Emma Wortelboer en Max Terpstra nemen het in 'Ruiken & Likken' tegen elkaar op in de goorste strijd

woensdag 24 mei 2023
Foto: © BNNVARA 2023

Een doucheputje met lange haren? Een pocketpussy die nog aan het plafond kleeft? Of een aangekoekte pizza waar beestjes overheen lopen? Dat is waar Emma Wortelboer en Max Terpstra naar op zoek zijn in de nieuwe BNNVARA-serie 'Ruiken & Likken'.

Iedere aflevering gaan ze met elkaar de strijd aan op een locatie waar de bacteriën en schimmels zich opstapelen, om in de naam van de wetenschap op zoek te gaan naar het meest vieze object. Zo gaan ze onder andere langs bij een studentenhuis, een sportclub en een kringloopwinkel. Nadat ze de locatie binnenstebuiten hebben gekeerd en in alle gore hoekjes hebben gekeken en geroken, wordt er uiteindelijk door één iemand gelikt. Microbioloog Raymond is de jury. Aan de hand van een analyse onder de microscoop en een speciale test leert hij Emma, Max en de kijker alles over bacteriën en schimmels en onthult hij welk object het goorst is. Hoe hoger de score, hoe meer bacteriën en schimmels. Wie zijn object scoort het hoogst? Diegene wint. Want de verliezer moet het smerigste object likken.


In de eerste aflevering gaan Emma en Max langs bij studentenhuis Club Kurk. Dit studentenhuis heeft maar liefst 29 bewoners. Na een uit de hand gelopen donderdagavond borrel, gaan Emma en Max tussen de lege bierflesjes en kots op zoek naar het smerigste voorwerp.

Emma Wortelboer: 'Max vertelde mij eens dat hij nergens vies van is. Ik ken mijn eigen grenzen op dit gebied, dus dacht: dat wil ik wel eens zien. Zo bedachten we dit programma!'

Max Terpstra: 'Ik had totaal niet verwacht dat ik zoveel te weten zou komen over hoe vies wij zelf eigenlijk zijn. Volgens microbioloog Raymond zijn er bijvoorbeeld weinig dingen zo vies als onze eigen tong.'

'Ruiken & Likken' is vanaf woensdag 24 mei wekelijks op het YouTube-kanaal van NPO 3 te zien.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers