'De Slag om Florida': nieuwe vierdelige serie bij de NTR

zaterdag 20 januari 2024
Foto: © NTR 2024

In Florida schetsen journalist Eelco Bosch van Rosenthal en regisseur Hans Pool een portret van de meest activistische generatie sinds de jaren zeventig: Generatie Z.

Tieners en twintigers gaan de straat op voor klimaatmaatregelen, genderdiversiteit en het recht om naar school te gaan zonder te hoeven vrezen voor een schietpartij.


Maar de vrijheid die zij opeisen botst met andere vrijheden: de vrijheid om een wapen te dragen, of de vrijheid om zelf te bepalen welke boeken je kinderen lezen. Nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida, een staat waar ‘vrijheid’ iedereen in de mond bestorven ligt. In 'De Slag om Florida' registreren Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool de spanningen aan het begin van een verkiezingsjaar waarin bijna 70 miljoen Gen Z’ers de sleutel tot de macht in handen hebben.

Bosch van Rosenthal en Pool doen dat aan de hand van de vier fundamentele vrijheden (Four Freedoms) die president Franklin D. Roosevelt in 1941 benoemde en die in zijn ogen voor ieder mens ter wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek en vrijheid van godsdienst.

'De Slag om Florida', zondag 21, 28 januari, 4 en 11 februari om 20.25 uur op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'We Gaan er Allemaal Aan (zelfs Valerio Zeno)' (PowNed)

Valerio onderzoekt hoe reëel de dreiging van een nucleaire oorlog is. En vooral: als er een nucleair conflict ontstaat, hoe groot is dan de kans dat we er als mensheid aangaan? Wat blijkt? Zelfs tijdens de Cubacrisis in 1962 stond de wereld er beter voor dan nu. Een beperkt regionaal nucleair conflict kan al ons einde betekenen. Toch lijkt het alsof we vergeten zijn hoe angstaanjagend die wapens zijn. Valerio praat met wetenschappers, strategisch analisten en algeheel orakel Maarten van Rossem over verfrissende onderwerpen als de nucleaire winter, de doemsdagklok, failed states en het geheim van Volkel. En ja, er mag ook gelachen worden.

'We Gaan Er Allemaal Aan', om 21.30 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers