KRO-NCRV gaat de weg op met rijinstructeurs en hun leerlingen in 'De Rijles'

zondag 7 april 2024
Foto: © KRO-NCRV 2024

Het rijbewijs: voor de één de ultieme droom, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Maar wie wil autorijden moet eraan geloven. Het nieuwe KRO-NCRV programma 'De Rijles' volgt instructeurs en hun leerlingen door heel Nederland op weg naar dat felbegeerde roze papiertje.

In de vele uren die ze in de auto met elkaar doorbrengen, delen ze lief en leed.


Elk jaar worden er door de 9000 rijscholen in ons land zo’n 25 miljoen uur rijles gegeven. 'De Rijles' volgt een groep vaste rijinstructeurs die allen op eigen unieke wijze hun leerlingen door het verkeer sturen.

Van de 24-jarige flamboyante Maurits uit Alphen aan den Rijn, de Amsterdamse Fatma met een flinke dosis pit, de stoere Rotterdammer Danny met een klein hartje, tot en met de 90-jarige Cor in Brabant die nog altijd met liefde ‘zijn’ jonge leerlingen lesgeeft. Op de bestuurdersstoel naast de instructeurs nemen soms leerlingen plaats met wie ze zo op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben. Toch ontstaan er openhartige gesprekken en blijken leerling en instructeur vaak verrassend veel met elkaar te kunnen delen.

Een aantal van de instructeurs in 'De Rijles' heeft ook een bijzonder specialisme. Zo heeft instructeur Wichert een aangepaste auto voor leerlingen met een beperking, en richt Yvonne zich op mensen met ADHD en angststoornissen. Rabia geeft les aan vrouwen die liever niet naast een man in de auto zitten.

'De Rijles' is een programma voor KRO-NCRV van producent Dahl TV, bekend van onder andere 'Keuringsdienst van Waarde' en 'De Proefkeuken'.

'De Rijles', vanaf maandag 8 april elke werkdag om 19.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland én melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers