Jeroen Krabbé vertelt het wonderlijke en inspirerende verhaal van Henri Matisse

vrijdag 18 oktober 2024
Foto: © AVROTROS 2024

Tijdens zijn leven werd hij verguisd en bespot, maar nu wordt Matisse gezien als één van de grootste kunstenaars aller tijden. 'Het feit dat ik dit zo graag wilde doen, is niet alleen omdat ik de schilderijen zo mooi vind - want die vind ik adembenemend prachtig - maar ik vond iets van Matisse zelf waarop ik aansloeg.'

'Hij zegt ‘als mijn verhaal ooit verteld zou worden, dan zal het iedereen verbazen die het hoort. Ik realiseer mij meer dan ooit hoe ik altijd verkeerd begrepen ben en hoe onterecht men mij heeft behandeld’. Ik ga in deze reeks dus op zoek naar de mens achter de kunstenaar.'


'Krabbé zoekt Matisse'
Een oplichter, een gek, een epileptische impressionist, geklieder, het zou je ogen verpesten. Hoewel Pablo Picasso een groot fan was van het werk van Henri Matisse, waren recensenten en kunstverzamelaars allerminst te spreken over het werk van Matisse. Ook zijn ouders en leraren zagen het kunstenaarschap niet zitten voor hem. Maar: 'Matisse werkte onverstoorbaar door en groeide ondanks alle kritiek en tegenwerking uit tot een universeel geliefd en bewonderd icoon. In deze reeks zoeken we uit wie de man achter de kunstenaar was', aldus Jeroen Krabbé. Hoe heeft hij het volgehouden om kunst te blijven maken ondanks alle negatieve reacties en tegenwerking? En wat maakte dat die verguisde kunstenaar uiteindelijk uitgroeide tot een van de belangrijkste kunstenaars aller tijden?

Voor dit zesde seizoen van 'Krabbé zoekt...' reist Jeroen Krabbé onder andere naar Frankrijk, Corsica, Tahiti, Marokko en Amerika. Het verhaal van Matisse begint in het noorden van Frankrijk waar Matisse als oudste zoon de beoogde opvolger was voor de zadenhandel van zijn dominante vader. Zelf wilde hij acteur worden, maar een rechtenstudie in Parijs wordt het compromis. Tot zijn twintigste raakt hij geen potlood of kwast aan. Als zijn moeder hem tijdens een ziekenhuisopname een schilderskist cadeau doet om de tijd te doden, verandert zijn leven.

Zijn kunst is nooit onbesproken. Succesvolle periodes wisselen zich af met schandalen en grote armoede. In het begin van de twintigste eeuw ontdekt hij aan de Franse zuidkust wat kleur kan doen. Even later wordt hij benoemd tot leider van de wilde beesten, Les Fauves, die met onvermengde, felle kleuren werkten. Matisse reist veel en haalt daar inspiratie uit voor zijn kunst: de Arabische invloeden in het Spaanse Granada, de energie, vergezichten en vrouwen in het Marokkaanse Tanger, de filmwereld in Nice en de kleuren op Tahiti. Aan het eind van zijn kleurrijke leven, na de Tweede Wereldoorlog, begint hij aan zijn grote slotakkoord waarin één kleur de hoofdrol speelt.  

'Verder kijken met…' en kunstwedstrijd
Op NPO 2 Extra gaat Jeroen Krabbé direct na iedere aflevering samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames. In zijn atelier bespreken zij het bijzondere werk en leven van Henri Matisse en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.

Kijkers die zelf de smaak te pakken hebben gekregen, kunnen hun eigen werk geïnspireerd op het werk of leven van Matisse insturen via avrotros.nl/kunstwedstrijd. Meedoen kan tussen 3 november en 23 december. De winnaar wordt geïnterviewd door het kunstmagazine MUZE van AVROTROS en krijgt een eigen stand bij de Brabant Artfair in Tilburg.

'Krabbé zoekt Matisse', vanaf zondag 3 november om 20.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.
'Verder kijken met Krabbé', direct na de uitzending bij AVROTROS op NPO 2 Extra en vanaf 4 november iedere maandag om 13.55 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2024: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Timmerman Marcel Kaldenberg (58) droomt met zijn gezin al jaren van een avontuur in het buitenland. Wanneer hij door een val blijvend geblesseerd raakt, blijft het niet alleen meer bij dromen. Samen met zijn vrouw Sjarive (47) en kinderen Jay (13), Dex (11) en Blu (6) vertrekt hij naar Portugal om een woonhuis met bijgebouw en ruïne om te toveren tot B&B. Bij het aanvragen van de vergunningen belanden Sjarive en Marcel in een complex traject en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Ondertussen wonen ze al twee jaar in Portugal, kamperen ze in hun eigen huis en is er nog geen steen gelegd.

'Ik Vertrek', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers