Herdenking Slavernijverleden weer met publiek

dinsdag 7 juni 2022

Op 1 juli vindt in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats, voor het eerst sinds de pre-coronatijd weer met publiek. Ook het aansluitende Keti Koti Festival kan weer volop worden gevierd.

Op televisie besteedt de NOS er met twee uitzendingen aandacht aan; ook op de radio is de NOS erbij. Met de herdenking en de viering wordt herdacht dat in 1863 formeel een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.


Televisie
In de middag wordt rechtstreeks verslag gedaan van de herdenkingsbijeenkomst. Daar worden kransen gelegd en toespraken gehouden door een lid van het kabinet, burgemeester Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), Linda Nooitmeer. Ook is er muziek. Presentator Simone Weimans praat met gasten.

De avonduitzending komt rechtstreeks vanaf het Keti Koti Festival, dat eveneens in het Oosterpark plaatsvindt. Met het festival wordt gevierd dat de ketenen zijn afgeworpen. Optredens zijn er van de Jamaicaanse reggaegroep Inner Circle en van Black Harmony. Malou Petter doet verslag van de festiviteiten en Simone presenteert de uitzending, waarin ook een terugblik wordt geboden op de belangrijkste momenten uit de herdenking, eerder op de dag.

Radio
De uitzending op NPO Radio 1, gepresenteerd door Saïda Maggé, bestaat voor een groot deel uit een live verslag van de herdenking. Verslaggever Marc-Robin Visscher is erbij; Jozephine Trehy loopt mee met de Bigi Spikri, de optocht in traditionele kledij die voorafgaat aan het Keti Koti Festival. Gasten in de uitzending zijn journalist en presentator Nicole Terborg en haar moeder, actrice Jetty Mathurin.

NOS Herdenking Slavernijverleden
Vrijdag 1 juli
13.00-14.30 uur, NPO 1
13.00-14.30 uur, NPO Radio 1
19.00-19.51 uur, NPO 2

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers