Nieuwe docureeks 'PatiŽnt Pedro' volgt Pedro Elias in de zoektocht naar de bron van zijn angsten

woensdag 30 november 2022
Foto: Play4 - © SBS Belgium 2022

Pedro Elias, schrijver, tv-maker en co-presentator van Wesley Sonck in de 'Container Cup', gaat in deze vierdelige docureeks op zoek naar de bron van zijn angsten.

'Patiënt Pedro' ontstond twee jaar geleden als podcast bij de tv-reeks 'Topdokters'.  Pedro Elias is een hypochonder, hij heeft constant angst om ernstig ziek te worden. Daarom liet hij voor de podcast zijn hele lijf en al zijn organen uitgebreid checken. Het resultaat was vooral een grote opluchting: hij was kerngezond. Maar de angsten kwamen- uiteraard- terug.


In de tv-reeks 'Patiënt Pedro' besluit Pedro dat zijn hypochondrie niet meer leefbaar is en dat het deze keer tijd is om zijn geest onder de loep te nemen in plaats van zijn lijf. Hij zoekt de hulp van professor Damiaan Denys, wereldautoriteit op het vlak van angst en dwangstoornissen en diensthoofd van de psychiatrische afdeling van het Amsterdam UMC. Anderhalf jaar laat Pedro zich volgen in zijn therapeutisch traject, zijn zoektocht naar een beter leven, een leven zonder angsten.

Pedro praat met bekende en minder bekende lotgenoten, geeft ons inzichten in hoe angst werkt en- wat deze reeks uniek maakt- hij laat zijn therapiesessies filmen. Een emotionele roetsjbaan waar we een dappere, eerlijke Pedro Elias op z’n kwetsbaarst zien.

'Ik wist anderhalf jaar geleden nog niet waar ik aan begon', zal hij later zeggen.


'Patiënt Pedro' is een intieme en aangrijpende reeks waarin de persoonlijke zoektocht van Pedro naar de oorzaak van zijn vele angsten centraal staat. En tegelijk geeft de reeks ook een unieke kijk op een thema dat velen van ons aanbelangt.

Professor Damiaan Denys is psychiater en filosoof en denkt over angst en vrijheid, (ab)normaliteit, geest en hersenen, dood en leven op het kruispunt van de disciplines psychiatrie, filosofie en neurowetenschap. Hij staat bekend om zijn eerlijke vragen en moedige standpunten in complexe maatschappelijke debatten.

Damiaan Denys voltooide in 1989 zijn master filosofie, en in 1996 zijn master geneeskunde aan de KU Leuven. Hij behaalde in 2002 zijn medische specialisatie psychiatrie en promoveerde in 2004 cum laude aan het UMC Utrecht.

Sinds 2007 is Damiaan hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) en hoofd van de afdeling psychiatrie aan het Amsterdam UMC.

Hij geeft daarnaast regelmatig lezingen op het snijvlak van psychiatrie, filosofie en neurowetenschap. Damiaan Denys maakte ook een aantal voorstellingen voor theater, schrijft columns en essays voor kranten en magazines en is regelmatig te gast in radio- en televisieprogramma’s waaronder 'Zomergasten'.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van SloveniŽ. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en OekraÔne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU OekraÔne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers