Nieuwe documentaire 'Rudi - Achtervolgd door 9/11' bij Videoland

maandag 30 augustus 2021

Op zaterdag 11 september is het exact 20 jaar geleden dat heel de wereld werd opgeschrikt door één van de grootste terroristische aanslagen uit de geschiedenis: de aanslag op de Twin Towers van het World Trade Center.

De beelden staan bij ieder in het geheugen gegrift. Velen weten niet, dat er een link is met de Nederlandse vlieginstructeur Rudi Dekkers.


De driedelige documentaireserie 'Rudi – Achtervolgd Door 9/11' vanaf maandag 6 september te zien bij Videoland, vertelt het verhaal over Rudi's krankzinnige leven. De Amsterdammer haalde in 2001 het wereldnieuws omdat hij de 9/11-kapers Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi opleidde op zijn vliegschool in Venice, Florida. Hij verscheen overal in de Amerikaanse media en bleef altijd standvastig: hij en zijn instructeurs hebben nooit geweten wat het tweetal van plan was. Nadat de mediastorm is gaan liggen neemt zijn leven een dramatische wending.

Achtervolgd door nachtmerries, schuldeisers en de luchtvaartautoriteiten raakt Rudi gaandeweg alles kwijt. Zijn gezin, zijn vliegscholen en zijn vermogen. Hij heeft geen geld, maar wel een kind om voor te zorgen. Net als hij zijn leven weer op de rit lijkt te hebben, wordt hij in 2012 op de luchthaven van Houston opgepakt met 18 kilo cocaïne en 860 gram heroïne.


Twintig jaar na de aanslagen
Na zijn veroordeling en gevangenisstraf van vier jaar, vertrekt de excentrieke zakenman naar de Dominicaanse Republiek, waar de makers van de serie hem jaren na de aanslagen opzoeken. In openhartige interviews blikt Rudi terug op zijn onstuimige leven en vertelt hij waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Wie is de Amsterdamse Rudi Dekkers, die straatarm opgroeide in de Jordaan, uitgroeide tot succesvol zakenman, betrokken raakte bij 's werelds bekendste aanslagen en uiteindelijk drugscrimineel werd?

Andere sprekers
In de documentaire komen interessante sprekers aan het woord, zoals oud Amerika-correspondent Max Westerman en voormalig FBI agent Kerry Myers. Ook schrijver Miriam Jacobs, die een boek over Rudi’s leven schreef, NBC News verslaggever Amy Oshier en de advocaat van Rudi doen hun verhaal. Daarnaast komen oud zakenpartners, vrienden en zelfs de biologische zoon van Rudi (Patrick Schreur), van wie Rudi al bij de geboorte afstand deed aan bod.

De twijfelachtige reputatie van Rudi slingert de kijker heen en weer tussen ongeloof, medeleven en wantrouwen. Hoe kon hem dit overkomen, en waarom werkt hij zichzelf elke keer zo in de nesten? Is Rudi slachtoffer van een heksenjacht? Of is hij misschien toch niet de man wie hij zegt dat hij is?

'Rudi - Achtervolgd door 9/11' is een productie van Playback Images, regie; Alessio Cuomo, camera; Marijn Zurburg & Remco Bikkers, producenten;  Bas Bakker & Jelmar Hoekstra.

De driedelige documentaireserie 'Rudi - Achtervolgd door 9/11', geproduceerd door Playback Images is vanaf maandag 6 september in één keer te zien bij Videoland.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Oorlogsveteraan John Rambo wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis om een speciale opdracht uit te voeren voor het Amerikaanse leger. Hij wordt op verkenningsmissie naar Vietnam gestuurd, om bewijzen te verzamelen dat er nog steeds Amerikaanse soldaten gevangen worden gehouden. Rambo dringt een geheim kamp binnen en slaagt erin één van de krijgsgevangenen te bevrijden. Maar van zodra hij zijn oversten op de hoogte brengt van zijn ontdekking, besluiten die de missie af te blazen en Rambo in de Vietnamese jungle achter te laten. Rambo gaat op de vlucht voor de bewakers van het gevangenkamp, maar denkt er niet aan om zich over te geven. Hij zint op wraak.

'Rambo: First Blood Part II', film uit 1985 met oa. Sylvester Stallone, om 21.50 uur op Veronica.

Dossiers