Wat mag nog? 'Sarah in Wokeland' zoekt het uit

maandag 4 december 2023
Foto: VRT CANVAS - © VRT 2023

Na het bekroonde 'Sarah in Genderland', trekt Sarah Vandeursen dit keer naar Wokeland. Woke is één van de meest besproken en misbruikte woorden van vandaag. Het debat laait hoog op en wordt vooral via (social) media-kanalen gevoerd.

Je bent voor of tegen en nuance is ver te zoeken. Maar wat betekent woke precies? Waar komt het vandaan?  En waarom lokt het zoveel heftige reacties uit? Allemaal vragen die 'Sarah in Wokeland' wil uitzoeken.


Sarah groeide op in een tijd waarin ze het gevoel had dat iedereen alles mocht zeggen en met alles mocht lachen. Vandaag leven we in een andere tijd en blijken sommige woorden gevoelig en zelfs kwetsend te zijn. Toch lopen we er met z’n allen wat in verloren. Want wat mag er nog wel en wat niet? In 'Sarah in Wokeland' wil Sarah ook onderzoeken waar de grenzen van humor liggen en of artistieke vrijheid zijn beperkingen heeft. Ze kijkt ook in eigen boezem, want in het verleden ging ze al wel eens een grens over.

Sarah Vandeursen: 'Het radicale karakter en alle storm die rond het woord woke hangt, intrigeerde me en gaf me een goede reden om er iets rond te maken. Daardoor ben ik met frisse tegenzin aan de reeks 'Sarah in Wokeland' begonnen. Ik heb niet op alle vragen die ik had een duidelijk antwoord gekregen. Maar door me te verdiepen in die ultra gelaagde materie ben ik milder en begripvoller geworden naar andere mensen toe en ik voel me eigenlijk vrijer dan ooit.'

Aflevering 1: Mogen we alles nog zeggen? ​ ​
In de tijd dat men nog het gevoel had dat alles gezegd mocht worden, las Sarah boeken over Winnetou, was het n-woord bijna mainstream en keken de schoolboeken nogal eenzijdig naar de kolonisatie. Vandaag leven we in een heel andere tijd en in de media gaat er haast geen dag voorbij zonder dat het woord ‘woke’ valt. Sarah wil weten wat dit woord nu juist betekent en waarom het zo gevoelig is. Ze spreekt af met Raïssa Peeters die woke and proud is. Bart De Wever vindt woke dan weer ronduit gevaarlijk en houdt een pleidooi langs de Vlaamse universiteiten. De studenten die naar zijn lezingen komen luisteren, weten niet goed wat ze ervan moeten denken.

De discussie rond woke heeft ook onze taal enorm beïnvloed, daar weet taalkundige Vivien Waszink alles over. Zij schreef het boek 'Dat mag je ook (al niet meer) zeggen.' Ook in de mode zijn er gevoeligheden. Brandon Wen, de directeur van de modeacademie is van Chinees-Spaanse afkomst en beseft dat de artistieke grenzen in woke-tijden niet altijd even helder zijn.

'Sarah in Wokeland', dinsdag 5 december om 21.20 uur op VRT CANVAS.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels en Jeroen proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, de scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Dossiers