Debat 'De Toekomst is Grijs' zoekt oplossingen voor de vergrijzing

woensdag 28 februari 2024
Foto: © Omroep MAX 2024

Nederland vergrijst in rap tempo en het ontbreekt aan een Deltaplan Grijs. Velen vrezen de gevolgen daarvan. Zo is 50 procent van de Nederlanders - jong én oud – bang dat er in de toekomst niet genoeg goede zorg meer is, vooral door het tekort aan personeel.

Daarom vindt 60 procent het opleiden van statushouders in de zorg essentieel. Dat blijkt uit representatief onderzoek dat Blue Field Agency heeft uitgevoerd in opdracht van Omroep MAX voor het 'Debat De Toekomst is Grijs'.


Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, zegt daarover in de uitzending: 'De hele discussie over migratie is bevlekt geraakt. Maar we hebben de komende 50 jaar een grote behoefte aan arbeidsmigranten. We kunnen niet zonder. Als ik 80 jaar ben, word ik verzorgd door iemand uit een andere cultuur.' Rotmans waarschuwt Nederland: ‘Er komt een lawine aan zorg op ons af. De komende jaren zullen we heel duidelijk moeten zijn over welke zorg we wel en niet kunnen leveren.

Presentator en acteur Eric Corton, sinds kort werkzaam in de ouderenzorg, zegt over de komende jaren: 'Dat het pijn gaat doen is evident.'

Verzorgingstehuis terug
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 90 procent van de ondervraagden het verzorgingstehuis terug wil. Maar dat is onmogelijk, zegt huisarts Toosje Valkenburg in het debat: 'We kunnen niet terug naar het verzorgingstehuis, mensen bedoelen waarschijnlijk dat ze deze woonvorm terug willen. Samen wonen waardoor ze niet meer eenzaam zijn en zorg binnen handbereik is.'

In de uitzending wordt het perspectief van zowel jonge als oudere mensen bekeken. 'Jongeren vrezen opgezadeld te worden met veel te veel verantwoordelijkheden, terwijl er door de klimaat- en wooncrisis al zo veel op hun bordje ligt', zegt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United. De 88-jarige mevrouw Hans van Steenis vindt dat we jongeren ook niet teveel moeten opzadelen met mantelzorg. 'Laat de jongere vooral jongere blijven.'

Maar liefst 70 procent van de ouderen vindt dat ze te veel over één kam worden geschoren, alsof geen oudere nog wat kan. Veel ouderen voelen zich daardoor niet gewaardeerd. Maar 55 procent van de jongeren vindt juist dat zíj niet gewaardeerd worden. Hier wordt de kloof tussen jong en oud zichtbaar. Maar waar beide generaties het wel over eens zijn: jong en oud leven te veel langs elkaar heen.

Over 'De Toekomst is Grijs'
In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk. Als er niets wordt ondernomen, staan we binnenkort voor ongekende problemen, blijkt uit het crossmediale project (podcast, tv-serie en debat) 'De Toekomst is Grijs'.

Debat 'De Toekomst is Grijs', donderdag 29 februari om 22.15 uur bij Omroep MAX op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers