EO zendt bekroonde film 'De Slag om de Schelde' uit op Kerstavond

donderdag 23 december 2021

De indrukwekkende oorlogsfilm 'De Slag om de Schelde' wordt door coproducent EO op kerstavond op NPO 1 uitgezonden. De film brengt de verschrikkingen van oorlog in beeld en benadrukt zo het belang van vrede.

'De Slag om de Schelde' vertelt het verhaal over de historische slag in Zeeland die cruciaal was voor de bevrijding van Europa door de geallieerden.


Al meer dan 500.000 bezoekers zagen 'De Slag om de Schelde' in de bioscoop. In oktober won de film vijf Gouden Kalveren bij de uitreiking tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en via streamingsdienst Netflix is de film internationaal al miljoenen keren bekeken. Sneller dan gebruikelijk is de door de EO gecoproduceerde film op kerstavond op televisie te zien.

Vrede op aarde
EO-eindredacteur Arnoud Bruinier over het bijzondere uitzendmoment van de film aan de vooravond van Kerst: 'Juist als overal het 'Vrede op aarde' klinkt is het goed om een keer het tegendeel te laten zien. Vrede is nooit vanzelfsprekend en wie de film ziet, kan volgens mij niet anders dan dankbaar zijn voor de vrede en vrijheid die we in Nederland inmiddels al generaties lang kennen.'


'De Slag om de Schelde'
November 1944. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Centraal in de film staat de De Slag om de Schelde die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten.

Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als een van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. 'De Slag om de Schelde' vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Cast en crew
De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton. 'De Slag om de Schelde' werd geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr.. Het scenario is van Paula van der Oest.

'De Slag om de Schelde' is een productie van Levitate Film in coproductie met Caviar, EO en Netflix en werd geproduceerd in opdracht van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).

'De Slag om de Schelde', vrijdag 24 december om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers