Hoe vertel je als filmmaker je levensverhaal aan je dochter?

woensdag 17 januari 2024

Toen filmmaker Hans Fels 63 jaar was kreeg hij een dochter, Zara. Hij wil haar over zijn leven vertellen. Maar hoe vat je zoveel jaren samen? Hoe schrijf je je eigen biografie? Hij besluit zijn levensverhaal letterlijk op te tekenen.

Het resultaat is te zien in de documentaire 'Berichten voor Zara' die de EO op donderdag 18 januari uitzendt.


In 2012 werd Hans Fels, op een laat moment in zijn leven, vader van een dochter: Zara. Hij wil haar vertellen over het lange leven dat hij leefde voordat ze werd geboren. Wat is er eigenlijk relevant in de 63 jaar dat Zara er niet was? Hoe vat je die jaren samen? Door deze vragen te stellen, door anderen om advies en raad te vragen en door te zoeken naar wat er echt toe doet, legt Hans zijn familiegeschiedenis in elkaar. Elke gebeurtenis tekent hij op een vel papier, dat hij vervolgens samen met Zara bekijkt.

Shoah
Fels is geboren in een Joodse familie van Poolse immigranten die vrijwel geheel tijdens de Shoah is verdwenen. Zelf heeft hij altijd moeten gissen wie ze waren, wat ze deden en waar ze zijn gebleven. Een noodzakelijke zoektocht want ieder mens is niet alleen zichzelf maar ook zijn voorouders.

Verstrengeld
Uiteindelijk besluit Fels zijn biografie voor Zara te tekenen, op een groot blad verzamelt hij – in minuscule tekeningen – gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. In de film tovert hij beelden van het ingewikkelde familieleven tevoorschijn en vermengt die met fragmenten met beelden van zijn eigen film werk. Fijne, maar ook duistere gebeurtenissen passeren de revue. Het verhaal van de ondergang van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog wil hij het liefst voor de kleine Zara verborgen houden, maar dat lukt eigenlijk niet, omdat hij zelf te veel verstrengeld is met die geschiedenis.

Indrukwekkend
Margit Balogh, hoofdredacteur EOdocs: 'Hans Fels heeft heel zorgvuldig zijn familiegeschiedenis in beeld gebracht die hij graag wil doorgeven aan zijn dochter Zara. Dat is een zoektocht maar ook een worsteling voor de filmmaker: want hoe voorkomt hij dat het doorgeven van zijn geschiedenis ook belastend wordt voor zijn dochter? Hans Fels weet hierin op een indrukwekkende manier de balans te houden en je zou willen dat iedereen op zo’n manier een eigen familiegeschiedenis meekrijgt.'

'Berichten voor Zara' is een documentaire van de EO. Geproduceerd door Pieter van Huystee Film en TV. De EOdoc is donderdag 18 januari om 22.20 uur te zien op NPO 2

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers