Productiehuis De Mensen bouwt verder aan internationale opmars
VRT en NPO pakten donderdag uit met opvallend nieuws. Beide publieke omroepen (marktleiders in België en Nederland) tekenden gezamenlijk een meerjarige overeenkomst met productiehuis De Mensen voor de coproductie van programma's voor beide landen.
Het gaat om minstens 5 titels in 3 jaar. Dit is nog nooit gebeurd, en is het gevolg van de opeenvolgende successen die De Mensen heeft geboekt met de creatie van scripted en non-scripted content rond Tom Waes. Waes is als host en acteur al jaren de meest populaire persoonlijkheid in België en zijn programma’s hebben de voorbije jaren ook Nederland veroverd. De Mensen en Tom Waes werken al 15 jaar exclusief samen, en dat leidde tot hit-shows als 'Reizen Waes', 'Het Verhaal Van Vlaanderen' en 'Undercover', allemaal succesvol in beide landen.
Enkele van de grootste tv-hits in Nederland en Frankrijk worden momenteel in België gemaakt
Deze samenwerking is een volgende stap in het opvallende internationale parcours van De Mensen. In het eigen Belgisch territorium is het productiehuis al 23 jaar toonaangevend met onder meer de langstlopende dagelijks quiz-show ('Blokken'), impactvolle documentaires ('Godvergeten'), realityshows ('Kamp Waes') en gelauwerde fictiehits als 'Undercover', 'Professor T' en 'Hotel Beau Séjour'.
Maar De Mensen onderscheidt zich extra door als pionier ook in de internationale markt te scoren. Niet alleen door de verkoop van readymades ('Professor T', 'Reizen Waes', telenovelle 'Lisa',…) en formats ('Professor T', 'A Real Job: Nurses', 'Kamp Waes'…), maar vooral door unieke content te creëren voor markten buiten België en daarbij vernieuwende samenwerkingen op te zetten.
De misdaadserie 'Sophie Cross', gecreëerd en geproduceerd door De Mensen, maakt momenteel indruk in Frankrijk en heeft 3,7 miljoen kijkers kunnen overtuigen om naar de tweede aflevering te kijken op France 3. Het is hét herfstsucces van de zender. De serie is een samenwerking met FTV Studios en het creatieve team is reeds scenario's aan het schrijven voor het derde seizoen.
Op 3 november lanceerde Netflix 'Ferry De Serie', in 190 landen. Dit crime-drama maakt deel uit van de 'Undercover'-franchise, waarmee De Mensen niet alleen als eerste Belgische huis een fictie-franchise creëerde, maar ook -voor 'Undercover' seizoen 1- als eerste de streamingmarkt aanboorde door een coproductie met Netflix en de VRT op te zetten. Intussen is deze franchise met grote voorsprong het populairste fictieproduct in Nederland en klom 'Ferry De Serie' in zijn eerste week internationaal naar plaats 5 in de top 10 (charts van 8 november). In de tweede week (charts van 15 november) klom de reeks naar plaats 3 van de niet-Engelstalige reeksen met 3.1 miljoen kijkers die week.
'Mirakel °71', een docu-serie over en van regisseur Nathalie Basteyns -net als Tom Waes exclusief verbonden aan De Mensen- werd eind oktober bekroond met de Prix Europa voor beste Europese documentaire. Het is een beklijvend en ontroerend verhaal waarin Nathalie - als MS-patiënt in een rolstoel - op roadtrip gaat, in de hoop een mirakel te vinden en te genezen. Eerder won De Mensen al 2 keer een Emmy met kindercontent.
Het management van De Mensen wil in de toekomst nog meer inzetten op internationale (co-)producties in zowel drama als entertainment als documentaire programma’s.