Vierde lichting Ket & Doc-films op JEF festival en Ketnet

dinsdag 14 februari 2023

Vijf nieuwe kinderdocumentaires van Ket & Doc gaan in première tijdens de krokusvakantie op het JEF festival. Na de vertoningen op 18 en 19 februari zijn de Ket & Doc-titels te bekijken op Ketnet, VRT MAX en de Ketnet-app.

Wat is 'Ket & Doc'?
'Ket & Doc' is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.


Aan de vierde editie van de 'Ket & Doc'-workshop namen acht documentairemakers deel. Zij stelden in de loop van dit traject hun script op punt en werden begeleid bij de voorbereiding. Uit die deelnemers werden vijf projecten geselecteerd, die elk met een productiepremie van het VAF/Mediafonds en Ketnet aan de slag gingen.

Wereldpremière op JEF festival
Tussen juli 2022 tot januari 2023 werden deze vijf kinderdocumentaires gedraaid en nu zijn ze klaar voor hun wereldpremière op het JEF festival 2023 tijdens de krokusvakantie. Op 17 februari worden ze voor het eerst vertoond tijdens de schoolvertoningen. Op 18 en 19 februari volgt de première voor het grote publiek, in aanwezigheid van de regisseurs en crews, in Lumière Antwerpen en Brugge. Later worden de titels door JEF gedistribueerd en aangeboden aan het onderwijs. De vijf documentaires komen op Ketnet.be en de Ketnet-app op 20 februari om 7.30 uur.

'Ket & Doc' heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Films uit de voorbije edities scoorden op gerenommeerde internationale festivals (IDFA, DOK Leipzig, enz.), maar inspireerden ook een hele generatie filmmakers. In de vierde editie wordt een volgende stap gezet: naast traditionele documentaires wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe vormen en inhouden. De jeugddocumentaire is onder invloed van 'Ket & Doc' in Vlaanderen niet enkel gegroeid, maar nu ook volwassen geworden.

De vijf documentaires uit de vierde lichting van 'Ket & Doc' zijn:

'Bijzonder buitengewoon' van Sarah Van Dale (prod. Storyhouse)
Mona heeft - net zoals haar broer - ASS. Ze staat aan de vooravond van een gigantische stap in haar leven: ze zal de overstap maken naar het gewone onderwijs.

'Eneris' van Julie Daems (prod. Visualantics)
Een zomerdag in Matongé, Brussel. Een meisje doodt de tijd in het kapsalon van haar tante. Alles wat ze rondom zich ziet, versmelt in haar dagdromen tot een fantasierijk verhaal.

'Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga' (prod. De Mensen)
Elke dag geniet Leonie van het leven op de boerderij. Het liefst van al zorgt ze voor de biggen. Later wil Leonie ook boerin worden. Maar het gaat niet goed met de boerderij.

'Skate the City' van Lies Van der Auwera (prod. Bulletproof Cupid)
Drie skaters dwalen door de stad, op zoek naar een plek om te skaten. Overal krijgen ze het deksel op de neus. Uiteindelijk gaan ze zelf op het stadhuis hun rechten opeisen.

'Warre en de drie wilgen' van Yasmine Versteele (prod. Storyhouse)
In elke tuin krioelt het van het leven. Soms bots je er zelfs op een magisch wezen zoals Willow. Hij toont zijn vriend Warre al het moois dat er in de natuur te ontdekken valt.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Vertoningen op Ketnet
'Eneris': maandag 20 februari om 10.30 uur en vrijdag 24 februari om 18.55 uur.
'Skate the City': maandag 20 februari om 18.55 uur en dinsdag 21 februari om 10.30 uur.
'Leonie, Skeet en de biggen': dinsdag 21 februari om 18.55 uur en woensdag 22 februari om 10.30 uur.
'Warre en de drie Wilgen': woensdag 22 februari om 18.55 uur en donderdag 23 februari om 10.30 uur.
'Bijzonder Buitengewoon': donderdag 23 februari om 18.55 uur en vrijdag 24 februari om 10.30 uur.

Op Ketnet.be, de Ketnet-app en VRT MAX vanaf 20 februari om 7.30 uur.

Vertoningen op JEF festival:
Vrijdag 17 februari - schoolvertoning in Cinema Lumière Antwerpen
Zaterdag 18 februari om 15.00 uur in Cinema Lumière Antwerpen
Zondag 19 februari om 10.30 uur in Cinema Lumière Brugge

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers