Kijkcijfers: VIER stelt teleur, vooral in de vooravond

donderdag 27 september 2012

Vanochtend stonden heel wat artikels over VIER in de Vlaamse kranten. Vooral de lage kijkcijfers baart de journalisten zorgen. Programma's als 'Plan B' en 'Komen Eten' kunnen geen 100.000 kijkers bereiken en dat is nefast voor de zender.

Zowel 'Plan B' als het vernieuwde 'Komen Eten' halen niet de verhoopte 16% marktaandeel bij de commerciële kijkersgroep. 'De Slimste Mens Ter Wereld' en een programma als 'De Bende Haemers' haalt deze drempel wel met gemak. 'De Kruitfabriek' zit op de wip, mede door het zwakke scores van de programma's die ervoor geprogrammeerd staan.

'Komen Eten' haalde voor de zomer nog zo'n 350.000 à 300.000 kijkers, maar is vandaag verschrompeld tot een klein programma met afgelopen dinsdag nog amper 48.802 kijkers. Uiteraard heeft het vroegere uitzenduur - 19 uur in plaats van 20 uur - hier wel iets mee te maken en de rechtstreekse concurrentie met 'Het Journaal' en 'Het Nieuws', maar de nieuwe versie met Iwein Seghers lijkt niet meteen aan te slaan.

Het programma mist wat peper en zout, want de extravagante - lees: marginale - randjes van het programma zijn er van af geveild. En net daarvoor keken de mensen, want wat is 'Komen Eten' zonder het stukje brood van Lesley-Ann Poppe en de fratsen van de andere kandidaten?

Bij VIER klinkt het dat het nog veel te vroeg is om een oordeel te vellen over het succes van de zender. 'Pas over een paar weken zullen we de tendensen zien over de hele zender. Wat dat voor de inhoud van de programma's en het schema betekent, staat vandaag helemaal niet vast', aldus woordvoerder Kristof Demasure in De Standaard.

Bron: De Standaard, Het Nieuwsblad.


DOSSIER: Op weg naar een nieuw VT4

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Louis blikt terug op zijn allereerste documentaires, waarin hij steevast op zoek ging naar ongewone figuren, die door hun vaak controversiële overtuigingen aan de rand van de samenleving stonden. Zo trekt hij opnieuw naar Mike Cain, die zich in de jaren negentig besloot te bewapenen voor een onafwendbare oorlog tegen de overheid. Denkt hij twintig jaar later nog steeds hetzelfde? En wat is er gekomen van Lamb en Lynx, van de beruchte nationalistische popgroep Prussian Blue?

'Louis Theroux: Life on the Edge', om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 3.

Dossiers