Telenet brengt voortbestaan regionale zenders in gevaar

vrijdag 17 juni 2011

Telenet gaat fors snoeien in zijn uitgaven aan de regionale zenders. De kabelmaatschappij betaalt hen vandaag 1,59 euro auteursrechten per abonnee, maar wil dat terugbrengen tot slechts 0,18 euro. Een streep door de rekening van de regionale zenders.

Tijdens een besloten vergadersessie met de streekzenders maakte Telenet dit bericht bekend. Er is nog geen definitieve beslissing gevallen in de onderhandelingen, maar het wordt bang afwachten voor de regionale zenders. Deze beslissing zou immers niet zonder gevolgen zijn: de zenders hebben het met de huidige financiering al moeilijk. Volgens Bertram De Coninck, gedelegeerd bestuurder AVS, zou het feit dat Telenet per omroep een gat van honderdduizenden euro's delft, de doodsteek voor velen onder hen kunnen betekenen.


Pressiemiddelen hebben de regionale zenders immers bijna niet. Er wordt gehoopt dat minister van Media Ingrid Lieten Telenet op andere gedachten zal brengen. Een ander scenario is dat ze de gederfde Telenetinkomsten zou kunnen bijpassen. Waar dat budget vandaan zou moeten komen, is zeer onduidelijk.

Het standpunt van Telenet zou in verband gebracht kunnen worden met het feit dat de intercommunales enkele jaren geleden hun belang in het Mechelse kabelbedrijf van de hand deden. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Liberty Global Consortium verstevigde toen haar greep op de Vlaamse media-aanbieder. In 2003 verhoogde Telenet het abonnementsgeld met als argument dat die extra fondsen de regionale zenders zouden gaan ondersteunen – een argumentatie die nu uiteraard hol klinkt.

De woordvoerder van Telenet laat ondertussen weten dat het bedrijf 'de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen met de regionale zenders niet wenst te schenden' en onderstreept dat 'Telenet sinds de start van de digitale televisie zeer substantiële inspanningen heeft geleverd om regionale televisie te ondersteunen'.

Bron: Knack

Telenet

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers