AVROTROS viert Pride met ode aan queer iconen

vrijdag 5 juli 2024
Foto: AVROTROS - © Ruud Baan 2021

Cultuur raakt en verbindt. Door middel van cultuur verruimen we onze blik, slaan we bruggen en bekijken we de wereld vanuit nieuwe invalshoeken. Daarom staan dit jaar bij AVROTROS tijdens de Pride week en op de boot, naast het officiŽle Pride thema TOGETHER, queer iconen uit de cultuurwereld centraal.

Zo wordt in de nieuwe podcastserie 'Pride Talk: Queer Helden' door Carolien Borgers en Splinter Chabot gesproken met bekende gasten over hun helden en is de Pride boot dit jaar een varende ode aan cultuuriconen.


Live-registratie Canal Parade
AVROTROS zendt ook dit jaar traditiegetrouw de Canal Parade uit. Splinter Chabot doet verslag van de wereldberoemde botenparade en ontvangt verrassende gasten aan zijn regenboogdesk. Zo schuiven onder meer presentator Jurre Geluk, acteur Diego González-Clark en professioneel dartster Noa-Lynn van Leuven, tevens de eerste transvrouw die doorbrak op een groot darttoernooi, aan. Vanuit het 'EenVandaag Opiniepanel' schuift Charlotte Nijs aan om de uitkomsten van het jaarlijkse 'EenVandaag' onderzoek te delen. Vanaf de kade staat reporter Tom van ‘t Einde Splinter bij, de commentaren worden verzorgd door presentator Whitney Janssen.

Een varende ode aan queer iconen
De Pride boot van AVROTROS trekt dit jaar als een varende ode aan cultuuriconen door de Amsterdamse grachten. Kunstenaar Sioe Jeng Tsao maakte speciaal voor de Pride boot kunstwerken van queer iconen van toen en nu, waaronder Nikkie de Jager, Marsha P. Johnson, Frida Kahlo, Josephine Baker, George Michael, Conchita Wurst, Freddie Mercury, Jos Brink, Albert Mol en Dolly Bellefleur. Valentijn de Hingh verzorgt de muziek en onder de meevarende gasten bevinden zich iconen die eerder aan een AVROTROS-programma deelnamen of op een andere manier aan de omroep gerelateerd zijn. Zo varen Claudia de Breij, Babs Schutte, Jip van den Toorn, Rik van de Westelaken, Shary-An Nivillac, Rikkie Kollé en Marlijn Weerdenburg mee.  

'Pride Talk: Queer Helden'
Carolien Borgers en Splinter Chabot gaan in gesprek met onder meer Romana Vrede, Loiza Lamers, Babs Schutte, Fleur Pierets en Justin Mooijer (Janey Jacké) over hun queer helden. Op wiens schouders staan we eigenlijk en waarom? En is iedereen inderdaad een beetje bi, zoals het t-shirt en de gelijknamige single van Babs beweert? Romana Vrede is vooral blij dat ze eindelijk een keer over haar queer zijn wordt geïnterviewd. En hoe verhouden Justin Mooijer en zijn drag alter ego Janey Jacké zich tot elkaar? Daarnaast wordt een bezoek aan minder bekende, maar minstens net zo belangrijke helden gebracht in het LHBTIQ+ Asylum, aan roze ouderen, Artis en een queer pastor.

'Vier De Liefde' met NPO Radio 2
Carolien Borgers, Annemieke Schollaardt en Paul Rabbering zenden live uit vanaf Pride Amsterdam. Op zaterdag 3 augustus maken ze samen tussen 12.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2 het programma 'Vier De Liefde', met daarin een sfeerverslag vanaf de botenparade, mooie gesprekken en natuurlijk heel veel Pride anthems.

Meer Pride bij AVROTROS
Bij 'EenVandaag' komt in de uitzending op 3 augustus onder meer het jaarlijkse onderzoek van het 'EenVandaag Opiniepanel' aan bod, over thema’s die de LHBTIQ+ gemeenschap raken.

'Pride Talk: Queer Helden'
Vanaf 25 juli op NPO Luister, YouTube en op AVROTROS.nl

'Pride 2024 - Canal Parade'
3 augustus om 12.00 uur bij AVROTROS op NPO 2 en NPO Radio 2

'EenVandaag'
3 augustus om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt HťlŤne Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers