Wie wint 'Zomerhit 2023'? De genomineerden zijn bekend!

vrijdag 7 juli 2023
Foto: © Damon De Backer/VRT 2023

De twintig genomineerden van 'Zomerhit 2023' zijn bekend! Anja Daems en Niels Destadsbader maakten ze vandaag bekend op Radio2. Vanaf nu strijden de twintig artiesten om de felbegeerde trofee en jij bepaalt wie die mee naar huis mag nemen. Stemmen kan via de VRT MAX-app.

VRT 1 en Radio2 trekken van maandag 10 juli tot en met zaterdag 19 augustus naar Blankenberge voor zes weken lang muziek en veel sfeer. Geen zomer zonder 'Zomerhit'!


Wie is jouw favoriet?

Dit zijn de twintig genomineerden, in alfabetische volgorde.

Aaron Blommaert – Zonde
Bart Kaëll – Wat is jouw geheim?
Berre – Kissing Strangers
Camille – Rihanna
Chérine – L'âge que je n'ai pas
DJ Licious – Ibiza Sky
Gustaph – Because of You
Guusje & Bazart – Blijf nog even hier
Hooverphonic – Por Favor
Laura Tesoro – BAD ain't that BAD
Lissa Lewis – Het lijkt wel zomer
Maksim – Onder invloed
Mentissa – Mamma Mia
Metejoor – Laat ons een bloem
Niels Destadsbader & Kenny B – Liefs voor later
Olivia – Better Now
Pommelien Thijs – Erop of eronder
Regi feat. Maxine – Horen, zien en zwijgen
Stan Van Samang – Feest
The Starlings & Ozark Henry – Under Your Spell

Alleen recente Vlaamse singleproducties die tussen 2 juni en 7 juli 2023 zowel in de Ultratop als in de playlist van Radio2 en/of MNM stonden, kwamen in aanmerking om genomineerd te worden. De rangschikking van de best scorende Vlaamse singleproducties in de 'Ultratop 100' vormt de definitieve lijst.

De stemming is vanaf nu geopend. Bij 'Zomerhit' bepaalt het publiek en alleen het publiek de winnaar. Stemmen kan via de VRT MAX-app. Vanaf vrijdag 7 juli kun je elke week één keer stemmen op jouw drie favoriete artiesten. Stem je meerdere keren per week, dan telt alleen je laatste inzending. Die stemming loopt af op zaterdag 12 augustus om 23.59 uur. Dan weten we welke tien genomineerden naar de finale mogen. Vanaf zondag 13 augustus kun je nog een keer stemmen, op jouw drie favorieten uit de tien finalisten. Ook tijdens deze stemming telt alleen je laatste inzending. De tellers blijven gedurende de zes weken stemming doorlopen, de stemmen van beide rondes worden dus bij elkaar opgeteld. De tweede stemming loopt tot het einde van de finale op zaterdag 19 augustus. Dan weten we wie de winnaar is van 'Zomerhit 2023'.

Kom woensdag naar Blankenberge
De eerste show wordt opgenomen op woensdag 12 juli. Je kunt ze bekijken op zaterdag 15 juli om 20.45 uur, op VRT 1 en VRT MAX. Siska Schoeters en Niels Destadsbader zijn ook dit jaar de presentatoren.

Wie komt er langs?
Deze vier genomineerden zingen hun nummer dat kans maakt op de 'Zomerhit 2023':

Camille – Rihanna
Chérine – L'âge que je n'ai pas
Hooverphonic – Por Favor
Lissa Lewis – Het lijkt wel zomer

De winnaar van vorig jaar is er natuurlijk ook bij:

Margriet Hermans – Lekker blijven hangen

Nostalgisch wordt het met:

Christoff – Turamedley
Clouseau – Anne
Underdog Project vs. Sunclub – Summer Jam 2003

Het wordt ook meezingen met:

Katnuf – Van mij zijn

'Zomerhit' zorgt iedere week voor een bijzonder duet, in de eerste show hoor je:

Belle Perez & Olivia – El mundo bailando

En ook deze internationale gast zakt af naar Blankenberge:

Cian Ducrot – I’ll Be Waiting

Op woensdag 12 juli begint de show rond 21.00 uur, aan de vuurtoren in Blankenberge. Het terrein gaat open rond 18.00 uur. 'Zomerhit' is volledig gratis. De shows zijn toegankelijk voor iedereen. Je bent van harte welkom!

Welkom op de opnames van VRT 1
De 'Zomerhit'-televisieshows krijgen een plek naast de vuurtoren in Blankenberge.

Show 1: opname op woensdag 12 juli – uitzending op zaterdag 15 juli
Show 2: opname op maandag 17 juli – uitzending op zaterdag 22 juli
Show 3: opname op dinsdag 18 juli – uitzending op zaterdag 29 juli
Show 4: opname op woensdag 2 augustus – uitzending op zaterdag 5 augustus
Show 5: opname op donderdag 3 augustus – uitzending op zaterdag 12 augustus
Show 6: finale, live op zaterdag 19 augustus

In de eerste vijf shows worden de twintig genomineerden voorgesteld en treden er ook nog heel wat andere artiesten op. In de finale strijden de tien populairste nummers voor de titel 'Zomerhit 2023'. De uitzendingen kun je bekijken op VRT 1 en VRT MAX.

En er is nog meer! Siska en Niels gaan ook op stap met hun gasten. Zo nodigen ze elke week een van de artiesten uit voor crème-kar-aoke. Voorbijgangers worden niet alleen getrakteerd op lekkers uit de ijskar, maar ook op leuke meezingers.

Alle 'Zomerhit'-verhalen van voor en achter de schermen kun je dagelijks meevolgen op Radio2 en VRT MAX. Ook op de sociale media valt er van alles te beleven. Daar neemt Zita Wauters je mee op sleeptouw.

Ga eens langs bij Radio2
Aan de andere kant van de zeedijk van Blankenberge, op de Esplanade aan de Belgium Pier, vind je de studio van Radio2. Van maandag 10 juli tot en met zaterdag 19 augustus zie en hoor je er je favoriete presentatoren live aan het werk. En er valt nog veel meer te beleven: optredens (maar liefst honderd artiesten komen langs!), schommelen met zicht op zee of ontspannen in een hangmat, een boek lenen uit de strandbibliotheek, een ritje maken op de Radio2-gocart en je digitale kennis testen bij VRT MAX. Je bent van harte welkom, je kunt alles helemaal gratis beleven.

Op weekdagen
9.00 tot 12.00 uur op Radio2

​In 'Radio2 Aan Zee' zorgen Ann Reymen of Daan Masset voor de ideale vakantiesfeer. Ze gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘Is een zomerlang teenslippers dragen ongezond?, ‘Hoe verzorg je een verbrande huid?’ en ‘Hoe kun je toch sporten op een bloedhete dag?’.

12.00 tot 13.00 uur, op de digitale zender Radio2 BeneBene
​Kim Debrie maakt een uur lang het mooie weer en zorgt voor de beste muziek.

13.00 tot 16.00 uur, op Radio2
​Kim gaat verder op Radio2 en ontvangt daar in 'Radio2 Zomerhit' de genomineerden van dit jaar en artiesten die ooit in de prijzen vielen tijdens 'Zomerhit'.

15.30 uur, live in Blankenberge
​Bovenop de Radio2-studio geven twee artiesten een miniconcert. Kun je er niet bijzijn? Volg dan alles live via VRT MAX of de Radio2-app.

16.00 tot 20.00 uur, op Radio2 (tijdens de opnamedagen van de tv-show tot 23.00 uur)
​David Van Ooteghem kijkt in 'Radio2 Aan Zee' naar alles wat leeft en beweegt aan de kust en ver daarbuiten. Welke nieuwtjes moet je zeker weten?

19.30 uur, live in Blankenberge
​Opnieuw kun je genieten van een miniconcert van twee artiesten, bovenop de Radio2-studio. Ook dit kun je live bekijken en beluisteren via VRT MAX en de Radio2-app.

Zaterdag

11.00 tot 13.00 uur, op Radio2
​Dirk Ghijs lijst de grootste hits van het moment op in de 'Radio2 Top30'.

13.00 tot 16.00 uur, op Radio2
​'Radio2 Zomerhit', met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.

16.00 tot 20.00 uur, op Radio2
​'Radio2 Aan Zee', met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.

Zondag

10.00 tot 13.00 uur, op Radio2
​In 'Radio2 80, 90 & nillies' krijg je van Dirk Ghijs de beste muziek uit drie decenia.

13.00 tot 16.00 uur, op Radio2
​'Radio2 Zomerhit', met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.

16.00 tot 20.00 uur, op Radio2
​'Radio2 Aan Zee, met onder anderen Anja Daems, Benjamien Schollaert of Caren Meynen.

Leer jouw favoriete artiesten écht kennen
Speciaal voor VRT MAX maken Siska Schoeters en Niels Destadsbader de videoreeks 'Zomerhit Confessions'. Een van hen beiden kruipt met een bekende gast in een kampeerwagen en probeert daar boeiende bekentenissen te ontfutselen.

Aflevering 1: Katnuf
Aflevering 2: Maksim
Aflevering 3: Olivia
Aflevering 4: Pommelien Thijs
Aflevering 5: Laura Tesoro
Aflevering 6: Zita Wauters
Aflevering 7: Francisco Schuster
Aflevering 8: Belle Perez
Aflevering 9: Berre
Aflevering 10: Gustaph

'Zomerhit' blaast vijftig kaarsjes uit
Een gouden jubileum voor Zomerhit! Het muziekfeest werd voor de eerste keer georganiseerd in 1973. Toen mocht Will Tura met de hoofdprijs naar huis. De 'koningin van 'Zomerhit'' is Belle Perez. Zij won de trofee vijf keer en dan ook nog eens achter elkaar, van 2002 tot en met 2006. K3 en Niels Destadsbader tekenden elk voor vier overwinningen. Maar liefst twintig verschillende presentatoren praatten alles aan elkaar, waaronder Luc Appermont, Anja Daems, Johan Verstreken, Geena Lisa en Bart Peeters. Ook Margriet Hermans, die vorig jaar de 'Zomerhit' scoorde, was vier jaar presentatrice van dienst. De eerste jaren werd de show niet georganiseerd aan zee, maar al gauw werd onze kust de vaste plek van afspraak. Zo trok 'Zomerhit' onder andere naar De Panne, Middelkerke, Bredene en Blankenberge.

Vijftig jaar geleden begon het allemaal met één man: Jean Pierre De Temmerman, beter bekend als Ronny Temmer. Ronny had zelf een zangcarrière aan het begin van de jaren 70, met hits als ‘De ranke roos’ en ‘1000 rode rozen’, en af en toe presenteerde hij ook op de toenmalige BRT 2. 'Maar in de jaren 70 was er op zich weinig te doen voor Vlaamse artiesten. We dachten: we moeten iets doen om de Vlaamse artiesten te ondersteunen. En zo hebben we 'Zomerhit' bedacht. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan, als het nu al vijftig jaar bestaat', blikt Ronny terug.

Wie 'Zomerhit' zegt, denkt nu spontaan aan de Belgische kust. De allereerste editie had een andere locatie, vertelt Ronny: 'De vraag kwam destijds van Omroep Oost-Vlaanderen en de directeur daar woonde in Ronse. Dus is de finale twee jaar op rij in Ronse geweest in 1973 en 1974. De jaren daarna trokken we elke week van het ene naar het andere dorp en hebben we onze ronde van Oost-Vlaanderen gedaan.' De stemmingsprocedure zag er ook iets anders uit. 'Luisteraars konden via gele briefkaarten artiesten en liedjes nomineren voor 'Zomerhit'.'


Lees ook:
Radio2 en En palmen Blankenberge in voor zes weken 'Zomerhit' en jij kunt erbij zijn

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers