'Van de Wereld' vertelt verhalen van jonge mensen die zijn omgekomen door drank of drugs

dinsdag 2 april 2024

Studeren, op kamers gaan, nieuwe vrienden maken en experimenteren met van alles en nog wat; het hoort er allemaal bij als je jong bent en de wereld aan je voeten ligt.

Het is ook een fase waarin voor sommigen drank en drugs om de hoek komen kijken; iets dat vaak goed gaat, maar voor de mensen die te zien zijn in het nieuwe BNNVARA-programma 'Van de Wereld' liep dat anders. Zij komen op jonge leeftijd te overlijden door een noodlottig ongeval waarin drank of drugs een rol speelden. In de krantenkoppen werden ze gereduceerd tot een naam, leeftijd en een doodsoorzaak.


In 'Van de Wereld' krijgen deze krantenkoppen een gezicht. Familieleden en vrienden blikken terug op wie ze waren en reconstrueren wat er is gebeurd. Hoe stonden ze in het leven? Welke dromen hadden ze? En wat kunnen we leren van hun experimenteren?

Aflevering 1: Isa  
De achttienjarige Isa uit Oss gaat met haar vriendinnen naar een festival in Brabant waar ze voor het eerst experimenteert met XTC. Na een dag dansen raakt ze in coma door watervergiftiging en overlijdt. Haar familie en vrienden blikken terug op wie ze was en wat er is gebeurd.  

Aflevering 2: Wytze  
De achttienjarige Wyzte is net verhuisd naar Groningen om rechten te studeren. Hij sluit zich aan bij een studentenvereniging en heeft de tijd van zijn leven. Na een avond stappen komt Wytze niet thuis. Het duurt enkele dagen voordat zijn lichaam wordt teruggevonden in een gracht. Zijn vrienden, huisgenoten en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd.  

Aflevering 3: Jovi
De zeventienjarige Jovi heeft taaislijmziekte en zal daardoor maar kort leven. Hij krijgt echter goed nieuws: door nieuwe medicatie kan hij toch 50 jaar worden. Helaas mocht hij deze leeftijd nooit halen, want na een nacht stappen gaat het mis. Door (mogelijk vervuilde) XTC komt hij alsnog op jonge leeftijd om het leven. Zijn vrienden en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd.  

Aflevering 4: Jelmer  
De eenentwintigjarige Jelmer gaat met zijn vrienden naar het Amsterdam Dance Event waar hij XTC gebruikt. Hij raakt oververhit en komt te overlijden. Zijn vrienden en familie blikken terug op zijn leven en op wat er is gebeurd. 

'Van de Wereld', vanaf woensdag 3 april te streamen op NPO Start en wekelijks te zien om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Jacobien en Arjen zijn gespannen en emotioneel over de eerste Italiaanse schoolreis van dochter Fleuri. Maaike en Bart komen na een lange reis eindelijk aan bij hun nieuwe huis in Spanje. Aadje en Richard gaan op promotietour om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Caroline heeft alle spullen opnieuw ingepakt en arriveert in Italië, terwijl even verderop Debbie en Vincenzo zullen moeten zijn.


'Daar Gaan Ze Weer', om 22.40 uur op RTL 4.

Dossiers