'Het M-woord': kun je homo, lesbisch of transgender zijn binnen de islam?

woensdag 18 mei 2022

Kun je homo, lesbisch of transgender zijn binnen de islam? Toen journalist Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders dat hij geen moslim meer kon zijn.

Hij had toen het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn vrijheid. Maar is dat nog steeds zo?


Ondertussen blijft het geweld en de haat jegens mensen uit de lhbtiq+ gemeenschap aanhouden. Slachtoffers geven vaak aan dat daders een islamitische achtergrond hebben. Na een reeks geweldsincidenten tegen homomannen merkte voormalig tv-recensent Arjen Fortuin op dat er in talkshows om een belangrijke vraag heen werd gedraaid: wat is de achtergrond van daders? Hij schreef dat talkshow 'M' (van Margriet van der Linden) worstelde met 'het M-woord'.

Waarom heerst er een taboe op het benoemen van dit probleem? In de documentaire 'Het M-woord', donderdag 19 mei op NPO 3, gaat Haroon op zoek naar antwoorden. Staat de M voor Marokkaanse Nederlanders, voor moslims, of allebei? En hoe relevant is het om dat te benoemen? In Het M-woord wordt dit gevoelige thema niet uit de weg gegaan en wil Haroon juist de dialoog aangaan met verschillende betrokkenen. Hoe kunnen we dit verhitte debat beter voeren? En wat moet er gebeuren om de acceptatie van lhbtiq+’ers binnen de islam te vergroten?

Haroon kijkt met prominente sprekers (onder anderen Rob Jetten en Margriet van der Linden) naar de pijnpunten in dit debat. Ook gaat hij langs bij slachtoffers van anti-homogeweld. Hij onderzoekt daarnaast hoe jonge moslims vandaag de dag kijken naar lhbtiq+’ers. En hij ziet hoop bij queer moslims, die hun geloof en geaardheid wél kunnen verenigen.

Na afloop van de uitzending schuift Haroon aan in de gelegenheidstalkshow van Ajouad El Miloudi. Ajouad ontvangt daarin sprekers die hij graag over deze kwesties aan het woord wil laten.

De documentaire en talkshow 'Het M-woord' zorgen voor een avondvullende discussie die het probleem zo grondig ontleedt, dat niemand meer kan wegkijken.

Haroon Ali (1983) is journalist voor onder meer de Volkskrant en Trouw. In 2020 publiceerde hij het non-fictieboek Half, over opgroeien tussen de Pakistaanse en Nederlandse cultuur, als homojongen in een islamitisch gezin. Hij is daarnaast columnist voor het Noordhollands Dagblad en LINDA.nl. Ook maakt hij met Yora Rienstra de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten.

De thema-avond 'Het M-woord' is onderdeel van speciale NPO-programmering in mei waarin extra aandacht wordt besteed aan racisme, discriminatie en diversiteit, onder de noemer 'De ander zien, jezelf zijn'.

De documentaire 'Het M-woord' wordt voor de NTR geproduceerd door Het Volk.

'Het M-woord', donderdag 19 mei: docu om 20.20 uur & talkshow om 21.10 uur  op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers