VRT Canvas in het najaar 2024: dealer in kwaliteit
In een complexe wereld wil VRT Canvas vanuit zijn unieke positie het verschil maken. VRT Canvas reikt je nieuwe perspectieven aan, nodigt je uit om na te denken en prikkelt je brein met programma's van ontegensprekelijke kwaliteit.
Daarom graaft VRT Canvas altijd diep en reist het ver om onze maatschappij, haar geschiedenis en cultuur beter te begrijpen en – indien nodig – in vraag te stellen. Ook als dat uit de comfortzone is, zoals met de impactvolle programma’s 'Godvergeten' of 'Het proces dat niemand wou'.
Ook dit najaar daagt VRT Canvas de kijker uit. Zo gaat Otto-Jan Ham met een objectieve en open geest op zoek naar de waarheid rond legale en illegale roesmiddelen in 'Drugs dus'. Jan Leyers duikt in de woelige geschiedenis van Duitsland met een open blik voor het allermooiste en allerlelijkste in Jan Leyers bij de Duitsers. Verder is er 'Het Vaticaan, de staat van de Kerk', waarin de tweeduizend jaar oude en wereldwijde organisatie van binnenuit wordt getoond, met de focus op de grootste uitdagingen voor de Kerk in de 21ste eeuw. In 'IS op waakvlam' trekt Rudi Vranckx naar Syrië en Irak om de opkomst en val van de Islamitische Staat te onderzoeken.
VRT Canvas biedt in 'Terzake' en 'De afspraak' dagelijkse diepgravende duiding bij de actualiteit in binnen- en buitenland, en biedt context en perspectief bij complexe thema’s. Vanaf einde september richten de duidingsprogramma’s hun pijlen op de gemeenteraadsverkiezingen, gepland op zondag 13 oktober.
VRT Canvas brengt ook dit najaar programma’s die aanzetten tot debat en die mensen in beweging zetten. In 'Voorgoed verpest?' onderzoekt cameraman Kristiaan Grauwels de invloed die pesten op zijn leven heeft gehad. In 'Waarom wachten' gaan bekende ouders of kinderen het lang uitgestelde gesprek met hun naaste aan in hartverwarmende dialogen. Het ‘allerschoonste’ van de mens zie je ook in 'Willy’s boot'. Daarin gaat Joris Hessels op zoek naar vrijwilligers om de zeilboot van dorpsgenoot Willy opnieuw zeevaardig te maken.
VRT Canvas is niet vies van scherpe humor en een stevige portie zelfrelativering. In '20 jaar Het eiland' komen de makers van de legendarische reeks terug samen voor een reünie-special boordevol herinneringen. Op vrijdagavond maken toonaangevende comedians het mooie weer en uiteraard draait ook de immer sympathieke Ella de actualiteit door haar vlijmscherpe molen in 'De ideale wereld'.
Daarnaast biedt VRT Canvas een zorgvuldige selectie van de beste en strafste aankoop. 'Mammals', opnieuw een meesterwerk van Sir David Attenborough, toont hoe zoogdieren de aarde hebben veroverd. 'Enemy in the woods' vertelt met een ooggetuigenverslag hoe gruwelijk de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verloopt. In aanloop van de verkiezingen in de USA in november brengt VRT Canvas de beste documentaires over de kiesstrijd. Verder is er opnieuw topfictie met onder meer 'Billy the kid', 'The tourist' en 'My brilliant friend'.
Ontdek hier de programma's van het najaar:
'De ideale wereld'
VRT Canvas heeft een gedegen en ernstig imago, maar vanaf 2 september zo rond 22.15 uur is 'De ideale wereld' terug om dat zorgvuldig opgebouwde imago met een pump maat 39 in het kruis te trappen. Dan leidt Ella Leyers haar gast immers door de actualiteit terwijl ze die lardeert met dagverse humor die gaat van onnozel tot nog veel onnozeler. Dat doet ze maar liefst vier dagen per week, van maandag tot donderdag. De zatte wijven, Sociaal incapabele Michiel, de Drillrappers en sidekicks Lukas Lelie, Bert Janssens, Jade Mintjens en Vincent Voeten zijn er opnieuw bij.
Vanaf maandag 2 september
'Willy's boot'
In 2020 verhuisde Joris Hessels naar Gentbrugge. Hij ontmoette er de bijna 90-jarige Willy Bontinck, een eigenzinnige man die nog één grote droom koesterde: nog één keer de Noordzee bevaren met zijn oude zeilboot, de ‘Gentse Dolfijn’. Die droom is ook bij Joris blijven hangen, en dus besloot hij drie jaar later de uitdaging aan te gaan.
Met de hulp van wijkbewoners uit De Muide-Meulestede, een volkse havenbuurt in Gent, moet Joris dan wel eerst 'Willy’s Boot' herstellen en vaarklaar maken. En dus start hij zijn zoektocht naar vrijwilligers.
Net als in het tv-programma 'Gentbrugge' kijken we samen met Joris binnen bij (buiten) gewone mensen. De zoektocht naar vrijwilligers leidt naar diepmenselijke portretten, kleine miniatuurtjes die het volkse en soms ruwe karakter van de wijk en z’n bewoners schetsen.
In elke aflevering zien we een collage van een vijftal portretten, aangevuld met beelden van vrijwilligers die de boot restaureren. Rustpunten die tevens de evolutie van de werken aan de boot laten zien. En ondertussen houdt Joris zijn kompaan Willy op de hoogte van de werkzaamheden, bij hem thuis of op de werf.
In zes afleveringen probeert tv-maker Joris Hessels zo de droom van zijn bijna 90-jarige vriend waar te maken: Willy’s boot renoveren, en er nog één keer de Noordzee mee bevaren…
Op vrijdag 9 augustus maakte Willy Bontinck zijn laatste grote overtocht. Dit programma wordt zo dan ook een eerbetoon aan een unieke man, die Vlaanderen voorgoed in het hart zal dragen.
Joris Hessels: 'Een paar dagen voor zijn dood belden we nog en vertelde hij mij dat hij 3 september, de dag van de eerste aflevering op televisie, nog zou proberen halen. Dat is hem jammer genoeg niet meer gelukt. Hij was zo benieuwd naar de reacties en hij wilde voor ons dat het veel bekeken zou worden. Dat was zijn grote bezorgdheid. Ik denk dat ik zelden een eigenzinniger, dwarser en geestiger persoon ben tegengekomen dan Willy Bontinck. Een naam en een persoon als een klok. Als ploeg hebben we het avontuur van ons leven beleefd met hem én voor hem. We zijn echt ongelofelijk blij dat we dat kunnen doen hebben voor hem, bij leven en welzijn. Aan het eind is er zelfs een woord van dank uit zijn mond gekomen, lang niet zo evident voor Willy. Dat is het grootste cadeau. Dat hij écht content was. Ik ben blij dat Vlaanderen hem kan leren kennen door ons avontuur. Kapitein Willy, het ga u goed man, merci voor alles!'
Een programma van De chinezen voor VRT Canvas
Vanaf dinsdag 3 september
'Jan Leyers bij de Duitsers'
In zijn nieuwe reisreeks gaat Jan Leyers op bezoek bij de Duitsers en maakt hij een stand van zaken op over ons buurland. Het cliché wil dat Duitsers saai en stijf en humorloos zijn, maar de werkelijkheid blijkt er helemaal anders uit te zien. Onze oosterburen ontpoppen zich als een kleurrijk volk, verrassend en oneindig interessant.
Jan duikt ook onder in de woelige Duitse geschiedenis, waarin de Duitsers bewezen dat ze in staat zijn tot het allermooiste en het allerlelijkste. En net dat maakt hen zo boeiend.
Duitsland is het rijkste en machtigste land van Europa. Als het er goed gaat, profiteren wij daar mee van. Als het er misloopt, delen wij in de klappen. Reden genoeg om te willen weten hoe het vandaag met de Duitsers is gesteld, en waar zij met hun land naartoe willen.
Een programma van Warner Bros ITVP België voor VRT Canvas.
Vanaf woensdag 4 september
'Voorgoed verpest?'
Pesten blijft een van de meest onderschatte maatschappelijke problemen. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 3 jongeren tussen 10 en 12 jaar aangeven al het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen. De langdurige gevolgen zijn vergelijkbaar met die van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, geweld en oorlogstrauma.
Kristiaan Grauwels werkt als cameraman en monteur al vele jaren mee aan reportages en documentaires voor de VRT. Achter de schermen voelt hij zich het meest op zijn gemak. Maar nu staan de schijnwerpers voor het eerst op hem gericht. Kristiaan werd begin jaren ’90 het slachtoffer van pesterijen op een internaat, maar de details herinnert hij zich niet meer. Samen met regisseur Luc Lemaître wil hij ontdekken welke grote invloed dit op zijn leven heeft gehad.
Kristiaan praat met lotgenoten en experten in de hoop te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. Zijn Kristiaans wonden na dertig jaar nog te genezen of is hij voorgoed verpest?
Deze driedelige documentaire is een persoonlijk en pakkend relaas en kadert in de campagne STIP IT van VRT.
Vanaf donderdag 5 september
'Vranckx: IS op waakvlam'
Rudi Vranckx onderzoekt de opkomst en de val van het kalifaat, 10 jaar later. In 2014 ontplooit de Islamitische Staat zich als de meest beruchte terreurbeweging van deze eeuw. Hun propaganda zaait angst en werft wereldwijd nieuwe volgelingen. Het resultaat: een wereldwijde schokgolf van verwoesting en chaos. Tien jaar later trekt Rudi Vranckx naar Syrië en Irak.
In de Iraakse stad Mosoel heropenen marktkramers hun kraampjes en families keren terug naar hun verwoeste huizen. Maar de vraag blijft; hoe vind je de weg naar herstel na zoveel geweld? Rudi ontdekt in de straten van Mosoel de sporen van het verleden nog steeds tastbaar zijn. Maar er is ook de hoop op een nieuw begin.
In het beruchte kamp Al-Hol in Noordoost-Syrië, de vergeten hoek van de wereld, overleven 43.446 mensen van 52 verschillende nationaliteiten in erbarmelijke omstandigheden. Dit kamp is een broeinest van extremisme. Hier worden radicale ideeën gekoesterd, zelfs door de jongere generatie. De situatie is ondertussen zo urgent dat het kamp wordt gezien als een tikkende tijdbom.
Op zaterdag 7 september. (later in oktober volgen nieuwe aflevering van 'Vranckx: De nomaden').
'Waarom wachten'
In 'Waarom wachten' praat Karine Claassen met bekende mensen over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind.
De band tussen een ouder en een kind is onvoorwaardelijk. In het beste geval - en gelukkig is dat de meerderheid - is er liefde. De sterkst mogelijke liefde die er is. Zó sterk dat ze vaak onuitgesproken is. We gaan er gemakshalve vanuit dat niet alles altijd benoemd hoeft te worden. Want we weten toch wel van elkaar dat we elkaar graag zien, zeker?
Karine Claassen vroeg zich af wat er zou gebeuren als we het wél zouden benoemen. Als we echt tegen elkaar zouden zeggen: ‘Ik zie je graag’, ‘Ik ben fier op jou’ of ‘Ik kijk naar jou op’. Want waarom zou je wachten om met je ouders of kinderen te praten over de dingen die er echt toe doen?
Daarom zocht ze zeven bekende mensen thuis op en stelde hen honderduit vragen over de band die zij hebben met een van hun ouders of kinderen. Vervolgens bezocht ze ook de ouder of het kind in kwestie, om ook te peilen naar hun kant van de relatie.
Een paar dagen later sprak Karine met het ouder-kind-duo af in een mooi natuurgebied om de twee samen een lange wandeling te laten maken. Omdat mensen altijd andere gesprekken voeren als ze wandelen. Gedurende die wandeling speelde Karine via een oortje fragmenten af uit de individuele gesprekken die ze vooraf met ouder en kind had gehad. Zo ontdekten ouder en kind wat ze over elkaar en over hun band te vertellen hadden. Vaak waren dat dingen die ze elkaar nooit eerder hadden gezegd of gevraagd.
Dat levert spannende momenten op. Gelukkig wordt er ook vaak gelachen, omdat de duo’s die Karine heeft geïnterviewd zonder uitzondering heel graag in elkaars gezelschap vertoeven. Uiteraard is het ook vaak bijzonder emotioneel.
En als kijker kun je niet anders dan nadenken over de relatie met je eigen ouders of kinderen en denken: misschien moeten we eens gaan wandelen…
De tweede reeks van 'Waarom wachten' brengt gesprekken met entertainer Soe Nsuki en moeder Marieken, zanger, presentator en acteur Niels Destadsbader en moeder Cathérine, voetbalanaliste Imke Courtois en moeder Patricia, filmregisseur Fien Troch en vader Ludo, actrice Lauren Versnick en vader Geert, acteur Ben Segers en vader Jan en neuroloog Steven Laureys en dochter Clara.
Een programma van Panenka voor VRT Canvas.
Later dit najaar.
'Het Vaticaan - De staat van de Kerk'
Dit najaar bezoekt paus Franciscus België naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de KU Leuven. Doordat de VRT-reeks 'Godvergeten' heel wat oude wonden over seksueel misbruik in de kerk blootlegde en verregaande impact uitoefent op de hele maatschappij, krijgt dit pausbezoek een nieuwe, zware lading. Het bezoek zal door vriend en vijand gevolgd en geanalyseerd worden. 2024 is dan ook het uitgelezen jaar om 'de staat van de (katholieke) Kerk' op te maken.
De documentaire reeks 'Het Vaticaan - De staat van de Kerk' neemt ons mee in de coulissen van Vaticaanstad. Professor kerkelijk recht Rik Torfs gaat in gesprek met kardinalen, bisschoppen en leden op elk niveau van de organisatie en gaat na hoe zij hun 1,4 miljard volgelingen leiden.
Nooit eerder had het Vaticaan af te rekenen met zoveel schandalen, nooit eerder was het Vaticaan zo verdeeld op verschillende thema’s. De reeks zoomt in op enkele van die achilleshielen en toont hoe paus Franciscus de Kerk probeert te moderniseren, maar hoe zijn inspanningen botsen met de eeuwenoude structuren en gewoonten van het Vaticaan, kortom met het machtige bestuursapparaat in Rome. Voert hij echte veranderingen door voor de toekomst of stelt hij eerder de pauselijke almacht veilig? En hoe stug zijn de opvattingen van zijn onderdanen?
In zes afleveringen portretteert regisseur Kat Steppe samen met eindredacteur Jo Badisco, de tweeduizend jaar oude en wereldwijde organisatie van binnenuit, en legt daarbij de focus op de grootste uitdagingen voor de Kerk in de 21ste eeuw.
'Het Vaticaan - De staat van de Kerk' vertrekt en eindigt in het hart van de katholieke wereld en werpt een verruimende blik op de werking van de grootste influencer ter wereld. Want hoewel de situatie in Vlaanderen het tegendeel doet vermoeden blijft de katholieke kerk wereldwijd elk jaar groeien in volgers. Zo trekt de reeks van de leeglopende West-Europese kerken naar de bruisende katholieke samenleving in Congo.
Een programma van Panenka voor VRT Canvas.
Het programma wordt beschikbaar gesteld met audiodescriptie.
Later dit najaar.
'20 jaar Het eiland'
Na meer dan twintig jaar wachten worden fans van Het eiland beloond met een exclusieve reünie-special, waar 13 originele leden van de cast en de makers terug samenkomen. Bedenker en regisseur Jan Eelen en acteurs Tom Van Dyck, Dirk Van Dijck, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Bruno Vanden Broecke, Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, Tania Van der Sanden, An Miller, Jeroen Van Dyck, Peter Ceustermans en Rita Beckx keren allemaal terug voor de special die sinds deze zomer op Streamz te zien is en dit najaar ook op VRT.
Het was dit jaar al een goed jaar voor de fans van 'Het eiland'. Afgelopen januari bestond de reeks exact 20 jaar en werd de cast al even terug in de kijker gezet in de media. Nu blikken ze terug op hoe het was om de iconische reeks te maken. Kijkers worden getrakteerd op een nostalgische special vol behind the scenes-beelden. Daarnaast komen de acteurs ook terug samen om de originele scripts te lezen waarbij ze de iconische momenten van de fictiereeks opnieuw beleven. Een reünie-special boordevol herinneringen.
'20 jaar Het eiland' een productie van Woestijnvis voor VRT en Streamz , later dit najaar op VRT Canvas, nu al op Streamz. 'Het eiland' (de reeks) volgt ook later dit najaar.
'Drugs dus'
Otto-Jan Ham maakt een programma over drugs. Omdat drugs hem al een heel leven lang fascineren, maar ook en misschien vooral omdat hij zelf drie jonge dochters heeft. Hij kijkt ook naar 'Het journaal'. Hij wéét hoe alomtegenwoordig drugs zijn. Het is een kwestie van tijd voor zijn oogappels MDMA aangeboden krijgen, of toch minstens een haastig gerolde joint. En dus, omdat zijn nachtrust hem dierbaar is, wil hij de vijand recht in de ogen kijken. Objectief en met een open geest. 'Drugs dus', een nuchtere kijk op geestverruimende shit.
Otto-Jan gaat op zoek gaat naar de waarheid over legale en illegale roesmiddelen. Welke drugs zijn er? Wat is verslaving? Welk drugbeleid voert ons land, en waarom? En zijn echt álle drugs slecht? Om te weten of hij op het juiste spoor zit, laat hij alles wat hij gefilmd heeft, zien aan zes mensen: toxicoloog Jan Tytgat, drugscommissaris Ine Van Wymersch, criminoloog Tom Decorte, psychiater Mathieu Seynaeve, collega-muzikant Ron Reuman – die jaren met een alcoholverslaving kampte – én compagnon de route Stijn Van de Voorde. Samen onderzoeken ze wat er van onze sterke meningen over drugs overblijft als we de hysterie én de romantiek wegnemen.
Een programma van Woestijnvis van Woestijnvis voor VRT Canvas en Streamz.
Later dit najaar op VRT Canvas, nu al op Streamz.
Sport op VRT Canvas
Na een ongeziene sportzomer met het EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen, draait de sportwereld op volle toeren door. De meeste live-uitzendingen zitten op VRT 1, maar voor duiding en achtergrond kunnen de sportliefhebbers als vanouds terecht bij VRT Canvas.
Vanaf maandag 2 september schuiven Filip Joos en zijn praatgasten in 'Extra time' weer wekelijks aan tafel in een voetbalkantine ergens in Vlaanderen voor een blik op de nationale en internationale voetbalactualiteit. Op 8 september kent de Ronde van Spanje zijn slotrit op VRT Canvas. Op 13 en 14 september is er naar goede traditie de Memorial Van Damme.
Vlaamse comedy op VRT Canvas
VRT Canvas is sinds de beginjaren een vrijhaven en kweekvijver voor de beste Vlaamse comedy. Sinds vorig jaar trekt VRT Canvas opnieuw volop de comedykaart met de beste captaties op vrijdagavond. Van oktober tot december kan je elk weekend bulderend inzetten met onder anderen Michael Van Peel ('Welcome to the rebellion'), Thomas Smith ('Rebel'), Lukas Lelie ('Kwestie van smaak') en Wim Helsen ('Niet mijn apen, niet mijn circus'). Xander De Rycke slaat het jaar opnieuw af met zijn eindejaarsconference. Later komt onder anderen Soundos El Ahmadi met 'Comeback kid' aan de beurt.
Coproducties
VRT Canvas coproduceert elk jaar een aantal documentaire films en ondersteunt daarmee jonge makers. In het najaar zijn dat 'Zlata' ( Mattias Bavré), 'Brugfiguren' (Eugenie D’hooghe en Bruce Stevens), 'Holding up the sky' (Pieter Van Eecke), 'Draw for change – Democracy under siege' (Laura Nix), 'Dreaming walls' (Amélie van Elmbt en Maya Duverdier), 'Iraq’s invisible beauty' (Sahim Omar Kalifa en Jurgen Buedts).
Aankoopdocumentaires in het najaar
Documentaires blijven één van de belangrijkste fundamenten van VRT Canvas, ook in het najaar. Een bloemlezing uit het aanbod.
'The Frontier' toont de legendes, gebeurtenissen en folklore van het Amerikaanse grensgebied van de pioniers en de native Americans, die bepalend geweest zijn voor de hele Amerikaanse identiteit. (zondag 15 september)
'Mecanique du Crime', de driedelige docureeks van RTBF duikt opnieuw in drie ophefmakende nieuwsfeiten die de Belgische actualiteit hebben getekend: - De schietpartij op het Sint-Lambertusplein in Luik (2011) - De affaire Geneviève Lhermitte (2007) - Het nog onopgeloste onderzoek naar de slager van Bergen (1997) (zondag 15 september)
In 'Mammals' toont Sir David Attenborough hoe zoogdieren de aarde hebben veroverd door hun geëvolueerde lichaamsbouw, ongelooflijke aanpassingsvermogen, ongeëvenaarde intelligentie en unieke sociale vaardigheden.
66 miljoen jaar geleden, toen er een einde kwam aan de heerschappij van de dinosauriërs, trokken zoogdieren op pad om elke hoek van de planeet te verkennen.
In zes afleveringen wordt duidelijk hoe zoogdieren hebben geprofiteerd van elke belangrijke omgeving op aarde. Ze zijn te vinden in elke oceaan en op elk continent, in bevroren wildernissen, dichte jungles, hete woestijnen, de donkere diepten van de oceaan en in de lucht boven onze bossen. (later dit najaar)
'Pompei : the new dig' volgt in drie delen de meest uitgebreide archeologische opgraving in Pompeii sinds een generatie. De draaiperiode liep over twee jaar en geeft een exclusieve kijk op de opgravingen en het volledig Italiaanse team van archeologen. De serie volgt de opgraving van een heel stadsblok, Insula 10, in het noorden van de stad. (Later dit najaar)
'Julius Caesar: The Making of a dictator'. Hij kwam. Hij zag. Hij overwon. Het verhaal van een ambitieuze machtsgreep die omsloeg in tirannie. of hoe Julius Caesar vijf eeuwen oude Romeinse democratie ontmantelde in slechts 16 jaar. (Later dit najaar)
Documentaires 'Amerika kiest'
In aanloop van de Amerikaanse verkiezingen brengt VRT Canvas een selectie van docu’s die aanvullende inzichten bieden rond de ongeziene kiesstrijd tussen republikeinen en democraten. 'Biden’s decision' (over het presidentschap van Biden en zijn keuze om een stap opzij te doen), 'The Choice' (over de levens van de verschillende presidentskandidaten), 'Red shadow over the White House' (over de Russische infiltratie in de VS en de evolutie van het Putinisme), 'Trump : On the campaign trail' (over de brute hand en tand campagne van Donald Trump voor het beoogde presidentschap), 'War on Women : the new battle for abortion in America' (over het gevecht voor en het behoud op het recht op abortus) en 'State of hate' (Nederlandse reeks over haatmisdrijven die de Amerikaanse maatschappij van vandaag tekenen).
Fictie
Ook dit najaar brengt VRT Canvas internationale kwaliteitsfictie. Zo staan op zaterdag traditioneel de beste internationale thrillers en misdaadverhalen. Op zondag is er topfictie in diverse genres en over uiteenlopende onderwerpen.
'Conviction: The case of Stephen Lawrence' is gebaseerd op het ware verhaal van de racistische moord op de Britse teener Stephen Lauwrence in 1993. De driedelige serie brengt relaas van het gevecht van de familie voor rechtvaardigheid en het politieonderzoek dat uiteindelijk leidde tot de veroordeling van twee van de moordenaars in 2012. (zaterdag 7 september)
In 'Missing people' rijdt Erwin op een snikhete zomerdag met zijn truck over de Öresund-brug van Denemarken naar Zweden, zoals hij al zo vaak gedaan heeft. Wat routine zou moeten zijn, blijkt een nerveuze rit te worden. In de tank van zijn truck smokkelt hij acht Syrische vluchtelingen mee. Erwin doet het omdat hij ze wil helpen. Zijn baas doet het om zijn transportbedrijf te redden. Onder de vluchtelingen zit een zwangere vrouw en een koortsige peuter. De reis is voor hen een nachtmerrie. Erwin verbergt ze daarom in de cabine achter de chauffeur. Maar dan staat een politiecontrole hen op te wachten… (Later dit najaar)
'Billy the kid' vertelt het verhaal van de Amerikaanse outlaw Billy the kid. Hij is van Ierse afkomst maar wil een cowboy worden. Hij moet zich echter eerst bewijzen voordat hij zichzelf zo mag noemen. De epische en romantische avonturenreeks wordt vervolgd in het tweede seizoen. Billy en zijn bondgenoten nemen het op tegen zijn oudste vriend Jesse Evans en de beruchte Santa Fe Ring. Een strijd die escaleert in de bloedige Lincoln County War. (zondag 15 september)
Waar Elliot in het eerste seizoen van 'The tourist' zijn identiteit probeert terug te vinden in de verlaten Australische outback, duikt hij nu in de geheimen van zijn verleden. Een jaar na het ongeluk waarbij hij zijn geheugen verloor, reist hij samen met zijn geliefde Helen Chambers naar Ierland op zoek naar antwoorden. Dat blijkt echter niet zonder gevaar. (Later dit najaar)
Het vierde en laatste seizoen van de Italiaanse coming-of-age reeks 'My brilliant friend' is het sluitstuk over de vriendschap tussen Lila Cerullo en Elena Greco in het Napels vanaf de jaren ’50. Het verhaal van het verloren kind beschrijft hun volwassenheid en ouder worden. Seizoen 4 begint in de late jaren ’70 en eindigt in 2010. We volgen veel veranderingen in het leven van de hoofdpersonages, maar de vriendschap tussen Elena en Lila blijft centraal staan. (Later dit najaar)
'Conviction: The case of Stephen Lawrence'
Film
Voor de beste film kunnen de liefhebbers ook dit najaar bij VRT Canvas terecht. Deze selectie van veelgeprezen, vaak bekroonde en/of met grote namen voor of achter de camera komen er alvast aan:
In 'Un monde' starten twee kinderen, Abel en zijn zusje Nora, op een nieuwe school. Abel valt al snel ten prooi aan een kleine bende kinderen die hem dag na dag pesten. Zijn vader grijpt in nadat Nora hem gewaarschuwd heeft, maar Abel raakt geïsoleerd. Winnaar in de categorie Un Certain Regard op het Cannes Filmfestival. (vrijdag 6 september)
In 'Las bestias' beheert het Franse koppel Olga en Antoine een bescheiden bioboerderij in de meest noordwestelijk regio van Spanje. Ze willen enkele vervallen gebouwen in het afgelegen en moeilijk bereikbare bergdorp waar ze wonen, redden van de sloop. Maar zelf zijn ze het mikpunt van spot in de gemeenschap. (woensdag 18 september)
'Un autre monde' brengt het verhaal van Philippe Lemesle, een directielid binnen een Amerikaans bedrijf. Wanneer hij meegesleurd wordt door de hoge werkdruk, kijkt hij lijdzaam toe hoe zijn vrouw hem verlaat. Philippe voelt zich in zijn baan gevangen en weet niet hoe om te gaan met de eisen van zijn meerderen. Hij bereikt zijn breekpunt. (Later dit najaar)
In het bizarre verhaal 'Titane' raakt Alexia, die sinds een auto-ongeluk een stuk titanium in haar hoofd heeft zitten, na een woeste ontmoeting met een auto zwanger. Omdat de politie haar op de hielen zit voor een reeks moorden slaat ze op de vlucht en besluit ze de identiteit aan te nemen van een vermiste jongen. 'Titane' won de Palme d’Or op het Cannes filmfestival. (Later dit najaar)
De onorthodoxe Sisi-film 'Corsage' situeert zich in 1877 als keizerin Elisabeth van Oostenrijk 40 wordt. Ze wordt voor haar schoonheid aanbeden en is befaamd om haar kledingstijl. Haar verjaardag is een mijlpaal die ook een keerzijde heeft. Terwijl haar rol steeds minder impact heeft, poogt Elizabeth haar imago hoog te houden. Ze hunkert naar meer wijsheid en reist naar het buitenland waar ze op visite gaat bij politieke bondgenoten en voormalige geliefden. Ze beraamt een plan om haar nalatenschap veilig te stellen. (Winnaar in de categorie Un certain regard op het Cannes Filmfestival) (Later dit najaar)
DOSSIER: Najaar 2024: alle plannen, alle zenders! (BE)
volledig dossier- Diederik Van den Abeele volgt gedurende een jaar het leven van de Ninovieters in 'Wij zijn van Nienof!'
- 'Waarom Wachten': over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind
- Dit zijn alle namen voor seizoen 10 van 'Het Huis'!
- Dit zijn de 34 deelnemers van het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens Ter Wereld'
- Weer op stap met Arnout Hauben: van Lauwersoog naar De Panne
- Vijf afleveringen van 'Missie Medaille' tonen de apotheose op de Olympische Spelen in Parijs
- Van Bockie De Repper en Ingeborg tot de Verhulstjes: 'Sterregem' volgt het wel en wee van haar bekende inwoners op de voet
- OSKI, Wannes Lacroix en andere jonge talenten schitteren in gloednieuwe VTM GO-reeks 'BLUR'
- Belgische slachtoffers en hulpverleners getuigen in aangrijpende docureeks 'Tsunami'
- Van verkeersboetes tot ernstige strafzaken... Deze acht 'Politierechters' laten in hun kaarten kijken bij VTM