BVN verder met volledig Nederlandse NPO-programmering

dinsdag 6 april 2021

BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een 100% Nederlandse NPO-programmering. Het samenwerkingsverband binnen BVN wordt de komende maanden afgebouwd vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media.

BVN biedt vanaf genoemde datum het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan alle Nederlandstaligen die buiten Nederland wonen of verblijven.

De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. 'Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking', zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur.

Voor Nederlandstalige tv-kijkers wereldwijd biedt BVN vanaf komende zomer een volledig uit NPO-programma’s bestaand aanbod, niet alleen overal via internet, maar ook via satellietontvangst. De 113WA-Eutelsat-satelliet zorgt bijvoorbeeld voor ontvangst van BVN in de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 1-satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Meer info over de precieze ontvangstregio’s vind je op deze website.

Het einde van de samenwerking binnen BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de huidige satellietdistributie. Klein: 'De hoge kosten voor het uitzenden via de satelliet konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar nu deze subsidie stopt, zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten.' Voor sommige kijkers naar BVN heeft dit al vanaf 1 mei gevolgen voor de satellietontvangst. 'We vinden het heel vervelend voor het deel van de kijkers dat via deze satellieten naar onze zender kijkt. Maar we hopen dat deze mensen alsnog BVN kunnen bekijken via het internet.'

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. BVN wordt sinds 2015 wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeven dus geen abonnementskosten worden betaald. De BVN-livestream is te vinden via de website en via de gratis BVN-app (voor Android en iOS).

De volgende satellieten stoppen binnenkort definitief met doorgifte van BVN:

    SES-5 (in midden en zuidelijk Afrika) per 1 mei 2021
    AsiaSat 5 (in Azië) per 1 juli 2021
    Optus D2 (in Oceanië) per 1 juli 2021
    Galaxy 19 (in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika) per 1 juli 2021
    Multichoice/DStv (in zuidelijk Afrika) per 1 november 2021

Kijkers van BVN die meer willen weten over de veranderingen kunnen hier terecht. Informatie over de nieuwe opties van de VRT is in de loop van de maand mei hier te vinden.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers