VRT buigt alsnog voor kritiek en schrapt omstreden reeks 'FIRE'

dinsdag 13 september 2022
Foto: VRT MAX - © VRT 2022

Na dagen kritiek op de docureeks 'FIRE' van VRT MAX haalt de VRT alle afleveringen offline. Al is de massale kritiek niet de reden... Wel onderzoek van VRT NWS waar een journalist ontdekte dat één van de getuigen betrokken is bij een Russisch piramidespel.

Het was een van de parels waarmee de VRT zijn nieuw streamingplatform dit najaar lanceerde. In de docureeks 'FIRE' portretteerde productiehuis 'Het Konijnen' 7 jongeren die op jonge leeftijd financieel onafhankelijk werden en hierdoor nooit meer moesten werken.

Al vlug ontstond er heel wat ophef rond de kritiekloze aanpak van de VRT. Zo werd de 'FIRE'-levenstijl massaal gepromoot zonder enige omkadering. Ondanks alle kritiek bleef de VRT achter de reeks staan. Tot hun eigen nieuwsdienst op zoek ging en ontdekte dat een van de jongeren betrokken is bij een Russisch piramidespel. Hiervoor zou hij volgens VRT NWS mensen ronselen via sociale media.


Het productiehuis achter de reeks wenst niet te reageren, klinkt het bij VRT NWS. De VRT grijpt wel in, haalt de reeks offline en geeft volgende verklaring:

"Met FIRE hebben we getracht een actueel, weliswaar controversieel, fenomeen te portretteren met reële verhalen en mensen. Dat niet elk verhaal in de reeks even geschikt is als te volgen voorbeeld, was voor elke aandachtige kijker duidelijk. FIRE was nooit bedoeld als een educatief programma."

"Maar omdat de druk aanhoudt om de reeks toch een andere roeping toe te dichten dan bedoeld en omdat hiermee helaas ook het ruime, waardevolle educatieve aanbod van VRT wordt ondergraven, hebben we besloten om de reeks uit het aanbod te halen. De discussie rond FIRE is intussen een weg ingeslagen waar de reeks helemaal geen antwoord wou op bieden en die haar opzet onrecht aandoet."


Lees ook:
VRT MAX-docu 'FIRE' zwaar onder vuur
'FIRE: Vroeg op Pensioen' nu exclusief op VRT MAX

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers