EO lanceert nieuw live-lunchprogramma 'Dit is de Middag' op NPO 1

donderdag 16 maart 2023
Foto: EO - © Rogier Veldman 2023

Vanaf maandag 3 april presenteren EO-presentatoren Margje Fikse en Hans van der Steeg 'Dit is de Middag' op NPO 1. Een gloednieuw live-lunchprogramma dat elke maandag en woensdag te zien is.

Fikse bespreekt in de 'Dit is de Middag'-studio in Hilversum actuele onderwerpen met gasten achter het nieuws. Van der Steeg trekt het land in en is te gast bij mensen thuis. Aan de keukentafel gaat het gesprek over de invloed van grote, actuele ontwikkelingen op het persoonlijke, dagelijks leven.


Hoe ziet de huishoudportemonnee eruit voor een vuilnisman die staakt voor meer loon? Welke gevolgen heeft het landelijk lerarentekort voor de kleine plattelandsscholen? En dwingt de energiecrisis Nederlanders te accepteren dat er windmolens in de ‘achtertuin’ komen te staan?

Zo min mogelijk politici
Presentator Margje Fikse over het programma: 'Dit is de middag kijkt met een praktische en nuchtere blik naar de invloed van grote, actuele ontwikkelingen op het persoonlijke, dagelijks leven. Met zo min mogelijk politici, opiniemakers, vertegenwoordigers van instanties en bn’ers in de uitzendingen, maar juist de persoonlijke verhalen over maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan een groenteboer, marktkoopman, een leraar of een horeca-ondernemer. De mensen waar vaak over wordt gepraat aan de talkshowtafels, maar die daar zelf niet vaak te zien of horen zijn. Zo willen we laten zien hoe nieuws en actualiteiten iedereen raken.'

Keukentafel
In iedere uitzending van 'Dit is de Middag' wordt de actualiteit in de studio aan tafel bij Margje Fikse besproken en geïllustreerd met verhalen uit het land.  EO-presentator Hans van der Steeg schuift altijd live aan bij een keukentafel ergens in het land. Een plek waar een maatschappelijke ontwikkeling wordt gevoeld en ervaren in het dagelijks bestaan; het boerengezin dat moet wijken voor de stikstof of een familie die getroffen wordt door de sluiting van de laatste school in het dorp.

Protestborden
Aan 'De Stamtafel’ wordt het nieuws becommentarieerd door een drietal leden uit een vaste poule van uitgesproken Nederlanders bestaande uit een barvrouw, een boer, een onderwijzeres, een visser, een kapper en een metaalarbeider. In de rubriek ‘Langs Neerlands Wegen’ speurt Dit is de Middag naar de welgemeende maar vaak ludieke protesten langs ’s lands wegen. Protestborden, spandoeken, posters en poppen die uiting geven aan sluimerende onvrede en explosieve conflicten tussen burgers en overheid.

'Dit is de Middag' is vanaf maandag 3 april iedere maandag en woensdag om 12.20 uur te zien bij de EO op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers