Nieuw op Canvas: 'De 16' - comedy in de Wetstraat

woensdag 19 oktober 2016

'De 16' is een zesdelige comedy over het leven op het kabinet van een vicepremier en de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks werd geschreven en geregisseerd door Willem Wallyn, naar een idee van politiek journalist Wouter Verschelden.

De hoofdrolspelers zijn Michael De Cock, Jan Hammenecker, Dries Heyneman, Boris Van Severen, Andrew James Van Ostade, Isabelle Van Hecke, Kris Cuppens, Ikram Aoulad en Ludo Hoogmartens.


'De 16' werd gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media.

Kennis maakt macht
De macht grijpen in de Wetstraat 16, dat is het ultieme doel van vicepremier Steven Kennis (Michael De Cock). Maar om eerste minister te worden, is er nog veel werk aan de winkel. Dat beseft ook De Partij. Daarom roept ze oude vos Charles Van Praet (Jan Hammenecker), terug uit zijn fin de carrière-job bij de ECB om Kennis in de 16 te krijgen. De cynische Van Praet stelt onmiddellijk orde op zaken, zonder daarbij iets of iemand te sparen. En dat zorgt voor hilarische, maar soms ook wel gênante momenten.

Zo moet de zittende kabinetschef Alain Pieters (Dries Heyneman) in de loop van de reeks plaats ruimen voor Van Praet en wordt hij 'gedegradeerd' tot speechschrijver. Joris Weyns (Boris Van Severen) is de woordvoerder van vicepremier Kennis en Dirk Kerckhove (Andrew James Van Ostade) de adjunct-chef begroting. Denise Van Steen (Isabelle Van Hecke) is de secretaresse van het kabinet.

De vicepremier deelt zijn verdieping met het kabinet van de aan hem toegevoegde staatsecretaris voor Asiel, Migratie en Sociale Integratie, Hendrik Coninckx (Kris Cuppens), diens kabinetschef Badrina El Arbaoui (Ikram Aoulad) en woordvoerder Hubert Hermans (Ludo Hoogmartens).

Kabinetstuk
'Met 'De 16' zet Canvas verder in op eigenzinnige en onderscheidende Vlaamse fictie', zegt Reinhilde Weyns, netmanager van Canvas. 'Na 'Bevergem' en 'Clinch' zal 'De 16' opnieuw in vele opzichten verrassen. Willem Wallyn, Wouter Verschelden en het hele productieteam van De 16 hebben er letterlijk en figuurlijk een ‘kabinetstuk’ van gemaakt. Nu is het aan de kiezer, in ons geval de kijker om te oordelen. Wij zijn er alleszins bijzonder tevreden mee.'

Politieke arena
De humoristische insteek van 'De 16' zit in de relatie tussen de personages met hun herkenbare gebreken in het milieu van de toppolitiek. Scenarist en regisseur Willem Wallyn: 'De 'arena' is een ministerieel kabinet, waar een aantal medewerkers tot elkaar veroordeeld zijn rond de figuur van Charles Van Praet, de brutale kabinetschef. De politieke problemen zijn maar een aanleiding om de kleine kanten van de protagonisten naar boven te laten komen. De actualiteit steekt het vuur aan de lont, hun persoonlijkheid doet de rest.'

'De 16 lacht om de gebreken van mensen, niet om die van instellingen. Want ook al draagt hij een pantser van sarcasme, toch vindt Van Praet politiek het nobelste vak ter wereld', aldus nog Wallyn.

De stijl van een docuserie
'We hebben 'De 16' gedraaid als een reportage in de stijl van een docuserie', aldus Willem Wallyn. 'De kijker krijgt de rushes te zien. Die beelden worden aangevuld met interviews van de protagonisten. De opnames zijn het gevolg van een beslissing van kabinetschef Alain Pieters. Die vond het een revolutionair idee om een cameraploeg gedurende een jaar te laten filmen op het kabinet in een poging om de politiek – en dan vooral zijn eigen minister - in een beter daglicht te stellen. Bij het begin van de reeks wordt voor Pieters een passender baan gezocht en voeren de advocaten van het ministerie bitse procedures tegen het productiehuis om onder het contract uit te raken. Tevergeefs.'

De aanstelling van Van Praet als nieuwe chef vergemakkelijkt de gespannen relatie met de filmploeg geenszins. Maar als hij vaststelt dat hij de opnamen niet kan verhinderen, gebruikt hij de ploeg als kanaal waarlangs hij zijn oordeel over alles en iedereen met een duivels plezier ventileert. 'Off the record', uiteraard.

Willem Wallyn: 'Door deze techniek wordt de camera op zich een instrument dat, hoewel onzichtbaar, gebruikt en misbruikt wordt door de personages bij de aanpak van hun onderlinge conflicten. De 16 wordt trouwens gefilmd met iPhones. Dat maakt het camerawerk snel en flexibel, verhoogt het fly-on-the-wall-effect en geeft de kijker het gevoel erbij te zijn op cruciale momenten. Dat past dan weer bij de documentaire insteek van de serie en vergroot de authenticiteit.'

Crossmediaal
Wat heeft minister Kennis nu weer getweet? Die blog van woordvoerder Joris Weyts, waarin hij het economisch beleid van z’n eigen regering in vraag stelt, kan dat wel? En waarom is de website van de minister gecrasht nadat hij een oproep deed aan het grote publiek? 

Al van in de beginfase is De 16 geconcipieerd als een crossmediaal project dat ook een verlengstuk krijgt op canvas.be en in de sociale media. Wouter Verschelden, bedenker van 'De 16': 'Naast de zes afleveringen, die lineair op Canvas en online op canvas.be te bekijken zijn, komen alle personages ook tot leven op hun 'eigen' digitale kanalen. Op hun Facebook- Twitter- of Snapchat-account verschijnt er heel wat extra materiaal. Dat zorgt voor meer inzicht en achtergrond bij de gebeurtenissen in 'De 16', en voor meer spanning en humor.'

https://www.facebook.com/dezestien/
https://twitter.com/dezestien
http://canvas.be/de-16

'De 16' is een productie van W2 en Grid Film voor Canvas, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.


Aflevering 1 - De sacoche van Angela Merkel – woensdag 26 oktober
Het kabinet van vicepremier Steven Kennis draait niet helemaal naar behoren volgens De Partij. Ze stuurt dan ook oudgediende Charles Van Praet vanuit de ECB in Frankfurt voor een doorlichting. Van Praet gaat met extreem grove borstel door het kabinet en deinst er niet voor terug om mensen tot in het diepste van hun ziel te beledigen. Wat aanvankelijk een ongemak leek,  groeit langzaam uit tot paniek, niet in het minst bij de vicepremier zelf, die kost wat kost de strookjes van zijn versnipperaar wil verbranden.

'De 16', vanaf woensdag 26 oktober om 21.10 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
de16

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers