Nieuwe serie 'Brieven aan de rest van Spanje' op NPO 2

zaterdag 28 augustus 2021

Drie jaar geleden is presentator/journalist/programmamaker Stef Biemans vanwege de onrust in Nicaragua (zijn woonplaats destijds) vrij plotseling met zijn gezin in AndalusiŽ, Spanje neergestreken. Om de AndalusiŽrs te leren kennen stuurde hij hen brieven waarin hij vragen stelde over de streek.

Die correspondentie leidde tot de VPRO-serie 'Brieven aan Andalusië', waarvoor Biemans afgelopen jaar een Zilveren Nipkowschijf ontving. Van de antwoorden van de Andalusiërs heeft hij veel geleerd, maar hij is er vooral nog nieuwsgieriger van geworden. Nieuwsgierig naar al die andere Spanjaarden…


In de nieuwe serie 'Brieven aan de rest van Spanje' stelt hij vragen over de verhalen die het afgelopen jaar het Spaanse nieuws beheersten. Zo zag hij hoe migranten op de Canarische Eilanden aankwamen, hoe in Baskenland het jubileum gevierd werd waarop ETA haar wapens neerlegde, hoe de Madrileense horeca zich mengde in de lokale verkiezingen, hoe de Galiciërs riepen om aandacht zonder hun stem te verheffen en hoe de stierenvechters klaagden over gebrek aan werk door de pandemie. Brieven aan de rest van Spanje is een serie over een verdeeld land, waarin Biemans middels de handgeschreven brief iets van de Spaanse ziel probeert bloot te leggen.

Aflevering 1 – Tien jaar zonder ETA
De eerste brief gaat naar Baskenland met de vraag: welke invloed heeft het Baskisch conflict nog op uw leven? Met de term 'Baskisch conflict' bedoelt Biemans eigenlijk het geweld van ETA, maar de erfenis van deze terroristische organisatie ligt nog zo gevoelig dat hij in zijn brieven erg voorzichtig moet zijn.

Aflevering 2 – Onverwachts bezoek
Op de Canarisch Eilanden voltrok zich ten tijden van de pandemie een humanitaire crisis. Er kwamen duizenden bootvluchtelingen aan op de eilanden die hier niet op ingericht zijn. Of is er toch wel ruimte nu er bijna geen toeristen zijn? Stef Biemans bezoekt een vier-sterren hotel waar Afrikaanse vluchtelingen een nieuw onderkomen hebben gevonden.

Aflevering 3 – Vergeet me niet
In een heel klein lezersbriefje heeft Biemans gelezen dat de Galiciërs zich vergeten voelen door de rest van Spanje. Biemans reist naar de Costa do Morte om uit te zoeken of dit ook echt zo is. In zijn brieven vraagt hij: wat mag ik bij een bezoek aan Galicië absoluut niet over het hoofd zien?

Aflevering 4 – No pasa nada
Spanje is hard en snel getroffen door de pandemie. Stef Biemans vraagt zich af of de Spanjaard anders omgaat met verlies en rouw. In deze onzekere tijden start hij een correspondentie over de grootste zekerheid van het leven: de dood.

Aflevering 5 – De koloniale erfenis
Gesteund door de wereldwijde vragen die er gesteld worden over de rol die nationale helden in de slavernij gespeeld hebben, worden er in Spanje vraagtekens gezet bij de erfenis van Columbus. Waarom staan er overal standbeelden van de ontdekkingsreiziger als zijn verdiensten door veel Latijns-Amerikanen als niet heel verdienstelijk worden beschouwd? Biemans stuurt brieven naar de Latino-gemeenschap in Spanje. En wat vinden de Spanjaarden zelf eigenlijk van de donkere kanten van hun koloniale verleden?

Aflevering 6 – Solidair biertje
Spanje telt 1942 kilometer aan togen. Ieder dorp, ongeacht haar aantal inwoners, heeft een bar en dagelijks gaan er 8 miljoen Spanjaarden naar het café. Je zou bijna denken dat ze niets anders doen. Nu de pandemie de kroegen sloot, werd de horeca opeens een belangrijk campagnemiddel in verkiezingstijd: vrijheid of communisme?

'Brieven aan de rest van Spanje', vanaf zondag 29 augustus om 20.20 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers