Forse verlaging van vergoedingen voor uitzending EK Voetbal op publieke schermen

vrijdag 21 juni 2024

De NOS en NPO hebben na overleg met Videma besloten om de vergoedingen voor het EK 2024 fors te verlagen. De nieuwe tarieven zijn gebaseerd op het niveau van 2014, gecorrigeerd met jaarlijkse indexering van de afgelopen tien jaar, wat resulteert in een verlaging van de evenemententarieven van ruim 75% op het huidige tarief.

Deze nieuwe vergoedingen gelden met terugwerkende kracht voor de gehele duur van het EK. Ondernemers, bedrijven en instellingen die al een evenementenlicentie hebben aangeschaft, worden gecompenseerd. In de afgelopen tien jaar zijn de vergoedingen gestegen door jaarlijkse prijsindexeringen en incidentele verhogingen. Partijen realiseren zich dat dit tot een forse stijging van de tarieven voor evenementenlicenties heeft geleid en hebben daarom besloten om deze tarieven bij te stellen naar het tarief van 2014, met de jaarlijkse prijsindexering.  


Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur bij de NOS Sport: 'De NOS vindt het belangrijk dat iedereen van het Nederlands elftal kan genieten. Het EK brengt mensen samen, of dat nu thuis is of op een groot plein. Met deze aanpassingen wordt er een handreiking gedaan richting de horecaondernemers, en we hopen dat er nu volle pleinen zijn tijdens de wedstrijden van Oranje.'

Op basis van de Nederlandse Auteurswet is voor het uitzenden van de EK wedstrijden toestemming van de rechthebbenden nodig. De NOS dekt in haar rechtenpakket namelijk ook het recht om uitzendingen op grote schermen te tonen. Daarnaast moeten de kosten voor auteursrechten worden gedekt en zijn er bepaalde licentievoorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld regels rondom sponsoring.

In Nederland verstrekt Videma namens rechthebbenden toestemming voor het uitzenden van tv-programma’s waar onder ook de wedstrijden van het EK. Voor het uitzenden op grote schermen (bijvoorbeeld op pleinen of in een tent) is hiervoor een evenementlicentie nodig. NOS en NPO zullen na afloop van het EK met Videma en andere rechthebbenden in gesprek gaan over de in de toekomst voor evenementen te hanteren vergoedingen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers