Els wint finale 'So You Think You Can Dance'

zondag 29 november 2009

Vlaanderen en Nederland hebben beslist: de 23-jarige Els uit Aalst is zondagavond de grote winnares geworden van de danswedstrijd 'So You Think You Can Dance' op vtm en RTL 5. Met haar moderne dans op de tonen van Michael Jackson's Ben en de opzwepende jazz-performance op Dirty Diana haalde Els het van de andere finalist Angelo.

De grote liveshow begon met een spetterende openingsdans met alle achttien kandidaten. Maar slechts vier van hen konden de jury en het publiek de afgelopen weken het meest overtuigen: Els, Evelien, Angelo en Michael. 


Wie ontvangt  de titel van ‘meest favoriete danser van de Lage Landen ‘? En wie krijgt een rol in de Nederlandse musical ‘Hairspray’ , een dansopleiding naar keuze in Amerika en een cheque van 20.000 euro. Dat was de inzet van de finaleshow, reden genoeg voor de finalisten om te dansen alsof hun leven ervan hing.

Ook nu weer waren Dan Karaty, Nicky Vernieuwe en Jan Kooijman trouw op post  als de vaste juryleden. 

De 22-jarige Michael schopte het, ondanks zijn onopvallende houding, toch tot de finale. Samen met de 23-jarige Els brachten ze de passionele Rumba.  Jan Kooijman zette zijn petje ervoor af, maar hij was zeker niet de enige.  Daarna was het de beurt aan de 23-jarige Evelien die zich ontpopte tot een echte danskameleon.  Samen met de laatste overgebleven Nederlander, de 21-jarige Angelo, bracht ze een sensuele tango. De passie spatte van het scherm! En dat is ook de juryleden niet onopgemerkt gebleven. Ze vonden het briljant!

Tijdens de voorbereidingen moesten alle dansers op één dag maar liefst drie duetten instuderen. Tegen de avond verliep het onthouden van de passen wat moeizamer dan  gewoonlijk, maar daar was tijdens de liveshow niets van te merken.  Evelien en Michael dansten op Michael Jacksons’ ‘The way you make me feel’.  Els en Angelo gaven het beste van zichzelf tijdens een moeilijke choreo op Michael Jackson’s ‘Ben’.

Nadien was het de beurt aan de twee vrouwen om te bewijzen wat ze in hun mars hadden. Els en Evelien, brachten een Jazzdans op Michael Jackson’s ‘Thriller’, een stoere performance met twee strijdende topdanseressen. Angelo en Michael dansten een hiphop fast-battle op Michael Jacksons’ ‘Smooth criminal’.

Ook nadien werd er nog heel wat afgedanst. Els mocht als eerste de spits afbijten met haar solo op een nummer van Celine Dion. De volgende dertig seconden gingen naar Michael. Om stemmen te ronselen zorgde zijn fans voor een onaangekondigd dansoptreden in het Gentse station. Evelien bedacht een andere manier om aan stemmen te geraken. Haar fans verkochten een berg appels om haar te steunen. Eveliens solo was, zoals verwacht, gewéldig goed!

Angelo hield het simpeler en trok samen met een paar vrienden de Rotterdamse stad. Daar overtuigden ze heel wat voorbijgangers om op hem te stemmen.  Na zijn solo kreeg hij zelfs een staande ovatie van alle juryleden en het publiek.  Dan Karaty verwoorde het heel mooi; ‘de beste danser wint dit programma bijna nooit, de meest favoriete danser wel’.

Het uur van de waarheid was aangebroken. Duizenden dansers begonnen de zoektocht naar de meest favoriete danser van de Lage Landen, maar slechts één topdanser kon de ultieme prijs in onvangst nemen. Evelien werd als eerste afgeroepen, helaas haalde ze niet voldoende sms’en. Vervolgens maakte Ann Lemmens het opnieuw spannend. Na Evelien viel ook Michael af.

Zo moesten Els en Angelo het tegen elkaar opnemen met een freestyle op het nummer ‘The don’t Really Care About Us’  van Michael Jackson.

Uiteindelijk viel het beslissende woord. De kijkers had beslist: de 23-jarige Els uit Aalst is de winnares van ‘So You Think You Can Dance 2009’.

‘Tot volgend jaar’ waren de woorden waarmee An Lemmens de finaleshow besloot. Wat wel eens zou kunnen betekenen dat vtm en RTL 5 ook volgend jaar opnieuw de handen in elkaar slaan voor een nieuwe editie.


Lees ook:
Ook RTL 4 komt met show rond Michael Jackson

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers