Nieuw bij MAX: 'Vergeten Helden'

maandag 2 mei 2022

In het drieluik 'Vergeten Helden' duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet.

Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken.


Presentator Jörgen Tjon gaat op zoek naar verhalen van strijders en onderzoekt waarom hun daden vaak onderbelicht bleven in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontdekt dat deze helden uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië tijdens de oorlogsjaren weliswaar op gelijke voet stonden met hun mede-verzetsstrijders, maar dat dit na de oorlog totaal anders was. Kwam het door hun achtergrond? Was het politiek? Deze verzetsmensen hebben de geschiedenisboeken maar zelden gehaald en kregen weinig waardering na de oorlog.

In elke aflevering staat één (voormalige) kolonie met zijn of haar verzetshelden centraal. Hoe zag hun wereld eruit vóór de oorlog, wat was de relatie met hun land ten opzichte van Nederland? Wat dreef hen om bij het verzet te gaan en bij welke heldendaden waren zij betrokken? En tenslotte: wat viel hen ten deel na de oorlog?

Podcast
Naast de documentaireserie is er ook een podcast. Vanaf maandag 2 mei duikt presentator Jörgen Tjon in de driedelige podcast 'Vergeten Helden' in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de drie voormalige Nederlandse koloniën. Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen zij - schouder aan schouder met het Nederlandse verzet – in actie. Maar zodra de oorlog voorbij is, worden deze helden al snel vergeten. Jörgen vertelt in deze podcast het verhaal van Albert Wittenberg, Boy Ecury en Evy Poetiray. De podcast is te beluisteren vanaf maandag 2 mei via de bekende podcastapps, zoals Spotify en Apple of op MAXVandaag.nl/podcast.

Theatervoorstelling
Theatergezelschap Urban Myth speelt op dinsdag 3 en woensdag 4 mei een eenmalige theatervoorstelling in respectievelijk De Koninklijke Schouwburg in Den Haag en De Kleine Komedie in Amsterdam onder de titel 'Vergeten Helden'. Een sterrencast met onder anderen Jeangu Macrooy en Monique Klemann eert verzetshelden Evy Poetiray (uit Indonesië), Albert Wittenberg (uit Suriname) en Boy Ecury (uit Aruba) die in Nederland in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog alsnog met spel en zang.

'Vergeten Helden' is een coproductie van Omroep MAX en Stepping Stone.

'Vergeten Helden', maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers