'Lief gebaar 2024' in actie voor kinderen die opgroeien in gezinnen met geldzorgen

maandag 1 april 2024
Foto: © KRO-NCRV 2024

Een verjaardag moet voor elk kind een feestje zijn. Maar wat als er thuis geen geld is voor een traktatie in de klas of een partijtje met je beste vriendjes? Helaas is dit het geval voor meer dan 100.000 kinderen in ons land die opgroeien in gezinnen met geldzorgen.

Van 2 tot en met 15 april komen presentatoren van KRO-NCRV daarom op voor deze kinderen met het initiatief Lief gebaar 2024. In hun programma’s en online bespreken de presentatoren wat het betekent als je het thuis financieel niet breed hebt. De presentatoren initiëren acties samen met hun luisteraars om zo iets te doen voor de meer dan 100.000 kinderen in ons land die het nodig hebben. Want elk kind in ons land verdient een feestelijke verjaardag!


'Ik vind het schrijnend dat iets wat voor veel kinderen heel gewoon is, namelijk je verjaardag vieren, in veel gezinnen vanwege geldgebrek niet kan', licht DJ Emmely de Wilt toe. 'Een verjaardag wordt voor deze kinderen een stressmoment in plaats van iets om naar uit te kijken. Sommige jarigen melden zich zelfs ziek, uit schaamte dat ze hun klasgenootjes niet kunnen trakteren. En hoe verdrietig moet je je als ouder voelen als je geen cadeautjes of traktatie kunt betalen voor je jarige zoon of dochter? Alle radiopresentatoren van KRO-NCRV zetten zich in tijdens Lief gebaar 2024. In mijn programma 'Het Oor Wil Ook Wat' op NPO Radio 2 organiseer ik De grote Lief gebaar cadeau show waarin luisteraars grote prijzen kunnen winnen in ruil voor een donatie aan Stichting Jarige Job.'

Op alle zenders en online platforms met acties en aandacht  
In de actieperiode in april besteden zo veel mogelijk programma’s van KRO-NCRV aandacht aan het initiatief Lief gebaar 2024. Een selectie:  

In 'Spraakmakers' (NPO Radio 1, elke werkdag, 09.30 uur) spelen presentatoren van 'KRO-NCRV de Nationale nieuwsquiz' en halen daarmee geld op voor Stichting Jarige Job.  

Met het dagelijkse radiospel Beat the Minute in 'Gijs 2.4' (NPO Radio 2, maandag tot en met donderdag, 12.00 uur) haalt Gijs Staverman geld op voor de Stichting Jarige Job.

In het 3FM-nachtprogramma 'Floris' wordt DJ Floris Molenaar een 'birthday planner' en geeft aan een luisteraar een spetterend verjaardagsfeest weg.

Andrea Pol en Hans Smit geven in het programma 'De Ochtend' (NPO Klassiek, elke werkdag, 07.00 uur) luisteraars de kans om hun favoriete plaat aan te vragen in ruil voor een donatie aan Stichting Jarige Job.

'BertOp5' (NPO Radio 5) wordt elke middag het epicentrum van Lief gebaar 2024. Hier komen twee weken van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur alle lieve gebaren van luisteraars en presentatoren samen. Ook is er op dinsdag 9 april een live-uitzending vanuit de inpakfabriek van Stichting Jarige Job in Rotterdam, waar die dag medewerkers van KRO-NCRV verjaardagsboxen gaan inpakken.

Ook het NPO 2-programma 'BinnensteBuiten' (maandag tot en met vrijdag, 19.10 uur) doet mee aan Lief gebaar 2024. Zo gaat interieurexpert Theo-Bert Pot met buurtbewoners een buurthuis opknappen zodat hier verjaardagen feestelijk gevierd kunnen worden. En de chefs van 'BinnensteBuiten' geven een spetterend verjaardagsfeest met lekkere en betaalbare traktaties.

Online zijn er ook acties rondom KRO-NCRV programma’s. Zo zetten de kinderen van de familie Cudogham uit de populaire serie 'Een Huis Vol' zich met challenges op TikTok in om zo veel mogelijk verjaardagsboxen bij elkaar te sparen.

KRO-NCRV inspireert om op te komen voor kinderen die opgroeien in gezinnen met geldzorgen
Met Lief gebaar 2024 wil KRO-NCRV als maatschappelijke mediaorganisatie Nederland aan het denken zetten wat het betekent als je opgroeit in een gezin met geldzorgen. Ook wil de omroep zo luisteraars en kijkers bewegen om zelf in actie te komen. Bijvoorbeeld door geld te doneren en daarmee ook de jongste generatie gelijke kansen te geven. Want samen maken we de wereld van morgen liever.

 

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Jacobien en Arjen zijn gespannen en emotioneel over de eerste Italiaanse schoolreis van dochter Fleuri. Maaike en Bart komen na een lange reis eindelijk aan bij hun nieuwe huis in Spanje. Aadje en Richard gaan op promotietour om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Caroline heeft alle spullen opnieuw ingepakt en arriveert in Italië, terwijl even verderop Debbie en Vincenzo zullen moeten zijn.


'Daar Gaan Ze Weer', om 22.40 uur op RTL 4.

Dossiers