VRT CANVAS kijkt met durf, open blik en humor naar de wereld

dinsdag 22 augustus 2023
Foto: VRT CANVAS - © VRT 2023

Vanaf september pakt VRT CANVAS opnieuw uit met een sterk en gevarieerd najaar. De zender blijft trouw aan zijn fundament: compromisloze topkwaliteit. De zender blijft inzetten op verdiepende actuaprogramma's, eigen en internationale topdocumentaires, de beste buitenlandse fictie en cultuur in zijn breedste vorm.

En VRT CANVAS voegtdit najaar nog een fikse portie humor toe.


Met de vernieuwde huisstijl en het logo geeft VRT CANVAS een knipoog naar de rijke geschiedenis van het merk, maar het staat ook voor openheid, kleur en variatie. Zwart-wit maakt plaats voor kleur en laat de content spreken met krachtige beelden uit de ​ programma's. De vernieuwing sluit aan bij de strategische beweging die VRT MAX en VRT 1 eerder maakten en waarbij VRT uitgroeit tot een centraal digitale mediaorganisatie.

Netmanager Lotte Vermeir: 'VRT CANVAS zet een spannende, nieuwe stap richting ideale wereld. Met de nadruk op kwaliteit, durf, humor en inspiratie belooft het een aantrekkelijk najaar voor alle kijkers.'

Duiding blijft het fundament
De duidingsprogramma’s 'Terzake' en 'De Afspraak' vormen de ruggengraat van VRT CANVAS. Zij krijgen in de loop van het najaar een nieuwe jas, zonder afbreuk te doen aan de ijzersterke inhoudelijke duiding van de actualiteit die de VRT CANVAS-kijker verwacht. Ook de ploeg van 'Extra Time' is nog lang niet uitgepraat over de belangrijkste bijzaak ter wereld. Op zaterdag brengt 'Vranckx' verslag uit over grote brandhaarden en kleine verhalen op het wereldtoneel met een combinatie van de beste aankoop en werk van jonge documentairemakers.

Uitdagende vragen en verhelderde antwoorden
VRT CANVAS stelt uitdagende vragen om verhelderende antwoorden te krijgen. Zo gaat Sarah Vandeursen in 'Sarah in Wokeland' met jongere generaties in dialoog op zoek naar wat 'woke' nu eigenlijk betekent en waar de grenzen van humor liggen. Hoe was het op school? onderzoekt wat er de laatste jaren misloopt in het onderwijs. VRT CANVAS durft problemen op de kaart zetten en gaat op zoek naar antwoorden, ook al zijn die ongemakkelijk.

Met de vernieuwing wil VRT CANVAS ook licht brengen, zelfs in donkere dossiers en thema’s. In het aangrijpende 'Godvergeten' getuigen tientallen slachtoffers voor het eerst over misbruik in de katholieke kerk. Ook de nieuwe geschiedenisreeks 'Hier en Toen' werpt elke week een nieuwe, intrigerende blik op een belangrijke passage uit onze Belgische geschiedenis.

Nieuwsgierig en prikkelend
VRT CANVAS kijkt nieuwsgierig en met open blik naar de wereld, en wil inspireren met spannende en prikkelende content. Zo wil Stefaan Degand zijn muzikale droom waarmaken in 'Maestro Degand', maar zal hij erin slagen om als dirigent de vierde symfonie van Johannes Brahms tot een goed einde te brengen?

Daarnaast bouwt VRT CANVAS ook voort op een traditie van mooie en warme human interest. In 'De Tattoo Shop' tatoeëert kunstenaar Tijs Vanneste boeiende verhalen op menselijke canvassen. Karine Claessen brengt in 'Op Een Ander' tijd door in verschillende leefwerelden zoals een geloofsgemeenschap of een circusfamilie.

Ook Thomas en Wim maken zich klaar voor het najaar met indringende en vaak ontroerende gesprekken in 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' en 'Winteruur'.

Scherpe humor en satire
Het vernieuwde VRT CANVAS maakt ruimte en tijd voor scherpe humor, satire en zelfrelativering en grijpt daarmee terug naar de comedytraditie waar Canvas in de jaren 2000 beroemd en berucht voor was. In het voorjaar investeerden ze al in eigen fictie met 'Zonder Afspraak' en ook in het najaar zetten ze verder in op humor 'met een hoek af'. ​ In de vooravond pakt VRT CANVAS uit met de beste aankoopcomedy zoals 'The Office US'. Later op de avond is Ella Leyers met haar stralende glimlach én vlijmscherpe tanden niet meer weg te denken in 'De Ideale Wereld'. Op vrijdag zijn er comedycaptaties om lachend het weekend in te gaan.

5-sterren docu's en fictie
Verder programmeert VRT CANVAS in het najaar de hele week de beste aankoopdocumentaires en -fictie. De reeks 'SAS Rogue Heroes' is op ware gebeurtenissen gebaseerd én van de makers van 'Peaky Blinders'. Zondag sluit VRT CANVAS de week af met kleppers zoals de docu 'Citizens at War: A Year in Ukraine' en de fictiereeks 'Domina'.

'Godvergeten'
VRT CANVAS zet moeilijke thema's op de kaart en nodigt uit tot open debat. Zo dwingt het met 'Godvergeten' de kijker uit de comfortzone met een rauw thema dat niemand onberoerd zal laten.

In 'Godvergeten', een vierdelige documentairereeks, doorbreken verschillende getuigen van seksueel misbruik door katholieke priesters en paters in Vlaanderen de stilte. Meer dan 10 jaar na Operatie Kelk nemen slachtoffers het woord.

Toen het misbruikschandaal op 24 juni 2010 in alle hevigheid losbarstte, keek de wereld ernaar met grote verwondering. Ongeziene beelden van huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis gingen de wereld rond: een razzia die tabula rasa zou maken met het misbruik en doodzwijgen van misbruik binnen de kerk in België. Wat volgde nadien? Stilte. Op een vreemde manier lijkt Operatie Kelk intussen vergeten. Na een ellenlange procedureslag belandden de dossiers in een kast ergens in Brussel. Duizenden slachtoffers en hun trieste verhalen zitten nog steeds verborgen achter die getuigenissen op papier. Enkelen van hen vertellen nu hun verhaal, na jaren van zwijgen.

'Godvergeten', vanaf dinsdag 5 september om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'De Tattoo Shop'
Met 'De Tattoo Shop' biedt VRT CANVAS een blik op de wereld van Tijs Vanneste, tatoeagekunstenaar en tv-maker, die het menselijk lichaam graag als het canvas beschouwt voor boeiende levensverhalen.

Nadat Tijs Vanneste de afgelopen jaren enkele campings heeft opgestart in zijn geliefde Kempen en er daarna de toestand van een aantal scholen heeft onderzocht, keert hij terug naar het oude normaal, zijn tattooshop in de stationsbuurt van het al even Kempische Mol. Waar hij jarenlang talloze stervelingen in zijn atelier over de vloer kreeg, op zoek naar de juiste tattoo.

Anno 2023 is er weinig veranderd in Mol. Elke dag lijken het wel opendeurdagen te zijn, met klanten op zoek naar de juiste tattoo. Met Tijs die straffe levensverhalen en vreemde geschiedenissen op lichamen aanbrengt. En die op een geïnspireerde en kunstzinnige manier omgaat met verhalen van vreugde of verdriet, afscheid of verwelkoming.

We zijn getuige van het leven rond de tattooshop van Tijs en krijgen een inkijk in het dagelijkse leven van de getatoeëerden en hun persoonlijke verhalen.

'De Tattoo Shop', vanaf woensdag 6 september, om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'Het Dorp Achter De Muur'
In de vijfdelige docureeks 'Het Dorp Achter De Muur' volgt VRT CANVAS een jaar lang het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen. De zwaar verouderde gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael moeten sluiten en de gedetineerden moeten overgebracht worden naar één groot ultramodern gevangenisdorp in Haren. Daar is plaats voor 1200 mannen en vrouwen.

Jurgen Van Poecke, de algemeen directeur van de Brusselse gevangenissen, wil samen met zijn team zijn grote droom verwezenlijken. Haren zal niet alleen de grootste maar ook de eerste gevangenis van België zijn die volgens een nieuw systeem, gericht op humane detentie, werkt. Maar er is een groot personeelstekort en de gevangenis is te vroeg moeten opengaan. De verhuis en de eerste maanden verlopen dan ook chaotisch. De cameraploeg kreeg uitzonderlijk de toegang om dit moeizame proces een jaar lang van heel nabij te volgen. Vanaf het einde van de ruwbouw, het sluiten van Vorst en Berkendael tot een half jaar na de verhuis van de eerste gedetineerden.

'Het Dorp Achter De Muur', vanaf dinsdag 3 oktober om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'De Ideale Wereld'
VRT CANVAS heeft een gedegen en ernstig imago, maar rond 22.15 uur is 'De Ideale Wereld' er om dat zorgvuldig opgebouwde imago met een pump maat 39 in het kruis te trappen. Dan leidt Ella Leyers haar gast immers door de actualiteit terwijl ze die lardeert met dagverse humor die gaat van onnozel tot nog veel onnozeler. Dat doet ze maar liefst vier dagen per week, van maandag tot donderdag. Op vrijdag moet de meerwaardezoeker zijn, haar of hun plan maar trekken!

'De Ideale Wereld', vanaf maandag 16 oktober om 22.15 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'DIW Jubilee: een podcast'
'De Ideale Wereld' bestaat 10 jaar en in plaats van dat op gepaste wijze te vieren, hebben we besloten er een podcast over te maken. In 'DIW Jubilee' praten we 10 weken lang met mensen die de voorbije jaren deel hebben uitgemaakt van 'De Ideale Wereld'-redactie. Aan de hand van een enorme voorraad aan anekdotes, analyses en een gigantische hoop flauwekul, zetten we samen een nauwelijks waarneembare stap richting ideale podcast.

'​DIW Jubilee', vanaf 7 september, elke donderdag op VRT MAX.

'Belpop'
Terwijl de festivalzomer nog volop nazindert, bereiden we ons bij VRT CANVAS voor op een mooie muzikale herfst. Dat doen we o.a. met een nieuwe reeks 'Belpop'. Met 10 edities en ruim 60 documentaires op de teller, stilaan een gevestigde waarde. En dat de Belgische muziekscene garant staat voor steengoede muziek en geweldige verhalen, bewijst ook deze elfde editie.

In 1988 levert Soulsister een wereldhit met The Way to your heart. Jarenlang staat de band van Paul Michiels en Jan Leyers bovenaan de nationale en internationale hitlijsten. Karakterieel zijn Leyers en Michiels elkaars tegenpolen, muzikaal de perfecte match.

Ruim 20 jaar na zijn succesalbum Birthmarks is Piet Goddaer, alias Ozark Henry, één van de belangrijkste singer-songwriters en grootste vernieuwers van de Belpop. Dat vond ook David Bowie die zich outte als fan van het eerste uur.

Vorig jaar overleed Kris De Bruyne na een bewogen leven en een al even hobbelige carrière. De Bruyne tekende voor de allereerste Nederlandstalige rockplaat en liet een indrukwekkend oeuvre liedjes na.

Vaste waarde van de alternatieve Belpop is Admiral Freebee. Pseudoniem van Tom Van Laere en synoniem voor aanstekelijke singles, humor en een ijzersterke live reputatie. ​ ​ Nummers als Rags 'n' Run en Oh Darkness horen in het rijtje van Belpop classics.

De dubbelaflevering over Belgische Eurodance teleporteert ons naar de dansvloer van de jaren ’90 en nillies waar elektronische beats hoogtij vieren en Belgische producties internationaal toonaangevend zijn. Technotronic scoort een wereldhit met ‘Pump up the Jam’ en plaveit de weg naar het buitenland. Een rist Belgische dance acts volgen en scheren op hun beurt hoge toppen. Maar het succes kent vele vaders en soms ook een donkere keerzijde. ​ ​ ​

'Belpop', vanaf woensdag 18 oktober om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'Alleen Elvis Blijft Bestaan'
Elk seizoen maakt 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' zijn naam een beetje meer waar. Het programma startte precies tien jaar geleden, in 2013.

Niet enkel 'Alleen Elvis Blijft Bestaan', maar ook het eenvoudige maar ijzersterke format. Tien heel verschillende gasten – artiesten, wetenschappers, ondernemers... – brengen elk negen krachtige beeldfragmenten mee die hen typeren, raken en inspireren. En gastheer Thomas Vanderveken neemt anderhalf uur de tijd voor een diepgravend gesprek, aan de hand van die fragmenten. Het gesprek wordt live uitgezonden.

Dit najaar verwelkomen we onder meer regisseur en actrice Veerle Baetens, zanger en tv-icoon Koen Wauters en ondernemer en presentatrice Elodie Ouédraogo in de studio. Dirk De Wachter, psychiater en bestsellerauteur, is de eerste gast in de geschiedenis van het programma die voor de tweede keer mag aanschuiven.

'Alleen Elvis Blijft Bestaan', vanaf vrijdag 20 oktober om 21.20 uur, live op VRT CANVAS en aansluitend op VRT MAX.

'Winteruur'
Vanaf einde oktober zal Wim Helsen voor het negende seizoen op een rij tal van gasten op zijn winteruursofa ontvangen. Iedereen die op zoek is naar troost, vreugde en een goed gesprek tijdens de donkere herfst- en winteravonden kan dus weer afstemmen op 'Winteruur' met Wim, Ighor de hond en Nele de plant.

Ook in dit negende seizoen worden de gasten met veel zorg gekozen. Het zijn mensen die Wim opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren. Allemaal brengen ze een tekst mee die voor hen een bijzondere betekenis heeft. Wim Helsen polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent.

Deze mensen worden alvast verwacht bij Ighor en Wim: Johan Op de Beeck, Sofie Lemaire, Jef Neve, Damiaan De Schrijver, Lise Conix, Kamagurka, Sarah Vandeursen, Jelle de Beule, Tim Mielants, Lieven Vandenhaute, Bart Moeyaert, Katrin Swartenbrouckx, Isabel Albers, Danira Boukhriss Terkessidis, Björn Soenens, Mario Danneels, Sien Eggers.

'Winteruur', vanaf maandag 30 oktober om 23 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

'Hoe Was Het Op School?'
VRT CANVAS durft problemen op de kaart zetten en gaat op zoek naar antwoorden, ook al zijn die ongemakkelijk.

Niemand ontkent het nog: er zijn serieuze problemen in ons onderwijs. Leerkrachten zijn overbevraagd, jonge leerkrachten geven er massaal de brui aan, de klacht dat het niveau daalt klinkt oorverdovend en de noden van de kinderen zijn blijkbaar te groot en te divers om nog te kunnen beantwoorden.

Maar hoe zijn we zover geraakt? Wat is er allemaal gebeurd de voorbije decennia met leerkrachten en leerlingen, met de lessen en de aanpak, met de gang van zaken in de scholen en de verwachtingen van ouders en maatschappij? Waarom worden sommige oplossingen steeds opnieuw voorgesteld en uitgeprobeerd en blijven sommige problemen toch bestaan?

Dat zijn de vragen waarop 'Hoe Was Het Op School?' een antwoord zoekt. Sprekende fragmenten uit het VRT-archief tonen wat er gebeurd is, dertien leerkrachten van vroeger en nu, en twaalf leerlingen doen hun verhaal. En hun verhalen zijn onthullend, vaak grappig, soms schokkend.

Later dit najaar

'Sarah in Wokeland'
Na het bekroonde 'Sarah in Genderland' trekt Sarah Vandeursen dit keer in een driedelige reeks naar Wokeland.

'Woke' is een van de meest besproken en misbruikte woorden van vandaag. Het debat laait hoog op en wordt vooral via de (social) media-kanalen gevoerd. Je bent er voor of je bent ertegen. De nuance is ver te zoeken. Maar wat betekent 'woke' precies? Waar komt het vandaan? En waarom lokt het zoveel heftige reacties uit? Allemaal vragen die 'Sarah in Wokeland' wil uitzoeken.

Sarah groeide op in een tijd waar alles mocht gezegd worden en waar met alles mocht gelachen worden. Vandaag leven we in een andere tijd en blijken sommige woorden gevoelig en zelfs kwetsend te zijn. Toch lopen we er met z’n allen wat in verloren. Want wat mag er nog wel en wat niet? In 'Sarah in Wokeland' wil Sarah ook onderzoeken waar de grenzen van humor liggen en of artistieke vrijheid haar beperkingen heeft. Ze kijkt ook in eigen boezem, want in het verleden ging ze al wel eens zelf een grens over.

Later dit najaar

'Hier en Toen'
VRT CANVAS pakt dit najaar uit met een nieuwe historische reeks waarbij elke aflevering een nieuwe, intrigerende blik biedt op een belangrijke passage uit onze Belgische geschiedenis.

Na jaren van langere reeksen rond hetzelfde thema wordt er nu opnieuw ruimte geboden aan verhalen die zich in een of twee episodes laten vertellen. Hier en toen focust op verhalen uit de recente Belgische geschiedenis met een relevantie voor het heden. Met de reeks hopen de makers inzichten te bieden in historische processen die zich in onze maatschappij hebben afgespeeld en vaak nog niet helemaal voltooid zijn. Waarom zijn de dingen vandaag zoals ze zijn? Waar liggen de wortels van een problematiek die blijft opspelen? De makers richten zich daarbij op zowel oorlogs-, maatschappij- als sociale geschiedenis. De reeks wil naast een geschiedenisvertelling ook een spiegel zijn: wie zijn we? Welke keuzes hebben we als maatschappij in het verleden gemaakt en wat zijn de gevolgen daarvan in het heden?

Het eerste seizoen van 'Hier en Toen' telt vijf afleveringen en behandelt verschillende episodes uit het recente Belgische verleden: de eerste aflevering onderzoekt samen met de para’s die dertig jaar geleden deelnamen aan de VN-vredesmissie in Somalië welke impact die zending heeft gehad op hun latere leven. Afleveringen twee en drie gaan over spionage in Brussel tijdens de Koude Oorlog. De vierde aflevering brengt het verhaal van de Belgische ontsnappingslijn Comète, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden geallieerde piloten en soldaten redde. Afsluiten doet de reeks met een aflevering over 40 jaar aids in België.

Later dit najaar

Vooruitblik naar 2024: 'Maestro Degand'
Als kleine jongen droomde Stefaan Degand er niet van om acteur te worden, maar stond hij uren aan een stuk op de salontafel symfonieën te dirigeren, met een takje uit de tuin als baton. Dirigent is Stefaan nooit geworden, maar hij houdt nog altijd zielsveel van klassieke muziek. Voor Stefaan is de vierde symfonie van Johannes Brahms de belangrijkste compositie van allemaal. Al bijna veertig jaar is dit werk zijn muzikale gids, zijn emotioneel baken en zijn grote troost in zijn leven.

Al bijna 40 jaar droomt Stefaan ervan om de vierde van Brahms ooit één keer te dirigeren. De hele symfonie (40 minuten), uit het hoofd, met een 80-koppig orkest (het Belgian National Orchestra), in een uitverkochte concertzaal (Bozar). Hij krijgt nu de kans om die droom waar te maken, maar zal hij erin slagen om de hele partituur uit het hoofd te leren? En zullen de professionele muzikanten van het orkest zijn amateuristische instructies aanvaarden? Kan hij de stress de baas?

Later in 2024

Sport op VRT CANVAS
Ook na de intensieve sportzomer met De Tour, het WK voetbal bij de vrouwen, het WK atletiek en het WK wielrennen draait de sportwereld op volle toeren door. De meeste live-uitzendingen zitten op VRT 1, maar voor duiding en achtergrond kunnen de sportliefhebbers als vanouds terecht bij VRT CANVAS.

Vanaf begin september is er opnieuw 'Extra Time'.

Op vrijdag 8 september is er naar goede traditie de Memorial van Damme en in de Vuelta hoopt Remco Evenepoel op zondag 17 september (op VRT CANVAS) opnieuw met de rode trui op het podium te staan (de andere ritten worden op VRT 1 gereden).

Op donderdag brengt Sporza rechtstreeks verslag uit van de wedstrijden van de Belgische ploegen in de Europese voetbalcompetities.

Tot de start van 'De Ideale Wereld' brengt VRT CANVAS elke maandag een sportdocumentaire over spraakmakende figuren uit de sportwereld met o.m titels als McEnroe, Sir Alex Ferguson: Never Give in en Villeneuve Pironi: Racing's Untold Tragedy.

Vlaamse Comedy ​ op VRT CANVAS
Canvas was in de jaren 2000 met 'Comedy Casino' en 'Comedy Casino Cup' een vrijhaven en kweekvijver voor de beste Vlaamse comedy. Bij die traditie wil VRT CANVAS opnieuw aanknopen met enkele top comedy captaties op vrijdagavond.

Xander De Rijcke schopt op 1 september met Dit terzijde het comedyseizoen op gang. De volgende weken volgen onder andere Dries Heyneman (Uit respect voor de buren), Jan Van Looveren (Loslaten) en Els De Schepper (Els ziet ze vliegen).

Fictie op VRT CANVAS
Ook dit najaar brengt VRT CANVAS internationale kwaliteitsfictie. Van maandag tot vrijdag kun je er rond half acht terecht voor de beste internationale comedy, met de eerste drie reeksen van 'The Office US' en 'Man Seeking Woman'. Op woensdag, voor de start van 'De Ideale Wereld', is er 'SAS Rogue Heroes', gebaseerd op ware gebeurtenissen én van de makers van 'Peaky Blinders'. Op zaterdag staan traditioneel de beste internationale thrillers en misdaadverhalen. Op zondag is er topfictie in diverse genres en over uiteenlopende onderwerpen.

Comedy in de vooravond
'The Office US' is de Amerikaanse remake van dé hitserie uit de UK. We volgen het reilen en zeilen bij het Amerikaanse papierbedrijf Dunder-Mifflin Paper Company. Baas Michael Scott is ervan overtuigd dat hij de ideale baas is, maar zijn personeelsleden durven daar wel eens aan te twijfelen.

Man Seeking Woman draait rond Josh Greenberg. Wanneer zijn vriendin het plotseling uitmaakt, blijft Josh verweesd achter. Al snel gaat hij opnieuw op zoek naar de liefde, met de hulp van zijn zus Liz en zijn beste vriend Mike. Tijdens deze zoektocht werkt hij zichzelf in gênante en absurde situaties.

Van maandag tot vrijdag, om 19.25 uur.

Historische fictie op woensdag
Ook aan de geschiedenisfans is gedacht. 'SAS Rogue Heroes' is een Britse serie die plaatsvindt tijdens de Tweede Wereldoorlog en gebaseerd op waargebeurde feiten. We volgen de SAS, de Special Air Services van het Britse leger die een kamp hebben in de Egyptische woestijn. Officier Stirling krijgt het idee om een speciale eenheid op te richten die achter de vijandelijke frontlinie werkt.

'SAS Rogue Heroes', vanaf woensdag 6 september om 22.15 uur.

Nagelbijten op zaterdag
Het misdaadseizoen begint op zaterdag met 'The Capture'. Voormalig korporaal Shaun Emery is nog maar net vrijgesproken van een oorlogsmisdaad in Afghanistan. Hij probeert zijn leven terug op te pikken en voor zijn zesjarige dochter te zorgen. Maar het duurt niet lang of de politie staat opnieuw aan de deur. Zijn advocate Hannah Roberts is ontvoerd en op camerabeelden is te zien hoe Shaun haar meesleurt op straat. Shaun wordt al snel hoofdverdachte van inspecteur Rachel Carey.

Vanaf zaterdag 2 september, om 20.35 uur, telkens twee afleveringen. Later volgen de nieuwe reeksen 'Don’t Leave me', 'Blackwater', 'The Undeclared War' en 'The Suspect'.

Later op de avond om 22.15 uur is er 17 weken lang 'Line of Duty', de Britse hitserie over de anti-corruptiecel van de Britse Central Police.

Must-sees op zondag
Zondag is de topfictieavond van VRT CANVAS met het derde seizoen van 'Exit', de ophefmakende Noorse dramaserie rond een vriendengroep in het financiële milieu. Adam, Jeppe, Hendrik en William laten zich weer helemaal gaan in deze Scandinavische Wolf of Wall Street. (Vanaf 10 september om 22 uur)

Van het mondaine Noorwegen keren we terug naar het Rome van keizer Augustus met de tweede reeks van 'Domina'. In deze Italiaans-Britse historische dramareeks volgen we Livia Drusilla, vrouw van keizer Augustus, keizerin met een eigenzinnige vrouwelijke blik en de machtigste vrouw uit haar tijd. (Vanaf 24 september)

En ook voor 'Your Honor', de gerespecteerde rechter Michael Desiato, die terecht komt in een web van leugens wanneer zijn zoon betrokken raakt bij een tragisch ongeval, gaat het leven verder. Na de dood van zijn zoon Adam wordt rechter Desatio vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Eindelijk kan hij een einde maken aan de maffia die de stad New Orleans teistert. (Vanaf 22 oktober)

Aansluitend volgen nog de Scandinavisch-Belgische coproductie 'Estonia', over de scheepsramp met de MS Estonia in 1994 en Caught.

Cinema Canvas
Na het veelgeprezen filmaanbod tijdens de zomer kunnen de filmliefhebbers ook in het najaar bij VRT CANVAS terecht. Op woensdag maar ook op vrijdag komen er weer een aantal topfilms aan: veelgeprezen, vaak bekroond en/of met grote namen voor of achter de camera. ​ Op 6 oktober is er de Cinema Canvas Filmnacht: een heuse filmmarathon naar aanleiding van Film Fest Gent.

Een selectie uit het rijke filmaanbod:

'Rocks' is een Brits coming-of-age drama over het tienermeisje Rocks, dat in Londen leeft met haar jonger broertje Emmanuel en hun single-moeder. Op een dag vertrekt Rocks moeder met de noorderzon, ze laat enkel een brief achter en wat geld. (6 september)

'Petite Maman' is een modern sprookje van de Franse cineaste Céline Sciamma. De achtjarige Nelly rouwt volop om het verlies van haar grootmoeder. Wanneer ze de omgeving rondom haar oma’s woning verkent, ontmoet Nelly in het bos een mysterieus meisje dat toch vertrouwd overkomt… Geleidelijk aan geeft haar moeders ouderlijke huis het wonderlijke geheim prijs van haar nieuwe vriendinnetje. (27 september)

'Atlantique' is het speelfilmdebuut van regisseur Mati Diop en winnaar van de Grand Prix op het Filmfestival in Cannes. In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. (15 november)

'Spencer' geeft ons een inkijk in de Britse koninklijke familie tijdens de kersdagen van 1991. De familie spendeert de kerstvakantie in Sandringham House. Langs de buitenkant lijkt alles vredevol te verlopen, maar dat is schone schijn. Prinses Diana ​ wil scheiden, nadat ze weet krijgt van de affaire van prins Charles en Camilla Parker Bowles. Wat volgt zijn drie dagen vol spanning, die het hele leven van Diana kunnen veranderen. (1 september)

'J'accuse' brengt het verhaal van de bekende Dreyfus-affaire. In 1894 wordt de Franse kapitein Alfred Dreyfus ten onrechte schuldig gevonden aan spionage, waarna hij een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten op het beruchte Duivelseiland. Inlichtingenofficier Georges Picquart bijt zich ondanks politieke druk vast in de zaak en ontdekt niet alleen dat Dreyfus onschuldig is, maar ook dat de ware spion nog altijd actief is. (22 september)

'1917' is een Amerikaans-Britse oorlogsfilm van Sam Mendes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nemen de jonge Britse soldaten Schofield en Blake deel aan een gevaarlijke missie. Generaal Erinmore geeft ze ’s middags het bevel naar het tweede bataljon van het Devonregiment te gaan en kolonel Mackenzie een boodschap te overhandigen om een geplande aanval af te blazen. Onder de 1600 soldaten is ook de broer van Blake, wiens leven gespaard kan worden als de boodschap op tijd aankomt. De film werd opgenomen en gemonteerd alsof het om één lange opname gaat die de twee protagonisten onafgebroken volgt tijdens hun tocht door oorlogsgebied. (10 november)

'Beautiful Boy', een film van Felix van Groeningen, vertelt het verhaal van een stukgelopen vader-zoonrelatie. Wanneer tienerzoon Nicolas verslaafd raakt aan meth, probeert vader David er alles aan te doen om zijn zoon en gezin te redden. (8 december)

Aankoopdocumentaire op VRT CANVAS
Documentaires zijn een van de belangrijkste fundamenten van Canvas. En dat blijft ook zo in het najaar. Op maandag zijn er sportdocumentaires en true crime, op donderdag auteursdocumentaires en op zaterdag muziekdocumentaires. Tussendoor ook documentaires over onder meer natuur, wetenschap, exploratie en (cultuur)geschiedenis. De absolute topdocumentaires zitten op zondag om 20.00 en 21.00 uur.

Sportdocumentaires op maandag
Tot de start van 'De Ideale Wereld' brengt VRT CANVAS elke maandag vanaf 4 september een persoonlijke documentaire over iconen uit de sportwereld. Met o.m 'McEnroe', over de explosieve en tot de verbeeldingsprekende tennisster, Sir Alex Ferguson: 'Never Give' in, een intiem portret van de beroemde voetbalmanager van Manchester United en Villeneuve 'Pironi: Racing's Untold Tragedy' over de Formule 1-legendes Gilles Villeneuve en Didier Pironi, die voor eeuwig gescheiden werden door hun niets ontziende race naar de titel van wereldkampioen in 1982.

Muziekdocumentaires op zaterdag
Na de vaste thrillerfrequentie op zaterdag is er laat op de avond de betere muziekdocu met onder andere 'Classic Albums: Amy Winehouse - Back to Black'. Wie kent het album Back to Black niet? In 2006 zette het Amy Winehouse echt op de kaart, maar hoe werd dit album gemaakt, inclusief de hits Rehab en Tears Dry on Their Own? (16 september)

'Jean Vanloo, King of Clubs' brengt het verhaal van de Belgische producer Jean Vanloo, die onder andere werkte voor Jimi Hendrix, Patrick Hernandez en Madonna. Wie is deze mysterieuze figuur uit Moeskroen? Van de jaren '60 tot de jaren '80 vertelt deze documentaire het onwaarschijnlijke verhaal van deze producer, de maker van de culthit Born To Be Alive. (23 september)

'AC/DC: Forever Young' vertelt het verhaal van de Australische hardrockband. Van jongs af aan hebben de bandleden Malcolm en Angus één obsessie: het componeren van rockmuziek met een vleugje blues. Hun grote broer George helpt hen op weg en wordt hun mentor, hun producer en zelfs degene die Bon Scott vindt, de charismatische zanger van AC/DC. (7 oktober)

'This Much I Know To Be True - Nick Cave' onderzoekt de creatieve relatie tussen de Australische muzikanten Nick Cave en Warren Ellis. Het bevat hun eerste uitvoeringen van nummers van hun laatste twee studioalbums, Ghosteen en Carnage. De film bevat ook een optreden van Caves oude vriendin en medewerkster Marianne Faithfull. (14 oktober)

Zondag is docu-avond op VRT CANVAS met straffe documentaires om 20.00 en 21.00 uur.
In 1985 zonk de Rainbow Warrior, een Greenpeace-schip dat betrokken was bij protesten tegen kernproeven in de Stille Oceaan, toen het aangemeerd lag in Auckland, Nieuw-Zeeland. De politie en zelfs sommige bemanningsleden vermoedden aanvankelijk dat er iets mis was gegaan met de boot, maar al snel werd duidelijk dat dit geen ongeluk was. Het aangrijpende 'Murder in the Pacific' vertelt in drie delen wat er die nacht en daarna gebeurde. (3 september, om 20 uur)

'Parcours' van regisseur Lode Desmet volgt het leven van een aantal gewone Leuvenaars en toont hoe ze na alle coronamaatregelen het WK wielrennen beleefden als een bevrijdingsfeest. Lode kon ook ongecensureerd filmen achter de schermen bij burgemeester Mohamed Ridouani. (10 september, om 20 uur)

'Citizens at War: A Year in Ukraine' is een driedelige documentaire reeks met exclusieve interviews met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn vrouw Olena, en details over hoe het leven van de Oekraïners op zijn kop werd gezet door de Russische invasie. De verhalen bevatten interviews met een Oekraïense miss die sluipschutter werd, een Russische soldaat die doodsbang was voor onverwacht verzet tegen zijn konvooi en de enige overlevende van een executie tijdens het bloedbad van Boutcha. (vanaf 24 september om 20 uur)

'Juan Carlos: Downfall of the King': vele jaren was oud-koning van Spanje Juan Carlos een Spaanse held, op handen gedragen omwille van de hervorming van Spanje tot een modern, progressief en democratisch land na Franco. Tot schandalen en beschuldigingen van financieel, seksueel en machtsmisbruik hem tot troonsafstand dwongen in 2014. (vanaf 24 september om 21 uur)

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers