Gerrit Hiemstra stopt als NOS-weerman

woensdag 24 mei 2023

Gerrit Hiemstra stopt na bijna 25 jaar als weerman voor de NOS. Hij wil tijd vrijmaken voor nieuwe activiteiten op het terrein van klimaatneutraal en biobased bouwen.

Hiemstra’s laatste weersverwachting in het NOS Journaal is in september. In de tussentijd gaat de NOS op zoek naar een opvolger.


Gerrit Hiemstra (61) maakte in december 1998 zijn debuut bij de NOS; eerst als invaller voor onder anderen Erwin Kroll, later als vaste kracht op freelance-basis. Sindsdien bracht hij gemiddeld twee dagen per week de weersverwachting op televisie en radio. Daarnaast was hij eigenaar van een van de eerste en uiteindelijk een van de grootste weerwebsites van Nederland. Enkele jaren later begon hij een bedrijf dat zich toelegt op het adviseren van kleine boeren en nationale weerinstituten in ontwikkelingslanden op het gebied van weer en klimaat. Daarnaast is Hiemstra lid van de Raad van Commissarissen van Omrop Fryslân.

Hiemstra wil met een nieuw bedrijf een concrete bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Hiemstra: 'Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin bij de NOS en doe het werk nog altijd met veel plezier. Het blijft een voorrecht om onderdeel te zijn van de NOS en een bijdrage te leveren aan het informeren van de Nederlandse samenleving. Tot nu toe heb ik vooral veel verteld en gesproken over klimaatverandering, maar nu wil ik er ook echt iets aan gaan dóen.'

Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann: 'Gerrit is voor de kijker een vaste waarde geworden die zonder opsmuk het weer brengt in het NOS Journaal, en die de laatste jaren ook online en op social media met zijn kennis over het klimaat een snaar weet te raken bij een nieuwe generatie. We gaan Gerrit en zijn vakmanschap ontzettend missen.'

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers