Maarten Dammers openhartig over 40-jarige en schrijnende verslaving in 'Papa is Verslaafd'

woensdag 6 april 2022

Een verslaving van ruim veertig jaar. Wat doet dat met een verslaafde en wat voor impact heeft dat op diens omgeving? In de nieuwe Videoland Original 'Papa is Verslaafd' vertelt ex-verslaafde en inmiddels familiecoach en verslavingsdeskundige Maarten Dammers over zijn verslaving, schrijnende familieleven, verkeerde keuzes en hoe hij deze om heeft gezet om anderen te helpen.

Zo schiet hij al een aantal seizoenen verslaafden te hulp in het RTL 4-programma 'Verslaafd!'. Maarten zijn huidige vrouw, kinderen en stiefkinderen komen ook aan het woord in de 55 minuten durende documentaire en vertellen openhartig over hoe het voor hen was en is om met een verslaafde partner en vader te leven. Wat voor invloed heeft dat op hun leven gehad? En nog steeds? 'Papa is Verslaafd' is vanaf nu te zien bij Videoland.


Maarten Dammers: 'Onder het mom van ‘verslaving gedijt in het duister en dooft in het licht’ hebben mijn vrouw, mijn dochters en ik besloten mee te werken aan een documentaire over mijn en ons leven. Het was Peter van der Vorst zijn idee om deze documentaire over mij te laten maken. Ik dacht; waarom een documentaire over mij, wie zit daar nou op te wachten? Tegelijkertijd weet ik – door jarenlange ervaring – dat ‘mijn verhaal’ staat voor het leven of overleven van honderdduizenden gezinnen in Nederland. De ernst is ongekend groot en het verdriet van al die dierbaren is zo intens dat we besloten hebben het te doen als een ‘boodschap van hoop’.

Het was een enorm intens proces waarbij ik groot respect heb voor mijn vrouw en mijn dochters. Terug naar die tijd, naar die pijn, naar die gijzeling. Dat was voor hen emotioneel heftig, maar ze hebben het gedaan. Het resultaat is wat ons betreft indrukwekkend, we zijn er gelukkig mee. Zelf moet ik wel dealen met het feit dat ik volledig ‘in mijn blote kont sta’, ook na tien jaar clean en sober en al jarenlang het programma Verslaafd makend, moest ik weer door de schaamte en schuld heen.'

Nieuw seizoen 'Verslaafd!'
Vandaag start ook een nieuwe reeks van 'Verslaafd!' bij RTL4. In het nieuwe seizoen stapt Ewout Genemans samen met Maarten Dammers in de levens van verslaafden en hun geliefden en familieleden. Zo proberen ze onder andere de 35-jarige Mario te helpen die al tien jaar verslaafd is aan cocaïne, de 25-jarige Davey en de alcoholverslaafde Sylvia van 51. Wanhopige betrokkenen schakelen Maarten en Ewout in voor een laatste poging hun dierbare te helpen. De nieuwe reeks bevat persoonlijke, intense en heftige verhalen over de grote impact die een verslaving op alle betrokkenen heeft.

Hoe is het nu met?  
Vanaf 6 april verschijnt iedere woensdagavond om 22.00 uur een ‘Hoe is het nu met-interview' met de kandidaat of een familielid van die aflevering van ‘Verslaafd!’ op RTL.nl. Zo is deze week direct na de uitzending het verhaal van Tom te lezen, de vader van Mario, over of het Mario gelukt is om zijn leven weer helemaal op de rit te krijgen.

'Papa is Verslaafd' is geproduceerd door No Pictures Please en is vanaf 6 april te zien bij Videoland.

'Verslaafd!' wordt geproduceerd door ITV Studio’s Netherlands en is vanaf 6 april iedere woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL4.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers