Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival!

zaterdag 11 mei 2024
Foto: AVROTROS - © Ruud Janssen

Het verdict is gevallen. Joost Klein mag vanavond niet deelnemen aan de finale van het 68ste Eurovisiesongfestival. Nederland wordt gediskwalificeerd. Dat maakt de EBU even na de middag bekend. De Nederlandse delegatie reageert geschokt op de beslissing.

Zo komt er een einde aan de vraag die al uren aansleepte. Nederland mag niet deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival. Eerder vandaag zaten AVROTROS en EBU lang samen om 'het incident' te bespreken.  Zaterdagvoormiddag maakte de politie al bekend dat er een klacht kwam over het uiten van bedreigingen tegen een medewerker van het festival. Dat zou over Joost Klein gaan. Mogelijk duurt het onderzoek naar die klacht nog weken.


Het volledige statement van de EBU:
'De Nederlandse artiest Joost Klein zal niet deelnemen aan de grote finale van deze editie van het Eurovisiesongfestival. De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht van een vrouwelijke medewerker van de productie, na een incident na zijn optreden in de halve finale donderdag. Terwijl de gerechtelijke procedure loopt, zou het niet gepast zijn voor hem om in de wedstrijd te blijven. We willen duidelijk maken dat bij dit incident - in tegenstelling tot wat sommige mediaberichten en geruchten op sociale media zeggen - geen andere artiest of lid van een delegatie betrokken was.', aldus de EBU.

'We handhaven een beleid van nultolerantie als het gaat om ongepast gedrag en engageren ons om een veilige werkomgeving voor iedereen op het Songfestival te creëren. Het gedrag van Joost Klein ten opzichte van een medewerker wordt in dat opzicht beschouwd als een inbreuk op de regels van de wedstrijd. De finale van het Songfestival vanavond zal doorgaan met 25 in plaats van 26 kandidaten'.

Reactie AVROTROS:
Bij AVROTROS, de organiserende omroep in Nederland, valt de beslissing zwaar. Zij reageren kort met volgend statement: 'We hebben kennis genomen van de diskwalificatie door de EBU. AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.'Reactie NPO
'De NPO vindt dit een zeer ingrijpende beslissing. Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen.'

Wat nu?
Met de beslissing van de EBU valt het doek over een van de opvallendste acts van deze editie van het Eurovisiesongfestival. Joost Klein wist Europa te verrassen met 'Europapa' en was de sfeerschepper in de Malmö Arena. Hoe het publiek gaat reageren op deze beslissing, valt nog af te wachten. Ook is het afwachten hoe de andere landen gaan reageren en of de Nederlandse delegatie steun krijgt.


Vlot naar de finale!
Joost Klein veroverde donderdagavond tijdens de 2de halve finale vlot zijn ticket voor de grote finale. Met zijn act waar emotie en feest centraal staan, zette hij de zaal in Malmö in vuur en vlam.

Herbekijk het optreden van Joost Klein tijdens de halve finale:Lees ook:
Update! Geen Joost Klein in generale repetitie finale Eurovisiesongfestival! EBU onderzoekt incident verder!
AVROTROS reageert op diskwalificatie: 'Joost Klein maakte dreigende beweging'

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland ťn melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers