Nieuw bij de EO: 'Crux', wat beweegt christenen in deze tijd?

vrijdag 7 januari 2022

Vanaf komende zaterdag zendt de EO op NPO 2 het nieuwe programma 'Crux' uit. In dit programma wordt wekelijks iemand geportretteerd bij wie de actualiteit persoonlijk 'aanklopt'. Wat is zijn of haar antwoord op actuele vraagstukken en hoe beweegt hij of zij mee of juist tegen de stroom in?

Hoe helpen geloof, principes en idealen de geportretteerde anno 2022 in het dagelijkse leven en de keuzes die daarbij horen?


In de eerste aflevering is Neo de Bono (44) te zien. Als succesvol internetondernemer had hij veel geld en veel huizen, maar hij heeft alles weggegeven. Neo vertelt waarom hij nu in de Haagse Moerwijk woont, waar armoede heerst. Voor de bewoners is hij van onschatbare waarde. Zo zegt één van hen: 'Het lijkt alsof je uit de hemel bent komen vallen. Dat je bent gestuurd door God of de Schepper om je dingen te doen.'

Rozemarijn van ’t Einde in aflevering 2
Rozemarijn van ‘t Einde is theoloog en geestelijk verzorger maar sinds een jaar ook klimaatactivist. Het blokkeren van wegen, bezetten van vervuilende bedrijven en het zich laten arresteren is voor haar geen vrijblijvende optie meer, maar de enige manier om haar stem te laten horen. En als het moet, wil ze verder gaan dan dat. Het verbaast haar dat niet alle christenen en vooral de kerk mee de barricaden op gaan. 'Crux' volgt haar tot aan de frontlinie van haar strijd voor een beter klimaat.

Verdere afleveringen
In de volgende afleveringen komen onder meer de Friese pastor Pieter Knijff voorbij. Hij begeleidt boeren in geestelijke nood. Veel van hen staan onder druk om te verduurzamen maar de burger wil niet meer voor voedsel betalen. Het is een spagaat waar steeds meer spanning op komt te staan. Hoe lang kan de boer nog watertrappelen? En welke alternatieven zijn er? De Knijff coacht ook collega-predikanten die met boerenproblematiek te maken hebben, daarbij gedreven door een droom van een nieuwe manier van omgang met de aarde.
In een volgende aflevering wordt priester Martin Schneeberger gevolgd. Hij werkt op Lesbos in de vluchtelingenkampen.

'Crux' op Youtube
Op Youtube maakt de EO wekelijks ook 'Crux', een online programma met Joram Kaat, waarin dilemma’s uit het leven langskomen. Hoe kan geloof helpen bij het maken van keuzes?

'Crux', vanaf zaterdag 8 januari om 19.15 uur bij de EO op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers