'Junior Eurosong': Oliver is er klaar voor!

woensdag 5 november 2008

Oliver, de winnaar van Junior Eurosong 2008, zit voorlopig nog rustig op de schoolbanken, maar binnen anderhalve week begint voor hem het echte werk. Dan vertrekt hij naar het Cypriotische Limassol om er met zijn nummer 'Shut up' ons land te verdedigen op het Junior Eurovisiesongfestival 2008.

Maar

hoe zal dat festival er dit jaar uitzien? Hoe zal Oliver eruitzien? En, niet onbelangrijk, hoe zit het met de concurrentie?

Het Junior Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in de kuststad Limassol, met 177 000 inwoners de op ťťn na grootste stad van Cyprus. Het eigenlijke festival vindt plaats op zaterdag 22 november, maar op maandag 17 november wordt het evenement al op gang getrokken met een kleurrijke parade langs de kustlijn en een spetterend vuurwerk.

De show
Het thema van dit jaar is Fun in the sun. Het feit dat het eind november nog zo'n 22 graden is in Cyprus zal daar wel voor iets tussenzitten. De presentatoren van dienst zijn Sophia Paraskeva en Alex Michael. Alex is een gevierd model, acteur, danser en tv-presentator en Sophia presenteerde alles samen al meer dan duizend uur aan live-shows, vooral voor Britse zenders. Zo'n 4500 fans zullen het allemaal live kunnen meemaken vanuit het Spyros Kyprianou Athletic Centre, de grootste evenementenhal van Cyprus.

Vorig jaar zette het Junior Eurovisiesongfestival een succesvolle samenwerking op met Unicef. Daar komt dit jaar een vervolg op. Het thema van dit jaar is 'drinkbaar water voor iedereen'. De inkomsten van de televoting tijdens het Junior Eurovisiesongfestival zullen integraal worden overgemaakt aan Unicef-projecten die zich met drinkwatervoorziening bezig houden. Tijdens de show zullen bekende Unicef-ambassadeurs en kandidaten vertellen over de noodzaak van drinkbaar water. Bovendien zullen zij samen het liedje Hand in hand brengen, dat speciaal voor de gelegenheid werd geschreven.

Special guest: Dima Bilan
Dima Bilan, de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2008 voor volwassenen, zal op 22 november optreden als special guest op het Junior Eurovisiesongfestival. De in Rusland razend populaire Dima zal de kandidaten vlak na de generale repetitie op vrijdag bovendien ook wat lastminute advies geven voor zaterdag. Tijdens de show brengt Dima onder meer Believe, waarmee hij het grote Songfestival won.

De stemprocedure
De stemming zal dit jaar iets anders verlopen dan bij eerdere edities van het Junior Eurovisiesongfestival. Uiteraard kunnen de Europese kijkers nog steeds stemmen voor de artiest van hun keuze, maar daarnaast beschikt elk land nu ook over een professionele jury. Die jury bestaat uit professionals uit de muziekwereld en staat onder toezicht van een onafhankelijke gerechtsdeurwaarder. De punten die elk land aan de deelnemers van het festival toekent, bestaan voor vijftig procent uit de beoordeling van de jury en voor vijftig procent uit de stemresultaten van de kijkers.

En wie kan die Belgische puntenverdeling beter wereldkundig maken dan de charmante Chloť, die met haar ballade Un nouveau rÍve een van de meest opvallende kandidaten van Junior Eurosong 2008 was? Chloť vindt het een hele eer om Europa te mogen toespreken en is nu al stiekem aan het oefenen voor de spiegel. Helaas mag ze geen punten toekennen aan OliverÖ

Ben en Kristien als commentatoren
Never change a winning team, dachten we, en daarom mogen Ben Roelants en Kristien Maes net als vorig jaar hun koffers pakken om het Junior Eurovisiesongfestival vanuit Limassol deskundig van commentaar te voorzien.

Ben Roelants is een van de stemmen van Donna en samen met Saartje Vandendriessche presenteert hij ook 'De Naaktkalender' op Eťn, maar songfestivalliefhebbers kennen hem vooral als de presentator van Junior Eurosong 2008. Kristien Maes heeft voor Donna gewerkt en presenteert momenteel de Hit 50 op Studio Brussel. De jonge kijkers en luisteraars kennen haar bovendien als Ketnet-wrapper en als een van de vertrouwde stemmen van Ketnet-radio.

De concurrentie
Er nemen vijftien landen deel aan de zesde editie van het Junior Eurovisiesongfestival, maar toch zal Oliver een van de weinige jongens zijn die aantreedt op het festival. In totaal zullen zes jongens en maar liefst negentien meisjes de lead vocals voor hun rekening nemen.

Als je de leeftijd van alle kandidaten optelt, kom je aan exact driehonderd jaar of een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar. Oliver zit daar met zijn vijftien lentes ruim boven en is zelfs de oudste van de hele bende. De Nederlandse Marissa is enkele maanden jonger en de op een na oudste. RoemeniŽ, GeorgiŽ en Litouwen hebben de jongste deelnemers gestuurd: hun kandidaten zijn tien jaar, net de minimumleeftijd om te mogen deelnemen.

RoemeniŽ bijt op 22 november de spits af met het nummer Salvaţi Planeta Ė red de planeet Ė en gastland Cyprus mag afsluiten met Gioupi gia, een nummer dat geen vertaling behoeft. De meest opvallende kandidaten zijn ongetwijfeld die uit GeorgiŽ. Mariam, Mariam en Giorgi zijn uitgedost als wespen en zingen Ė of beter gezegd, zoemen Ė het liedje BzzÖ

De stoere Bobi Andonov zou wel eens populair kunnen worden bij de meisjes. Hij is in AustraliŽ geboren, maar zingt op het festival voor de VJR MacedoniŽ een origineel nummer over sms'jes. Ook opvallend is de Maltese inzending Junior Swing, die voluit voor retro gaat.

Act en outfit
De afgelopen weken en dagen heeft Oliver volop gewerkt aan een nieuwe act voor het festival. In de voorrondes werd hij omringd door muzikanten, maar dat zal in de finale niet meer het geval zijn. De piano blijft wel centraal in Olivers act.

Rond die piano zullen drie danseressen, Charlotte, Elisabeth en Emily, het beste van zichzelf geven. In een choreografie van Farid Ait Mouloud, die ook meewerkte aan Junior Eurosong 2008, spelen ze een spel van aantrekken en afstoten. Verder staat er ook een percussionist op het podium, die het geheel met twee gigantische gongbassen meer kracht zal bijzetten. Die percussionist, Michiel, is trouwens geen onbekende, want vorig jaar drumde hij nog bij Junior Eurosong-kandidate Bab.

Get the Flash Player to see this player.

Een nieuwe act vraagt uiteraard ook om een aangepaste outfit. Stylist Mark Wauters koos voor Oliver en zijn danseressen een stijlvolle, eigentijdse outfit uit met overwegend witte tinten. De rode loper brengt vanavond een uitgebreid verslag van de voorbereidingen van Oliver op het Junior Eurovisiesongfestival.

Oliver in de charts en in het Engels
Het is nog even afwachten of Olivers nummer 'Shut up' in de smaak valt bij de andere Europeanen, maar in BelgiŽ doet de single het alvast goed. 'Shut up' staat al vier weken lang in de Ultratop 50 en in de Vlaamse top 10, de Kids Top 20 en de top 3 van Ketnet-radio staat hij zelfs op het hoogste schavotje. Het album Junior Eurosong 2008 is ondertussen bekroond met een gouden plaat en doet het nog steeds uitstekend. In zijn achtste week bezet het album een mooie vierde plaats in de rangschikking.

Oliver wou iets terugdoen voor zijn fans en hij heeft een originele manier bedacht om hen te verrassen. Vorige week dook hij de studio in om er een Engelstalige versie van 'Shut up' op te nemen. Het nummer is niet te koop, maar kan gratis gedownload worden op http://www.olivereurosong.be/.

Oliver online
Voor het allerlaatste nieuws over Oliver kunnen surfers de komende weken terecht op http://www.een.be/oliver. Oliver zal van 16 tot 23 november elke dag trouw bloggen over wat hij meemaakt in Cyprus. Zijn verslagjes worden bovendien aangevuld met interessante foto's, filmpjes en weetjes.

Oliver op de luchthaven
Oliver vertrekt op zondag 16 november in alle vroegte naar Cyprus. Op zondag 23 november zet hij rond 22.10 uur opnieuw voet op Belgische bodem.

  • Voorbereiding van Oliver in 'Karrewiet': van maandag 17 november tot vrijdag 21 november om 18.10 uur, herhaling om 19.25 uur en de volgende dag om 8.45 uur.
  • Voorbereiding van Oliver in 'De Rode Loper', woensdag 5 november om 18.10 uur op Eťn.
  • 'Junior Eurovisiesongfestival 2008', zaterdag 22 november om 20.15 uur op Eťn en zondag 23 november om 9.50 uur op Ketnet.

DOSSIER: Junior Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers