Radio 2 en atv maken genomineerden Antwerpenaar van 't Jaar bekend

donderdag 27 december 2012

Voor de tweede keer verkiezen atv, Gazet van Antwerpen en Radio 2 de Antwerpenaar van 't jaar. Samen selecteerden ze 5 Antwerpse persoonlijkheden, die het afgelopen jaar van zich lieten horen en Antwerpen op een bijzondere manier in de kijker zetten.

Dit zijn de genomineerden: acteur Sven De Ridder, voetbalinternational Toby Alderweireld, Monique Verdickt, oprichtster van vzw Moeders voor Moeders, choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en DJ/producer Netsky.


De kijkers, lezers en luisteraars van atv, Gazet van Antwerpen en Radio 2 beslissen wie één jaar lang de titel 'Antwerpenaar van het Jaar' mag dragen en daarmee Sihame El Kaouakibi van 'Let's Go Urban' opvolgt.

Stemmen kan online op http://www.antwerpenaarvanhetjaar.be van 31 december tot en met 13 januari. Vanaf maandag 31 december wordt in het eindejaarsprogramma 'Niet van gisteren' op atv dagelijks een portret getoond van een genomineerde.

Op dinsdag 15 januari weten we wie de Antwerpenaar van het Jaar wordt. Dan vindt de bekendmaking plaats op een feestelijke receptie in Theater aan de Stroom. Een verslag hiervan volgt later die avond in het atv-nieuws.

Toby Alderweireld
Topvoetballer met letterlijk een kathedraal van een lichaam, hij heeft de Onze-Lieve-Vrouwetoren op zijn arm getatoeëerd. Dat maakt hem meteen ambassadeur voor Antwerpen en ook zijn sportieve carrière reikt verder dan de stad. Hij is één van onze voetbalkrakken in het buitenland - gevormd bij Germinal - en die scholing zet hij om in resultaten bij het Nederlandse voetbalmonument Ajax. En ook bij de Rode Duivels speelde hij zich in de kijker.

Sidi Larbi Cherkaoui
Vermaard danser en choreograaf, geboren en getogen in Antwerpen, met een Marokkaanse vader en Belgische moeder. Die afkomst is een belangrijke troef en een grote uitdaging. Sidi denkt niet in hokjes, hij laat zich beïnvloeden door verschillende culturen en religies. Hij wordt gelauwerd in binnen- en buitenland. Bij hem vervaagt de grens tussen dans en theater met voorstellingen die ontroeren, inspireren en een breed publiek aanspreken, over grenzen en opvattingen heen. Zijn talent werd dit jaar ook opgemerkt in Hollywood, want Sidi Larbi was verantwoordelijk voor de choreografieën in de megaproductie 'Anna Karenina'. Welke Antwerpenaar kan zeggen dat hij Jude Law en Keira Knightley heeft leren dansen?

Sven de Ridder
Veelzijdig acteur, die zijn Antwerps bloed niet verloochent bij het Echt Antwaarps Teater, toneel 'pur sang' van bij ons. In de blijspelen van zijn vader Ruud houdt hij ons een vrolijke, herkenbare spiegel voor. Hij deinst voor weinig terug in komische rollen, maar bewijst ook in film en televisie zijn veelzijdigheid. Daar laat Sven niet alleen een hilarische, maar ook harde of kwetsbaar kant zien. Hij wordt als acteur steeds meer au sérieux genomen en zo maakt een groter publiek kennis met zijn speltalent. Het afgelopen jaar bevestigde hij zijn talent met een gesmaakte prestatie in 'Deadline 14/10'.

Monique Verdickt
Met het hart op de goeie plaats - ook op de tong - is Monique de stuwende kracht achter de vzw Moeders voor Moeders. Die bekommert zich om mensen, die door de fragiele mazen van het sociale vangnet glippen. Inzamelacties, voedselbedelingen en statements die de ziel aanspreken, zijn haar deel. Met het vondelingenluik in Borgerhout biedt Moeders voor Moeders ook een menswaardige uitweg voor wie geen raad weet met zijn pasgeboren kind.

Netsky
Boris Daenen alias Netsky brak in 2012 internationaal door als DJ, producer én als live-muzikant. Tot in de clubs van Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika is Netsky een begrip. Maar Netsky is meer dan een drum ’n bass DJ. Hij brengt niet alleen het dance-publiek in vervoering maar profileert zich ook als live-artiest die zich laat omringen door levende muzikanten. Zijn muzikale ruimdenkendheid leverde hem gedenkwaardige optredens op Rock Werchter en Pukkelpop, én 2 MIA’s op.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers