Documentairereeks en podcast 'Sporen van Slavernij bij MAX'

donderdag 11 januari 2024

In 'Sporen van Slavernij' volgen vier prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders. Ze gaan langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden.

Voorouders die eerst namen zijn in het slavenregister worden door de zoektocht ineens mensen van vlees en bloed. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe de levens van deze voorouders nu nog steeds doorwerken in hun eigen leven.


In elke aflevering van 'Sporen van Slavernij' staat het verhaal van een prominente Nederlander centraal. Zo ontdekt strafrechtpleiter Natacha Harlequin informatie over de relatie van haar Schotse voorvader, een plantage-eigenaar, met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Acteur Everon Jackson Hooi duikt in het leven van zijn tot slaaf gemaakte voorouders op Bonaire en Curaçao en ziet zichzelf terug in hun levensverhaal. Singer-songwriter Jeangu Macrooy ontmoet - diep in de binnenlanden van Suriname - nazaten van zijn voorouders. En presentatrice Dolores Leeuwin bedankt haar tot slaaf gemaakte voorouders met een plengoffer voor de kracht die ze hebben gehad om door te gaan.

Podcast 'Sporen van Slavernij: de erfenis' - vanaf 12 januari te beluisteren
In de podcast 'Sporen van Slavernij: de erfenis' zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de WIC- en de VOC-tijd. Dé tijd waarin slavernij in landen buiten Nederland floreerde. Volgens de Europese wet was slavernij hier verboden, maar buiten de grenzen in de Nederlandse koloniën golden andere regels.

Op de vele plantages werkten duizenden tot slaaf gemaakte arbeiders om te zorgen dat er door Nederland goed geld verdiend kon worden met producten zoals suiker, koffie, thee, katoen en specerijen. Zo ook de voorouders van Dolores. Zelf is de presentatrice geboren en opgegroeid in Nederland. Suriname was altijd het geboorteland van haar ouders, totdat ze er vorig jaar op zoek ging naar de sporen van slavernij van haar voorouders. Toen ze terugkwam in Nederland vielen alle ontbrekende puzzelstukjes op zijn plek. Want ook zij draagt de erfenis mee van het slavernijverleden van haar voorouders. En sterker nog: heel Nederland draagt deze erfenis met zich mee. Dus gaat ze in Nederland op zoek naar deze erfenis. Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?

'Sporen van Slavernij: de erfenis' is een persoonlijke zoektocht naar een erfenis van onze geschiedenis. Een geschiedenis die van alle Nederlanders is.

'Sporen van Slavernij', vanaf vrijdag 12 januari om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Podcast 'Sporen van Slavernij: de erfenis'
Te beluisteren via de gratis NPO Luister-app

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Gerry Lane is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt als onderzoeker voor de Verenigde Naties. Wanneer een zombiepandemie uitbreekt, wordt hij door de regering gevraagd om de invasie tegen te houden. Tegelijkertijd moet Gerry zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de moordlustige zombies.

'World War Z', film uit 2013 met oa. Brad Pitt, om 23.55 op Veronica.

Dossiers