Kefah Allush in de voetsporen van 'de vrouwen van Jezus'

zondag 19 december 2021

In aanloop naar kerst treedt Kefah Allush in de voetsporen van vier vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van het christelijk geloof. Het nieuwe EO-programma 'De vrouwen van Jezus van Nazareth' duikt in de levens van Maria Magdalena, Maria de moeder van Jezus, Helena Augusta en Nino van Georgië.

Alle vier waren zij een drijvende kracht achter de het succes van het vroege christendom. Wat was hun relatie met Jezus? En wat leren we van hen over de positie van de vrouw in de vroege kerk en de maatschappij van toen?


Kefah verkent het leven van Jezus en de invloed van zijn boodschap op de wereld vanuit een nieuw perspectief. Daarvoor reist hij door onder andere Turkije, Frankrijk, Polen, Israël en Georgië en ontmoet hij onderweg allerlei mensen die hem verder helpen in zijn zoektocht. Kefah: 'In de christelijke geschiedschrijving is de rol van vrouwen vaak ondergewaardeerd. In mijn eigen leven zijn diverse vrouwen van wezenlijk belang geweest. Hoe zit het dan precies met de rol van vrouwen in de verspreiding van het Evangelie? Ik was ervan overtuigd dat die rol groter moet zijn geweest, dan nu vaak wordt aangenomen. Daarom ben ik dit programma gaan maken, ik wil laten zien wat de grote invloed is geweest van de vrouwen, en dat zij meer erkenning verdienen.'

Maria Magdalena
Dat Maria Magdalena dichtbij Jezus stond, staat buiten kijf. Hoe dichtbij precies, dat blijft een vraag waar wetenschappers, romanschrijvers en musicalsterren geen genoeg van krijgen. Kefah reist af naar het zuiden van Frankrijk waar Maria Magdalena volgens de overlevering naartoe vluchtte na de dood van Jezus. Wie was deze vrouw? Waarom is zij tot op de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor vrouwen die kiezen voor een leidinggevende rol in de kerk?

Maria, de moeder van Jezus
Al eeuwenlang is zij een mysterie. Geen vrouw ter wereld wordt zo aanbeden en vereerd als Maria, de moeder van Jezus van Nazareth. In een poging het raadsel van Maria te ontrafelen, reist Kefah van Italië naar Turkije om vervolgens aan te komen in Polen voor een bezoek aan de Zwarte Madonna van Częstochowa.

Helena Augusta
Helena heeft grote invloed gehad op de geschiedenis van Europa. Haar bekering tot het christendom had tot gevolg dat haar zoon, de Romeinse keizer Constantijn de Grote, godsdienstvrijheid toestond na drie eeuwen van vervolgingen. Daarmee lag de weg voor het christendom open. Kefah Allush kruipt in de huid van Helena en volgt deze eigenzinnige vrouw van het keizerlijke hof in het Duitse Trier naar het Heilige Land waar zij kerken en kloosters liet bouwen. Helena ontdekte het graf van Jezus, zijn tuniek en het kruis waaraan hij stierf, een gebeurtenis die diepe sporen heeft nagelaten in de Europese kunst.

Nino van Georgië
Nino van Georgië is de grondlegger van de Georgisch Orthodoxe Kerk. Ze was de dochter van een Romeinse generaal en werd opgevoed door een oude christelijke vrouw. Tijdens een periode van christenvervolging vluchtte ze naar Georgië en wist de koning te bekeren, waardoor het land in 337 christelijk werd. Daarmee kreeg Nino de status van apostel. Kefah reist door het adembenemend mooie Kaukasische land om haar nalatenschap te onderzoeken en om te zien welke rol het christendom speelt in de Georgische identiteit.

Online serie: De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw
Door de eeuwen heen is gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen een zoektocht. In de onlineserie 'De Vrouwen van Jezus' ontmoet EO-presentator Marleen Stelling vier inspirerende vrouwen die allemaal hun weg vinden in een wereld waarin emancipatiegolven hun werk hebben gedaan. Alle vier hebben zij een eigen link met de christelijke traditie of waarden.

Marleen spreekt met Almatine Leene, Talitha Muusse, Franca Treur en Lisa Westerveld over wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Waar is moed voor nodig? welke vooroordelen zijn er (nog steeds)? En waar moet nog een grote verandering plaatsvinden? De serie is vanaf 2 december vier donderdagen lang te zien op het YouTube kanaal van de EO.

'De Vrouwen van Jezus van Nazareth', maandag 20 december tot en met donderdag 23 december om 22.05 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers