'Citizen Penn' vanaf donderdag op discovery+

woensdag 5 mei 2021
Foto: © Discovery Benelux 2021

Toen acteur Sean Penn in 2010 het nieuws zag van de aardbeving op Haïti, vond hij meteen dat hij wat moest doen. Van een bevriende arts hoorde hij dat er vooral behoefte was aan 350.000 doses morfine, waarop de activistische acteur meteen zijn contacten aansprak, onder wie Hugo Chavez die de morfine leverde.

Vijf dagen na de aardbeving had Penn de medicijnen al op de juiste plek. Aanvankelijk dacht de acteur dat het een korte hulpmissie zou worden van twee weken en dat hij dan zijn leventje in Hollywood weer zou oppikken. Maar het werden tien intensieve jaren, waarin hij eigenhandig een hulporganisatie (J/P HRO, later genaamd CORE) op poten zette, die structurele hulp bood aan het zwaar getroffen eiland. Het is te zien in de documentaire 'Citizen Penn' die vanaf 7 mei te zien zal zijn op discovery+.


De documentaire volgt het werk van de betrokken acteur vanaf het moment dat hij op het eiland Haïti arriveert en de tien jaar die daarop volgen. De indrukwekkende film laat zien dat Penn niet een zoveelste beroemdheid is die eventjes voor de camera wat nobel werk komt verrichten om vervolgens weer huiswaarts te keren. Hij bouwde een complete organisatie die op een gegeven moment het tentenkamp van 60.000 dakloze Haïtianen managede, waar Penn zelf ook verbleef.

Belangrijk was dat Penn zijn organisatie opbouwde met de hulp van de inwoners zelf, waardoor de organisatie het volste vertrouwen kreeg van de bevolking. 'Ik zie het ook niet als Sean Penns organisatie, maar als onze organisatie, als ons team', aldus een van de vrijwilligers uit Haïti in de documentaire. Maar makkelijk was het niet. Het was een constante strijd tegen de chaos, tegenslag en nieuwe natuurrampen zoals tornado’s die het land ook nog teisterden. Het was hard werken, weinig slapen, lobbyen, onorthodoxe beslissingen nemen en vooral heel veel improviseren. Of zoals Penn het zelf in de documentaire noemt: 'we moesten een vliegtuig bouwen nadat het al was opgestegen.'

Met CORE bood Penn later ook hulp aan in zijn thuisland Amerika onder meer tijdens de coronacrisis waarbij hij gratis teststraten opzette en ’s lands grootste vaccinatielocatie in het Dodgers Stadium in Los Angeles. Ook leidden ze in de Zuidelijke Staten van Amerika burgers op tot hulpverleners om hulp te kunnen bieden bij de grote tornadorampen.

Want een maatschappij wordt uiteindelijk gedragen door burgers die meewerken en hulp bieden, vindt de acteur. Precies waarom 'citizen Penn' zelf ook niet stil kon zitten toen hij de beelden op Haïti zag. De film biedt kijkers zo een intieme, eerlijke en zelfreflecterende kijk op de uitdagingen en successen van degenen die niet stil wilden toekijken, maar besloten iets te doen.

'Citizen Penn' is vanaf vrijdag 7 mei te zien bij streamingdienst discovery+.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers