'Slay' en 'Smash' zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

maandag 12 december 2022

'Slay' is het Kinderwoord van het Jaar 2022 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Ook het Tienerwoord van het jaar 2022 werd zonet bekendgemaakt tijdens 'Gillis & Govaerts' op MNM.

De tieners van vandaag kozen voor 'smash' als het meest populaire woord van 2022. Meer dan 90.000 kinderen en tieners stemden mee op hun favoriete woord.


Geertje Slangen, Taaladviseur bij VRT: 'Met het Kinder- en Tienerwoord van het Jaar treden we als volwassenen dat jaarlijkse, vreemde universum binnen. Daar waar kinderen en jongeren hun eigen taal spreken. Het is duidelijk not done dat wij die woorden adopteren. Maar vandaag maak ik een uitzondering, want ach boeie, voor die ene keer dat wij ouwelui ook eens beire kunnen zijn. Yolo, toch? Dit jaar vind ik jullie keuze weer SLAY en SMASH!'

Slay is Kinderwoord van het Jaar 2022
'Slay' is het kinderwoord van 2022 geworden. Met 47% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'aina' met 24% van de stemmen, 'gast' met '13%, 'kaulo' met 10% en 'skeer' met 6% van de stemmen. 'Slay' betekent 'ziet er top uit, you killing it of boenk erop'.

Het woord werd door de Ketnetters gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De andere vier genomineerde woorden betekenen:

- Slay: ander woord voor ziet er top uit, you killing it, boenk erop
'Amai, deze outfit... Slay!' (vaak op TikTok of Snapchat)
- Aina: twee betekenissen: als toevoeging bij een zin/stopwoord of als uitdrukking dat iets niet leuk is.
'Aina, je bent er!'
'We kunnen niet op kamp door de regen... Aina!'
- Gast: aanspreking/stopwoord voor vrienden
'Gast, ben jij nu elke dag te laat op school door de trein?'-
Kaulo: adjectief - ander woord voor 'super' of 'mega'
'Hij heeft kaulo dure schoenen aan.'
- Skeer: ander woord voor 'raar' maar zonder iemand te kwetsen. Beetje hetzelfde als cringe, maar dan vriendelijk
'Sorry, maar jouw outfit is echt skeer. Misschien andere schoenen proberen?'

'Karrewiet', het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de twaalfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Afgelopen weken werden de Ketnetters opgeroepen om woorden in te sturen. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Ma stobbe (stop daarmee) in 2021, Ewa Drerrie (hé gast) in 2020, Karma (alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug) in 2019, Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Smash is het Tienerwoord van het Jaar 2022
Het nieuwskanaal voor tieners nws.nws.nws ging voor de vierde keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. Die eer ging dit jaar naar 'smash' met 39% van de stemmen, gevolgd door 25% voor 'slay'. 'Aina' (14%) en 'strijder' (13%) en 'goofy' (9%) haalden heel wat minder stemmen.

'Smash' wil zeggen 'mooi of sexy' en volgt 'Bestie' (beste vriend of vriendin), 'Simp' (iemand die te veel doet voor iemand die hij leuk vindt) en 'Yeet' (joepie) op als Tienerwoord van het jaar.

'Bestie' werd gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De vier andere genomineerden betekenen:

- Aina: als toevoeging bij een zin of 'oh nee'
'Ik mag niet naar die fuif van mijn ouders. Aina!”
- Goofy: een beetje raar, gek, ‘awkward’
Iemand maakt een grapje en niemand lacht: 'Goofy'
- Strijder: ander woord voor held
'Adam heeft de examenvragen van de andere klas gekregen. Strijder!'
- Slay: Goed gedaan, zalig, tof! 'killed it'
'Heeft je ploeg gewonnen? Slay!'

Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar is een samenwerking tussen Ketnet, VRT NWS en Van Dale.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo STAR Channel logo

Voor de artsen en verpleegkundigen op de spoedafdeling in Chicago Med is geen enkele dag hetzelfde. Ze slaan zich doorheen de chaos om hun patiŽnten tegen elke prijs te helpen. Na een verkeersongeval staat de spoedeisende hulp al snel vol patiŽnten. Een arts komt Charles bekend voor en Archer raakt vlak voor zijn niertransplantatie aan het twijfelen.

'Chicago Med', om 21.00 uur op STAR Channel.

Dossiers