NPO en College van Omroepen reageren op hervormingsplannen van kabinet
Het doet de NPO en het College van Omroepen goed dat de Minister het belang van een sterke publieke omroep als onmisbare pijler onder de democratische rechtstaat erkent. We zien daarbij goede elementen in de plannen voor de hervorming van het publieke bestel.
'We onderschrijven de woorden van de minister dat een structuur met omroephuizen goed is voor ‘de bestuurbaarheid, slagkracht en efficiëntie van het bestel’. De herinrichting van een bestel dat al zolang bestaat, zal een forse inspanning van de NPO en de omroepen vragen. Ook geeft het onzekerheid voor medewerkers. We zijn in het bijzonder overvallen door de gevolgen die de plannen van de minister hebben voor de NTR.
Wij zien de noodzaak om de publieke omroep toekomstbestendig te maken. Door efficiënter samen te werken en kosten te besparen, kunnen we blijven investeren in hoogwaardige programma’s. We zorgen dat we beter kunnen inspelen op het veranderende mediagebruik van ons publiek en de digitale transitie die daarvoor noodzakelijk is. Daarmee dragen we bij aan een geïnformeerde en betrokken samenleving.
De minister hecht aan kwaliteit, verbinding, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en impact. Daarbij hoort dat we als publieke omroep verschillende geluiden kunnen laten horen. Daarom is het zo belangrijk dat de eigen identiteit van de omroepen in de omroephuizen overeind blijft. Veelzijdigheid van de programmering is van groot belang om echt van en voor iedereen te kunnen zijn. Het zorgt ervoor dat grote en kleine groepen in onze maatschappij zich herkennen en vertegenwoordigd zien in onze programma’s.
We zijn het eens met de minister dat er meer duidelijkheid moet komen over rollen en verantwoordelijkheden binnen het publieke bestel. De NPO en de omroepen zijn samen verantwoordelijk voor het functioneren van de gehele publieke omroep. Het is bovendien goed dat budgetten op een heldere manier verdeeld worden over de omroephuizen. Dat zorgt ervoor dat we vooraf meer zekerheid hebben over de middelen die voor programma’s beschikbaar zijn. Die zekerheid helpt om de publieke taak onafhankelijk in te vullen en is een belangrijke randvoorwaarde om onze organisaties sociaal veiliger te maken.
Dat neemt niet weg dat wij ons grote zorgen maken over de aangekondigde bezuinigingen. Die zal onherroepelijk gevolgen hebben voor de programmering, dat geeft de minister ook toe. Wij willen keihard werken aan een sterke en onafhankelijke publieke omroep, maar dan hebben we voldoende middelen voor onze programma’s nodig.
De komende tijd verdiepen wij ons verder in de gevolgen die de plannen van de minister voor de publieke omroep en onze medewerkers hebben. Wij zullen de behandeling van de plannen in de Tweede Kamer met veel belangstelling volgen.'