Documentaire 'Op de vrouw af!' over vijftig jaar ná Dolle Mina's bij WNL

zaterdag 22 augustus 2020

Precies vijftig jaar geleden namen de Dolle Mina's de redactie van het vrouwenblad Libelle over. Wat is er sindsdien veranderd voor de vrouw?

WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma en Libelle-hoofdredactrice Hilmar Mulder vragen het de vrouwen zelf in de documentaire 'Op de vrouw af!' van Omroep WNL op NPO 1.  Ze spreken openhartig met verschillende generaties vrouwen en schetsen zo een treffend beeld van vijftig jaar vrouwenemancipatie.


Welmoed Sijtsma bezoekt Irene Essenberg om te praten over de jaren zestig. Irene werd in die tijd zwanger op zestienjarige leeftijd en moet tegen haar zin haar baby afstaan voor adoptie. Voor het eerst vertelt de afstandsmoeder haar aangrijpende verhaal. In de jaren zeventig beleefde Bep Ruting volop de seksuele revolutie. In de documentaire vertelt ze aan Hilmar Mulder over de seksuele bevrijding en de vrouwenbeweging. Drie journalisten van vrouwenbladen vertellen over de jaren negentig, de tijd van de happy single en  tv-series als 'Sex and the City' en 'Bridget Jones'. De populaire seksvlogger Linda de Munck vertelt hoe tegenwoordig wordt gedacht over niet-monogame relaties en de nieuwe preutsheid die is ontstaan. De laatste jaren staan vrouwen opnieuw op de barricaden. De me-too beweging komt op en vrouwenrechten staan weer bovenaan de agenda.

Hilmar Mulder: 'De vrouwenstrijd van Dolle Mina heeft ons veel opgeleverd. Dat vrouwen werken, hun kind naar de crèche brengen, dat voorbehoedsmiddelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat vrouwen baas in eigen buik zijn. Ook hebben zij aangekaart dat er een dubbele seksuele moraal bestaat. Dankzij Dolle Mina is dat allemaal in een stroomversnelling gekomen. Ik zeg: dankjewel Dolle Mina.'

Welmoed Sijtsma: 'We hebben een tijdreis door de generaties gemaakt. Van behoudend in de jaren zestig naar de seksuele revolutie in de jaren zeventig en de vrijgevochten happy single in de jaren negentig. En nu zijn we toch weer wat preutser geworden.'

'Op de vrouw af!', zondag 23 augustus om 22.25 uur bij WNL op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers