ouders en omgeving tevreden te stellen. Toen dit niet lukte, voelde ze zich erg gefaald. Nu heeft ze eindelijk haar richting te pakken en voelt ze zich veel beter in haar vel.

'New York geeft mij super veel energie, maar het vraagt ook super veel energie terug.'

Robine (Boortmeerbeek)
Robine studeert sociale wetenschappen aan de VUB. Voor haar Erasmus trok ze naar Praag. Ze heeft veel nieuwe vrienden gemaakt, maar hield toch ook nauw contact met het thuisfront. Zo belde ze elke dag bijna een uur met haar ouders.

'Ik had in Brussel veel meer stress, tijdens mijn Erasmus in Praag is dat wel echt gebeterd. Nu ben ik rustiger'

Justine (Scherpenheuvel)
Justine is de dochter van Luc Haekens. Ze studeert rechten aan de KU Leuven. Voor haar studies trok ze naar een gerenommeerde universiteit in Schotland. Justine heeft veel vrienden gemaakt in Schotland, waar ze tot op vandaag contact mee heeft.

'Als ik mijn vrienden van thuis hoor tijdens mijn Erasmus en ik zeg dat ik niets bijzonders gedaan heb, dan zeggen ze dat ik mijn tijd verlies. Alsof alles van deze ervaring instagrammable moet zijn.'

Simon (Zedelgem)
Simon trok voor zijn studies biochemie en biotechnologie naar Zuid Korea. Hij ging dit avontuur samen met zijn lief Mathisse aan. In Korea aankomen, was voor Simon een grote schok.

'De mentaliteit en gewoontes in Korea zijn zeer verschillend. Hard werken en geen emoties tonen zijn de maatstaf.'

Podcast Studeren zonder grenzen
Naast het maken van televisieprogramma’s geeft Luc Haekens ook les op het RITCS. In de podcast Studeren zonder grenzen zet hij een van zijn eigen studenten aan het werk: studente Feline trekt eropuit om de buitenlandse studie-ervaring van enkele bekende Vlamingen onder de loep te nemen. Met haar microfoon komt ze op bijzondere plaatsen vol bijzondere verhalen. Zo gaat ze onder andere langs op het kabinet van de eerste minister en in de keuken van 'Dagelijkse Kost'.

Alexander De Croo, Jeroen Meus, Sien Wynants, Wim De Vilder en Karolien Debecker blikken terug op hun eigen buitenlandse studies. Luc Haekens zelf had geen buitenlands avontuur als student, maar blikt in de podcast terug op zijn buitenlands avontuur voor Het grote onbekende. De zes afleveringen van Studeren zonder grenzen zijn vanaf 6 oktober integraal op VRT MAX te beluisteren.

Alexander De Croo: 'Ik ben in Chicago veel buiten mijn comfortzone gegaan. Zo zat ik daar in een improvclub, wat aartsmoeilijk was voor mij. Maar de capaciteit om een beetje te kunnen improviseren, is mij nu bijzonder nuttig. Ook ben ik wel eens opgepakt door de politie. Een pintje drinken op straat is daar echt not done.'

Jeroen Meus: 'Ik heb echt afgezien tijdens mijn buitenlandse stage. Maar ik heb er wel ontzettend veel uit geleerd. Soms mis ik het zelfs.'

Sien Wynants: 'Ik zat in een gastgezin waardoor het moeilijker was om vrienden te maken. Ik heb me soms echt alleen gevoeld.'

Wim De Vilder: 'Op Erasmus gaan was echt een lichtpuntje. Je bent er vrijer dan in je eigen land. Het is er makkelijker om volledig jezelf te zijn.'

Karolien Debecker: 'Mijn Erasmus in Schotland is op alle vlakken een boost geweest in mijn zelfvertrouwen. Het was hard werken, hard feesten, hard leven.'

Podcast Studeren zonder grenzen: vanaf donderdag 6 oktober op VRT MAX.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'We Zijn er Bijna!' (Omroep MAX)

De kampeergroep trekt door midden-Spanje via een vogelnatuurreservaat naar Evora in Portugal. Henk en Rina maken voor de derde keer een dergelijke kampeerreis. Berend reist als man alleen mee in zijn meer dan 30 jaar oude kampeerbus. In Nationaal Park Monfragüe verbazen de deelnemers zich over de schoonheid en grootte van aasgieren en vale gieren die leven op de hoge rotsen in het park.

'We Zijn er Bijna!', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers