Journalistieke detective 'Niemand die het ziet' toont onzichtbare oorlogsdreiging

zondag 7 januari 2024

Hoe vanzelfsprekend zijn onze vrede en veiligheid in het tijdperk van hybride oorlogsvoering? De geopolitieke thriller 'Niemand die het ziet' toont de nieuwe realiteit waarin hackers en spionnen de moderne soldaten zijn in een strijd die wordt gevoerd met desinformatie, digitale aanvallen en sabotage.

De serie volgt vijf hoofdpersonen in Nederland, Oekraïne, Taiwan en Brussel die vastbesloten zijn de waarheid aan het licht te brengen en de onzichtbare dreiging zichtbaar te maken. Door de verschillende verhaallijnen, gefilmd in acht landen, komt de strijd om de nieuwe wereldorde dichtbij en wordt duidelijk wat er op het spel staat.


Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist bij De Volkskrant en vormt met zijn onthullende onderzoek naar een geheime inlichtingenoperatie in Iran de rode draad van de serie. Hij werkte de afgelopen twee jaar aan een nieuw onderzoek naar de Nederlandse bijdrage aan ‘operatie Stuxnet’ waarbij een Iraanse kerncentrale door een computervirus werd gesaboteerd. Vijftien jaar later blijkt de ware toedracht nog altijd moeilijk te achterhalen. Terwijl Huib op zoek gaat naar clues, rijst de vraag: is het in tijden van moderne oorlogsvoering überhaupt nog mogelijk om de waarheid boven tafel te krijgen en zo verantwoording af te dwingen?

In Oekraïne, Taiwan en Brussel blijkt hoe de dreiging van onzichtbare aanvallen toeneemt en ook ons bedreigt. Zo komt journalist Sevgil in Kyiv in een storm van desinformatie terecht en vecht daar voor de waarheid. Haar strijd is niet zonder risico: ze krijgt te maken met digitale aanvallen op de website van haar krant en belandt zelfs op een dodenlijst. Hacker Artem speurt online naar informatie over Russische militairen en speelt die door naar de Oekraïense inlichtingendienst. In Taiwan, waar een Chinese militaire inval dreigt, vreest activist Puma dat een ander soort aanval allang begonnen is. En voormalig cybermilitair en huidig Europarlementariër Bart Groothuis waarschuwt voor de ondermijning van onze eigen democratie door China, Rusland en Iran.  

Regisseur Mea Dols de Jong stond twee jaar lang – samen met Chris Westendorp, Ester Gould en Reijer Zwaan - aan de frontlinie van een strijd die normaal verborgen blijft. 'Niemand die het ziet' brengt een ode aan de zoektocht naar de waarheid en onderstreept het belang van het graven naar feiten in een verwarrende wereld.

'Niemand die het ziet' is een coproductie van The Other Room en BNNVARA.

'Niemand die het ziet', vanaf maandag 8 januari vier weken te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2 en te streamen via NPO Start.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Familiediner' (EO)

Opa Henk is ten einde raad. Zijn drie kinderen hebben al jaren geen contact meer met elkaar. Samen met kleindochter Sanne heeft hij Bert om hulp gevraagd. De grootste wens van opa Henk is dat de ruzie bijgelegd wordt, zodat ze samen het glas kunnen heffen om zijn overleden vrouw te herdenken. Ook Sonja roept de hulp van Bert in. Haar zus Ingrid is ongeneeslijk ziek en heeft een dochter die bijna 16 jaar wordt. Het is niet zeker of Ingrid daar nog bij zal zijn, dus Bert zorgt voor een vroeg verjaardagsfeest. Hij verrast Crystal met de sweet sixteen die ze verdient, met haar moeder en de rest van de familie erbij.

'Het Familiediner', om 21.35 uur bij de EO op NPO 1.

Dossiers