'De Windsors': achter de schermen bij het Britse koningshuis

maandag 20 juli 2020

In de zesdelige documentaireserie 'De Windsors' zendt de EO het échte, dramatische en veelbesproken verhaal uit van de Britse koninklijke familie.

Indrukwekkend archiefmateriaal en commentaar van deskundigen zorgen ervoor dat het leven van 'De Windsors' heel dichtbij komt. De docu staat stil bij de keuzes die ze maakten en de bijzondere weg die ze aflegden. Het is een weg vol wendingen: van de schokkende troonsafstand van Edward VIII tot de sprookjesachtige kroning van koningin Elizabeth, het tragische overlijden van prinses Diana en de pracht en praal van de koninklijke huwelijken van de afgelopen jaren.


Jeroen Snel, presentator van 'Blauw Bloed': 'De Britse koninklijke familie heeft zich ondanks alle oorlogen, scheidingen, schandalen en ruzies ontzettend goed staande weten te houden in de moderne wereld. Tegen alle verwachtingen in. Er zijn al veel series gemaakt over deze befaamde familie, maar deze serie omvat een complete eeuw. Van de onmogelijke liefde van koning Edward VIII tot het opmerkelijke huwelijk van prins Harry.'

Over de serie
De serie begint in 1917, als de familie de naam Windsor aanneemt. Prins Edward moet kiezen tussen de troon en een huwelijk met de Amerikaanse Wallis Simpson. In de volgende afleveringen is te zien hoe andere koningen en koninginnen hem opvolgen. Zo wordt in de tweede aflevering de verlegen, stotterende George VI gekroond die in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog het aanzien van de monarchie moet herstellen. In de derde aflevering wordt de jonge Elizabeth II koningin. Ze staat voor de keuze tussen het aanhouden van traditie en het moderniseren van de monarchie waar haar echtgenoot voorstander van is. Prins Charles is eerste in de lijn van troonopvolging. Zijn verhaal komt naar voren in de vierde aflevering. Er rust een zware last op zijn schouders, want hij moet trouwen en zorgen voor een erfgenaam van de Windsor-dynastie. In de vijfde aflevering is te zien hoe het huwelijk tussen de prins en prinses van Wales scheuren begint te vertonen en hoe koningin Elizabeth belandt in een van de moeilijkste fasen van haar lange ambtsperiode. De serie wordt afgesloten met een kijkje in het leven van prins William en prins Harry en een vooruitblik naar de toekomst.

'De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis', vanaf 21 juli om 22.05 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers