Anna Gimbrère en Ersin Kiris duiken voor KRO-NCRV's 'Brainhack' in de wereld van manipulerende marketingtrucs

zondag 14 januari 2024
Foto: © KRO-NCRV 2024

Smeuïge reclameteksten, perfect gefotoshopte foto's en opzwepende muziek: marketeers halen alles uit de kast om jou dat éne product te laten kopen.

Hoeveel invloed hebben zij op jouw brein? Bepaal jij wel echt zelf wat er in jouw winkelmandje belandt? In KRO-NCRV’s 'Brainhack' onderzoeken Anna Gimbrère en Ersin Kiris de wereld van flitsende reclames en manipulerende marketingtrucs én nemen zij zelf de proef op de som. Lukt het hen om onwetende consumenten voor hun karretje te spannen?


Met behulp van experimenten laat KRO-NCRV presentator Ersin Kiris iedere week zien welke invloed reclames hebben op de keuzes die we maken. Dat doet hij samen met neurowetenschapper Margriet Sitskoorn, die Ersin een inkijkje geeft in het menselijk brein. In de eerste aflevering van Brainhack duiken ze in de sportschool. Lukt het hen de fanatieke sporters door middel van groepsvorming te bewegen tot het nemen van een sportdrankje? Anna Gimbrère gaat langs bij neuromarketeers, gedragswetenschappers en andere deskundigen om uit te leggen hoe verschillende technieken ons koopgedrag kunnen beïnvloeden.

KRO-NCRV helpt met haar programma’s consumenten om eerlijke en afgewogen keuzes te maken. Naast 'Brainhack' zijn ook 'Keuringsdienst van Waarde' en 'Pointer' hier voorbeelden van.

'Brainhack', vanaf 15 januari om 22.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

 

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'We Gaan er Allemaal Aan (zelfs Valerio Zeno)' (PowNed)

Valerio onderzoekt hoe reëel de dreiging van een nucleaire oorlog is. En vooral: als er een nucleair conflict ontstaat, hoe groot is dan de kans dat we er als mensheid aangaan? Wat blijkt? Zelfs tijdens de Cubacrisis in 1962 stond de wereld er beter voor dan nu. Een beperkt regionaal nucleair conflict kan al ons einde betekenen. Toch lijkt het alsof we vergeten zijn hoe angstaanjagend die wapens zijn. Valerio praat met wetenschappers, strategisch analisten en algeheel orakel Maarten van Rossem over verfrissende onderwerpen als de nucleaire winter, de doemsdagklok, failed states en het geheim van Volkel. En ja, er mag ook gelachen worden.

'We Gaan Er Allemaal Aan', om 21.30 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers